С какво "Шарли ебдо" разгневи мюсюлманите

Запазена марка на седмичника са провокациите
Обновена: 7 яну 2015 18:25 | 7 яну 2015 16:30, Елка Василева
99
С какво "Шарли ебдо" разгневи мюсюлманите
Снимка: Reuters

Запазена марка на френския седмичник "Шарли ебдо" са провокациите - подиграва се с папи, президенти и пророка Мохамед, което прави без страх и милост, припомнят АП и ДПА по повод днешната кръвопролитна атака срещу редакцията му, в която загинаха най-малко 12 души.

Левоориентираният сатиричен седмичник, излизащ във вестникарски формат, стартира през 1970 г. като продължител на седмичника "Хара-Кири", който е забранен заради обидните критики към френските власти. Впоследствие "Шарли ебдо" често е ставал ответник по съдебни дала по обвинения в клевета, но е бил мишена и на нападение със запалителна бомба.

Проблемите започват през февруари 2006 г., когато вестникът препечатва две от карикатурите на Мохамед на датски художник, които вече бяха предизвикали масови протести из ислямския свят.

Още по темата

Няколко мюсюлмански сдружения призовават списанието в съда, но той постановява, че карикатурите са насочени срещу тероризма, а не исляма.

През 2011 г. изданието излиза със специален брой, озаглавен "Шария ебдо" и посветен на изборната победата на ислямистката партия "Ан Нахда" в Тунис. Издателите отбелязват, че "гост-редактор" на броя е самият пророк Мохамед, който е заплашил със "сто камшика, ако не умрете от смях". В деня, когато "Шария ебдо" стига до вестникарските щандове, в редакцията избухва запалителна бомба. Броят бива разпродаден за часове, а някои френски политици се изказват в защита на правото на мнение на вестника.

През януари 2013 г. "Шарли ебдо" излиза в 64 страници със забележката, че това е част първа от поредица карикатури, описващи живота на пророка. "Ако хората искат да бъдат шокирани, те ще бъдат шокирани", казва тогава главният редактор Стефан Шарбоние. В интервю от 2012 г. той заявява, че за него Мохамед не е нещо свещено. "Не обвинявам мюсюлманите, че не се смеят на нашите рисунки. Аз живея по френския закон. Не живея по закона на Корана".

Не само ислямът е мишена на сатиричните стрели на "Шарли ебдо". Той е публикувал карикатури на оттеглящия се папа Бенедикт XVI в страстна прегръдка с ватикански гвардеец, на бившия френски президент Никола Саркози с вид на болнав вампир, както и как ортодоксален евреин целува нацистки войник. Понякога вестникът с вид на списание публикува и резултатите от журналистически разследвания из средите на силните на деня във Франция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
19
 
! Отговори
художника преди 9 години
До Анонимен 5Не е *** религията, а хората. Религията възпитава в смирение и помощ на по-слабите. Който си вярва- нека си вярва, но не мога да разбера след като техния "МОХАМЕД или АЛЛАХ" са толкова "ВЕЛИКИ", що ТЕ не накажат "Неверниците", които ги осмиват?Ако Аллах е добър, мъдър, милостив и т.н., що убиваш изнасилваш и грабиш от негово име?
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тероризма, запазена марка на комунисти и ислямисти.
22
2
 
14
 
! Отговори
някой преди 9 години
...това са джамиите. те са единственните центрове на власта в тези страни. когато един мюсюлманин отиде в чужд град или държава, той отива в някоя джамия. и там започват да се грижат за него - хранят го, има къде да спи. и започва да им вярва сляпо, и е готов да направи всичко за тях. те са стадни хора, които не могат да мислят самостоятелно. затова търсят подобни събирания. така се събират така наречените терористи - единаци.
21
1
 
14
 
! Отговори
меркел е пътник преди 9 години
И цялото американско войнство в европа! Както каза шефа на Райфайзен банк интенешънъл - америка ще се бори с русия до последния европеец, перефразирам -ще се бори с исляма до последния европеец. АКО НЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЕС европа е загубена в турско *** превод!
20
2
 
4
 
! Отговори
baihui преди 9 години
Frenskata Arabska Djamahiria ili shengenskata fire kam koiato ni prisaediniha
19
1
 
