Атентатът в Париж може да засили ислямофобията

Противоречиви реакции в арабската преса след терористичното нападение
Обновена: 8 яну 2015 18:57 | 8 яну 2015 18:50,
112
Атентатът в Париж може да засили ислямофобията
Снимка: Reuters

Представители на мюсюлманската общност във Франция изразиха безпокойство, че нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" може да предизвика атаки срещу мюсюлманите и мюсюлмански обекти в страната, предаде ДПА.

Още по темата

Редица арабски вестници изразяват също безпокойство, че атентатът може да засили ислямофобията по света, предаде Франс прес.

Атентатът поставя мюсюлманите в неудобно положение, защото европейските екстремисти групи ще използват този случай, за да подклаждат ислямофобията, посочва саудитският в. "Аш Шарк".

Погледите отново ще бъдат вперени в мюсюлманската общност във Франция и в повечето западни страни, като се случи след 11 септември 2001 г., пише алжирският в. "Ел Уатан".

Тероризмът преряза гърлото на свободата на словото и прободе исляма, отбелязва туниският в. "Аш Шабах".

Единодушно арабската преса осъди днес атентата в Париж, отбелязва Франс прес.

Сирийското правителство заяви в декларация, че атентатът в Париж е илюстрация на недалновидните политики на европейските правителства, предаде Ройтерс.

"Недалновидните европейски политики са отговорни за подобни нападения в Европа и за кръвопролитието в Сирия", се казва в декларацията на сирийското правителство. Този терористичен акт ясно показва колко е опасно разпространението на тероризма на сунитските групировки Ал Кайда и Ислямска държава.

Мароканският в. "Либерасион" написа, че карикатуристите на "Шарли ебдо", ликвидирани вчера, са загинали в името на свободата на словото. Туниският в. "Котидиен" определи нападението като ужасяващо клане. Катарският в. "Аш Шарк" призова за спешен диалог между Запада и Изтока. В. "Ориан-льо-Жур" осъди действията, целящи да радикализират по-умерените мюсюлмани.

Китайският президент Си Цзинпин изрази съболезнования в телеграма до френския президент Франсоа Оланд за жертвите на атентата в Париж, предаде ТАСС.

Си подчерта, че тероризмът е общ враг на човечеството и заплаха за международната общност, в това число Китай и Франция.

Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж си навлече критики, като заговори за пета колона в Европа след атентата в Париж, предаде Франс прес.  Според Фараж има пълни основания да се мисли, че случилото се в Париж, а и в Лондон преди време, е резултат от присъствието в тези страни на пета колона. По този повод британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че са напълно безотговорни твърденията за пета колона. Британският вицепремиер Ник Клег изрази изумление, че Фараж използва този кървав атентат за политически цели.

Атентатът в Париж предизвика полемика и между президента на Чечения Рамзан Кадиров и бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, предаде ТАСС.

Ходорковски призова журналистите по целия свят да публикуват карикатури на пророка Мохамед. По този повод Кадиров отправи остри критик към Ходорковски и го обяви за негов личен враг, защото се опитвал да породи напрежение в момент, в който се води разследване за атентата.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Не може, ами трябва да е засили! И арабите не трябва да плачат ами сами да вземат мерки да не се случват подобни неща. Особено по-силните и влиятелни държави. Шатите що не турят едно ембарго на Саудитска Арабия, докато не събере всички "борци за свобода" на своя територия, никъв петрол на пазара? Ама пусти печалби!
29
1
 
8
 
! Отговори
Тялото преди 9 години
Ислямофобия ми звучи като еболафолбия. Не е фобия като те стрелят с автомати и взривяват с бомби.
28
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
така е 30 прав си, защо не правят карикатури на ватикана,която е наи голямата мафиотска организация,повечето са доказани гейове,за църквата дето се чукат един поп с друг,нека да пускат и такива карикатури,после хасан ,али и др.виновни.а не се знае дали нападението е от мюсюлмани...
27
1
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Енгелсе, само ти ме разбираш най- добре.)))
26
0
 
6
 
! Отговори
Енгелс преди 9 години
До Маркс, ако говорим за Настрадин ходжа е едно, а ако става дума за Ислямска държава е нещо съвсем друго ...
25
0
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Аа, не! Ленин съм го пратил в дир-а, ама нещо му тегне тая работа. Енгелс идва от време на време, но го е шубе от ислямистите и техните братовчеди. Така, че призракът е ЕДИН!
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе въобще Европа си вкара голям автогол с тая мюсюлманщина, ама това е. сега да си вадят кестените от огъня с голи ръце. аз се питам, защо ние европейците сме толкова толерантни към тия етноси. Кой европеец би могъл да си позволи да отиде в Ирак, Иран, Сирия, Либия, Алжир и т.н. и да се държи както тая пасмина из Европа. а?
23
1
 
