Край на драмата: Братята Куаши са убити

Ликвидиран беше и мъжът, който взе заложници в магазин; 4-ма от похитените са мъртви
Обновена: 9 яну 2015 21:09 | 9 яну 2015 18:04,
421
Край на драмата: Братята Куаши са убити
Снимка: БТА

Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция - и тримата похитители бяха убити при почти едновременен щурм на печатницата, в която бяха блокирани братята Саид и Шериф Куаши, извършили нападението срещу редакцията нa „Шарли ебдо“, и на магазина, в който въоръжен мъж държеше заложници.

Братята Куаши са убити при спецоперация, предаде Скай нюз, като се позова на информация на АФП. Двамата братя бяха блокирани от полицията в градчето Дамартен ан Гоел и държаха заложник, който е освободен невредим.

Минути преди това стрелба и експлозии се чуха край печатницата, в която атентаторите бяха обградени от полицията. 

Репортери на мястото предадоха, че от сградата излиза дим.

Още по темата
АФП съобщи, че двамата джихадисти, убити в Дамартен-ан-Гоел, излезли от обсадената печатница, стреляйки по полицаите.

Четири експлозии се чуха и на мястото на втората заложническа криза - в магазина за хранителни стоки кашер, където въоръжен мъж взе заложници. Похитителят е убит, а по информация на Скай нюз няколко от похитените са освободени. Полицейски източник обаче съобщи, че четирима от заложниците са убити, предаде Ройтерс. Двама полицаи са ранени при акцията.

В супермаркета са намерени телата на петима души, сред които похитителят Амеди Кулибали. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според източник четирима заложници са ранени и се намират в много тежко състояние.

Похитителят Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши. В телефонно обаждане до Бе Еф Ем Те Ве той заявил, че принадлежи към групировката Ислямска държава. Кулибали казал, че държи 16 заложници и е убил четирима. От телевизията не са разпространили веднага записа заради течащата в момента спецоперация.

В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Кайда" в Йемен.

В районите и на двете заложнически драми се чуват линейки с включени сирени.

Около 88 хиляди полицаи и войници бяха мобилизирани за преследването на убийците и в операциите за гарантиране на безопасност.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши разстреляха в сряда 12 души, нахлувайки в редакцията на „Шарли ебдо“, след което се укриха. Вчера те бяха засечени, след като нападнаха бензиностанция край Париж. Днес след престрелка с полицията на магистрала двамата братя се барикадираха в печатница градчето Дамартен ан Гоел, като взеха и един заложник.

Почти по същото време в Париж Амеди Кулибали нападна магазин в Париж и взе няколко души за заложници. Стана ясно, че Кулибали се е познавал поне с един от братята Куаши. Според френската полиция Кулибали е бил член на ислямистка групировка, в която са участвали и братята Куаши. Кулибали беше поставил ултиматум да бъдат освободени братята Куаши, в противен случай ще убие заложниците. Кулибали беше обявен за издирване от вчера, след като при инцидент в градче край Париж беше убита полицайка, а един общински служител беше ранен.

 

Вижте как полицията щурмува магазина в Париж:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що затрихте хубавите момци, бе, джанъм!
70
5
 
13
 
! Отговори
охаа преди 9 години
Значи вчера оня ден 12 ,вчера 1 ,днеска 4 За 3 дена 17 убити в сърцето на ЕС Ако така я карат до края на годината,колко ли убити ще има Франсетата са пътници ,колкото и минуси да ми слагате ,времето ще покаже че съм прав
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо убитият полицай, когато го изнасяха на носилка имаше написан номер на голото теме ?!
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За ***, това е на-справедливото наказание. Това трябва да се практикува към всеки който е отнел човешки живот.
67
14
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Е, да се надяваме, че един ден също така ювелирно ще се справят и с истинските терористи в Москва и техните шефове в Кремъль.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убили са и 4те заложници. Дори и 20 заложника щяха да убият, но нямаше да допуснат тези да отидат на съд и да се разприказват. И не се знае кого са убили. Ако е за убиване зааедно със заложниците, можеше веднага да ги убият. Можеха и да ги упоят с газ.
65
1
 
4
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Има загинали заложници, за съжаление. Според ФП най-малко 4-*** в кашерския магазин. С терористите обаче трябва така да се действа. Никакви преговори - само в главата. Иначе ние сме си трагични. След Сарафово бях свидетел как пазят куките хотела ни - основният им проблем беше кога ще е обяда и вечерята. И яко спане по диваните във фоайето.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега съобщиха! Има жертви при заложниците 2-4 за съжаление!
63
2
 
8
 
! Отговори
Жалко, но ... преди 9 години
До ЗзЗ, аз също останах разочарован. Очаквах да ги заловят живи. Тъкмо се бях настроил да гледам 2-ра серия - правосъдие, демократично във Франция, каквото обещаха техните политици. Но още по интересно щеше да бъде, ако ги бяха изправили пред българската Темида, която е най-обективната и справедливата ...
62
6
 
6
 
! Отговори
преди 9 години
До 93Ортодоксален християнин съм със чувство за справедливост. Кой ще раздаде възмездие за хилядите избити в Мали? Лицемер,седнал си да ревеш за 12 убити и 9 ранени.
61
4
 
13
 
! Отговори
Режисйор от френскит преди 9 години
Терористите са казали на работниците в печатницата да се махат че виж ти днес не им се убиват цивилни, много се забавлявах как службите във франция си измислиха този сюжет... Интересно ми е само коя държава производителка на петрол ще бъде набедена... а и да ви кажа братята Саид най вероятно от седмица са мъртви и чакаха в чували за краят на сапунката...
60
7
 
12
 
! Отговори
1 преди 9 години
Айде свидетелите си отидоха. Много удобно напоследък избиват всички свързани с някакъв "терористичен" акт. Май някой не иска да ги свърже с еврейската ***, която подхранва тая омраза, за да се водят безкрайни воини в Близкия изток, за да може банкерите да гълтат колосални суми пари. Тая воина няма да свърши докато и внуците ни не си направят внуци.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - а ако се разпроказват в съда..че какво има да казват. Каквото имаше го казаха вчера. Днес им беше заплатено подобаващо за свършената работа.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 премахнали 20хиляди дошли
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Разочарован съм. Надявах се да ги проспят с газ и да ги хванат живи."Ти не си наред момче. Ако тия проговореха знаеш ли какво щеше да стане. Винаги ги убиват, беше ясно още от началото. Всъщност никой нищо не е видял и не ги знае дали изобщо са тия и кои са, и никой нищо повече няма да чуе и да види - показаха по медиите някакви снимки и смешни истории как влезли в центъра на париж с калашници и си забравили паспортите в колата.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През българсо-турската граница всеки ден може спокойно да се внасят калашници, защото е разградено.
55
5
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
От раз напълнихте гащите. На никой не му пука за франсетата,но мисълта че това може да се повтори тук ви кара да се насирате. Лицемери!!!!!!!!!!!!!!!!
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези мухльовци взели за заложник жена са пълни нещастници и каквото търсеха го намериха. Сега нека дават отчет на Аллах и той да ги съди.
53
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
С хай технологиите шега не бива!
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е и ние да почистим нашия обор.