8
 
! Отговори
някой преди 9 години
До Има изходняма такова нещо като "правителствен ръководител" на мюсюлманска страна. при тях всеки който провядва от джамията е водач. и всички които ходят в тази джамия се подчиняват сляпо на този водач. затова има толкова много заблудени терористи. за тях джамията е единствен дом, където ги хранят, и където му казват какво да прави. представи си 500 центъра за събиране, промиване на мозъци и подготовка на хора за сляпо подчинение. това са джамиите. те са единственните центрове на власта в тез
18
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е за нов Кръстоносен поход към Близкия изток, иначе с Европа е свършено.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да приемаш такъв провокативен хумор без да се засягаш /дори и да не ти е много смешно/, трябва интелигентност и хуманизъм. С други думи - зрялост. Примитивите никога няма да го разберат.
16
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюслитата са *** без чувство за хумор ,който не може да носи на майтап е пълен *** Християните се ''ташачат'' с Исус , но това не им пречи да вярват в него ,просто са по широко скроени Нецивилизовани ,примитивни индивиди нямат място в нашето общество и съвременна цивилизация Изнасяйте се с все чаршафите и примитивизма си
15
2
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименКакво предлагаш-да се подлагаме на някакви диваци и то на собствена територия?Ние казваме ли им какво да правят у тях?Там е Азия/Африка,щом искат нека са маймуни!Но тука да правят животинските си номера-НЕ!
14
3
 
3
 
! Отговори
x преди 9 години
Каква ирония....журналисти-терористи.....
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...нещо не сте истински европейци! Истинският европеец говори в дух на толерантност и прави неистови опити за интеграция! Така трябва да се говори днес, а не разни сапуни, пещи т т.н.
12
4
 
12
 
! Отговори
Има изход преди 9 години
Ако някои народи са силно чувствителни по повод подобна сатира и не желаят техните традиции да стават обект на такива шеги, има начин това да се уреди по цивилизован път.Например да се постигне споразумение чрез ООН.Ако болшинството от мюсюлманите не желаят религията им да става обект на ирония, тогава висшите им религиозни водачи и правителствените ръководители да поемат официален ангажимент, че няма да бъдат хулени от мюсюлмани определени порядки, характерни за християнските народи.
11
4
 
41
 
! Отговори
някой преди 9 години
заглавието навежда на мисълта че вестника е виновен: виждате ли, мюсулманите са добри, но вестника отдавна ги е провокирал и те накрая не са издържали.Крайно време е всички да разберат че така наречените "мюсюлмани" не разбират от добро. за тях това че някой ги търпи, означава слабост и покорство. те не се интересуват от нищо друго,освен от терор, разрушение е убийства на всеки който не е със тях. затова със такива трябва да се разговаря само от позиция на силата.
10
2
 
35
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Цяла Европа трябва да бъде единна срещу ислямския терор!В Европа място за исляма няма-долната ***,която иска да ползва облагите на европейската цивилизация,но да запази дивашкия си облик-да си върви в къщи или да умре!Стига с тая идиотска толерантност!Толерантните загиват,резистентните-оцеляват,всеки,който не е спал в часовете по биология,знае това!
9
6
 
36
 
! Отговори
Има ли... преди 9 години
Има ли сред четящите някой мюсюлманин , който дами разясни защо тяхната хуманна религия повелява да се убиват хора, кото не са съгласни че Аллах е велик и Мохамед е неговия пророк. Когато някой мюсюлманин заяви, на висок глас в Мека--- Мохамед да си е..бе майката, както аз бих го направил в Ватикана...тогава ще повярвам ,че тази религия е дошла в 21 век... Един път имах разговор в такава насока с един фанатик мюсюлманин...освен че му святкаха очите нищо друго не можа да каже.........
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами това са западните приятели ние какво да им се натягаме да се оправят по мейжу си
7
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да представяш пророка Мохамед като педофил не е нещо смело а безразсъдно. Не е хубаво и е опасно да осмиваш нещо в което някои хора вярват фанатично
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хaйде, всички решили рaдостно дa емигрирaт зa Зaпaднaлa Европa, юруш!Приятен и спокоен живот и достойнa рaботa ви пожелaвaм!
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея изкукали маймуни един виц немогат да схванат..бахит тъпата рлигия..ще си купя няколко К*Рана и ще си ги запаля само ей така от кеф да им пикая на мизерната рлигия където немогат да имат чувство за хумор!