Атентатът в Париж може да засили ислямофобията

Противоречиви реакции в арабската преса след терористичното нападение
Обновена: 8 яну 2015 18:57 | 8 яну 2015 18:50,
112
Атентатът в Париж може да засили ислямофобията
Снимка: Reuters

Представители на мюсюлманската общност във Франция изразиха безпокойство, че нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" може да предизвика атаки срещу мюсюлманите и мюсюлмански обекти в страната, предаде ДПА.

Още по темата

Редица арабски вестници изразяват също безпокойство, че атентатът може да засили ислямофобията по света, предаде Франс прес.

Атентатът поставя мюсюлманите в неудобно положение, защото европейските екстремисти групи ще използват този случай, за да подклаждат ислямофобията, посочва саудитският в. "Аш Шарк".

Погледите отново ще бъдат вперени в мюсюлманската общност във Франция и в повечето западни страни, като се случи след 11 септември 2001 г., пише алжирският в. "Ел Уатан".

Тероризмът преряза гърлото на свободата на словото и прободе исляма, отбелязва туниският в. "Аш Шабах".

Единодушно арабската преса осъди днес атентата в Париж, отбелязва Франс прес.

Сирийското правителство заяви в декларация, че атентатът в Париж е илюстрация на недалновидните политики на европейските правителства, предаде Ройтерс.

"Недалновидните европейски политики са отговорни за подобни нападения в Европа и за кръвопролитието в Сирия", се казва в декларацията на сирийското правителство. Този терористичен акт ясно показва колко е опасно разпространението на тероризма на сунитските групировки Ал Кайда и Ислямска държава.

Мароканският в. "Либерасион" написа, че карикатуристите на "Шарли ебдо", ликвидирани вчера, са загинали в името на свободата на словото. Туниският в. "Котидиен" определи нападението като ужасяващо клане. Катарският в. "Аш Шарк" призова за спешен диалог между Запада и Изтока. В. "Ориан-льо-Жур" осъди действията, целящи да радикализират по-умерените мюсюлмани.

Китайският президент Си Цзинпин изрази съболезнования в телеграма до френския президент Франсоа Оланд за жертвите на атентата в Париж, предаде ТАСС.

Си подчерта, че тероризмът е общ враг на човечеството и заплаха за международната общност, в това число Китай и Франция.

Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж си навлече критики, като заговори за пета колона в Европа след атентата в Париж, предаде Франс прес.  Според Фараж има пълни основания да се мисли, че случилото се в Париж, а и в Лондон преди време, е резултат от присъствието в тези страни на пета колона. По този повод британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че са напълно безотговорни твърденията за пета колона. Британският вицепремиер Ник Клег изрази изумление, че Фараж използва този кървав атентат за политически цели.

Атентатът в Париж предизвика полемика и между президента на Чечения Рамзан Кадиров и бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, предаде ТАСС.

Ходорковски призова журналистите по целия свят да публикуват карикатури на пророка Мохамед. По този повод Кадиров отправи остри критик към Ходорковски и го обяви за негов личен враг, защото се опитвал да породи напрежение в момент, в който се води разследване за атентата.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
do va4kator преди 9 години
ti kato pi6i6 misli6li 4e svetit ve4e ne vqrva na 4ifutski izmialici
9
1
 
26
 
! Отговори
Екскурзия до Париж преди 9 години
А нашият Местан ефенди, дали се чувства "в неудобно положение"? Щото в последно време нещо много често започна да си упражнява демонстративно "майчиния" език пред потенциалните джихадисти.
8
4
 
1
 
! Отговори
tr преди 9 години
oh mayko toy mi govori za civilizovan svqt kakva civilizaciq be mom4e vie vse o6te ste balkanski divaci koito nemojete da provedete Dialog bez skandal are siktir
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е и??? Да не би да има нещо лошо. Време е хората да се осъзнаят
6
3
 
35
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
ВСИЧКИ МЮСЛЮМИ ДА СИ ХОДЯТ ПО РОДНИТЕ МЕСТА НА ДЕДИТЕ СИ !!
5
12
 
9
 
! Отговори
Аз не съм Шърли! преди 9 години
А ОТКЪДЕ СМЕ СИГУРНИ, че извършителите са араби и мюсюлмани? Може и агенти на френските тайни служби да са! Или на ЦРУ и МИ-5. Преди 1989 г ЦРУ вършеше убийства по целия свят.Заловени ли са на самото място? Или искат да ни правят балъци като с убийството на Джон Кенеди. ЛИ ОСУАЛД,набеден за убиеца на Кенеди е заловен не на самото мнесто,а няколко часа по-късно, в едно кино където спокийно си седял и гледал някакъв филм. Обаче ФБР решава да обвини някого и набеждава него.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TРЯБВА ДА СИ СТОЯТ В АФРИКА И АЗИЯ! КАКВО ПРАВЯТ В ЕВРОПА! ДА СИ ГЛЕДАТ ТАМ КАДЪНИТЕ, НЕФТА, И ДА СЕ КЛАНЯТ ДЕНОНОЩНО! ОГРОМНА ГРЕШКА НАПРАВИХМЕ, ЧЕ НАВОДНИХМЕ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ С ХОРА, КОИТО СА НА ДОСКА ПО-НИСКО НИВО НА РАЗВИТИЕ
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж си навлече критики, като заговори за пета колона в Европа след атентата в Париж, предаде Франс прес."КРИТИКИ ОТ ПЕТАТА КОЛОНА СЪС СИГУРНОСТ.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходорковски призовава? Простотията няма почивен ден.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
te nesa teroristi a borci za svoboda nali zapada taka podkrepq pkk kyurdite navi borci za svoboda