25
 
! Отговори
Мунчо от село преди 9 години
И каква стана сега с лозунгите " Да обогатяваме нашата култура с културите на другите народи" Ега ти културата.Ми тя и нашата култура ,ако е като тяхната да грабваме калашниците за да ги обогатим.Да ама не.Политиката на късогледите политици у нас и в ЕС е такава,че комай само ние ще приемаме тяхната "култура" с патрон в цевта.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дай боже! ,,и най сетне свобода за Брайвик
21
22
 
12
 
! Отговори
не е така! преди 9 години
До Анонимен 23Е какво чувство за хумор да имат, бе 23-и? Ония рисуват карикатури на техния Бог-Аллах и на пророка Мохамед, който е светиня за мюсюлманите. Аз ако нарека на публично място жена ти, която не познавам ку*ва, пирос*ия, *** или започна да я псувам, пред хората, ти какво ще направиш? Няма ли да налиташ на бой дори? ОТ ШЕГА ДО ШЕГА И ОТ ХУМОР ДО ХУМОР ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА! Какъв хумор, какви 5 лева? Това си е жива гавра с техните светини. И не съм мюсюлманин, уточнявам.
20
9
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Предполагам, всички сте съгласни, че тази изродщина навреди много сериозно на исляма. Кой би извлякъл полза от това? Мюсюлманите благоговеят пред мъдростта, биха ли си навредили толкова сериозно? Вярно- има и откачалки, но тази, бих казал ювелирна зверщина е невъзможно да бъде организирана от такива.
19
8
 
2
 
! Отговори
TheCitizen1 преди 9 години
Ислямистки терористи за сетен път помагат на какви ли не антиамериканисти , антиевропеисти , съветофили , русофили и друга подобна *** да бръщолевят идиотии по всевъзможни медии и други такива. Бълтаят се възмутителни, популярни ,пошли "разкази" за страх и омраза както и в политическа угода - типично по талибански... Няма да чуете от подобни манипулатори смислен анализ за провала на мултикултурализма , или смислено обяснение за терора в Париж - те ще ви говорят , че американците сами са си взривили кулите и , че французите са "либерасти" и са си го получили отново от евреи-те. Нещо като съо
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера в Париж беше доубит Мултикулти от онези, които единствени имаха полза от него!Действителността доказа, че, както Мултикулти, така и ЕС бяха мъртвородени!
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атентатът в Париж може да засили ислямофобиятаА, не, бе ще увеличи толерантността ни към исляма!...
16
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОЛШИНСТВОТО ОТ МЮСУЛМАНИТЕ СА ЧЕСТНИ РАБОТЛИВИ И ДОБРИ. НЕМОЖЕ ЗАРАДИ ЕДНА БЪЛХА ДА ИЗГОРИМЕ ЮРГАНА. ЛОШОТО В СЛУЧАЯТ Е ЧЕ ТЕЗИ КОИТО СТРЕЛЯХА В ПАРИЖ НЯМАТ ЧУВСТВО ЗАХУМОР И НАПРАВИХА ТАКА ЧЕ НАВРЕДИХА НА ДОБРИТЕ МЮСУЛМАНИ. СЛЕД КАТО СА ГИ ЗНАЕЛИ ЧЕ ТЕЗИ БРАТЯ СА ТЕРОРИСТИ ЗАЩО НЕ СА ЗАД РЕШЕТКИТЕ ДО ЖИВОТ? ЕТО В ТОВА СЕ КРИЕ ГЛУПОСТА НА ФРАНСЕТАТА.
15
1
 
12
 
! Отговори
Машаллах, В.Узун ... преди 9 години
До В.Узунов,следващият път като отидеш в джамията, що не вземеш да напълниш на ходжата чалмата с твоите си фекалии и да го наречеш пезевенк, пък може от това си начинание да се почустваш и по правоверен!
14
2
 
11
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ходорковски да пусне сам такива карикатури, а не да призовава другите да го направят. Той сам да даде пример, ако му стиска!
13
1
 
20
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Всяка жаба трябва да си знае гьола.Когато има компактна маса малцинствени групи от трети страни,с нисък интелект,с друга вяра и с техни си навици,привички,обичаи и друга спицифика на поведение,винаги ше има проблеми.Друг е въпросът, ако един завършил образованието си и реши да остане да работи и живее в развитите страни.Пример са *** в БГ и по света-никой не може да ги интегрира,тъй като те си имат свой затворен свят и не приемат друго .
12
2
 
13
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Не може, а ТРЯБВА да я засили, иначе изчезваме като народи и раса. С тия маймунипитеци трябва да се действа с техните методи.
11
0
 
8
 
! Отговори
Мракс преди 9 години
Узунка, аз веднъж те хванах да правиш и нещо друго. Спомняш ли си какъв кютек яде тогава?