Край на драмата: Братята Куаши са убити

Ликвидиран беше и мъжът, който взе заложници в магазин; 4-ма от похитените са мъртви
Обновена: 9 яну 2015 21:09 | 9 яну 2015 18:04,
421
Край на драмата: Братята Куаши са убити
Снимка: БТА

Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция - и тримата похитители бяха убити при почти едновременен щурм на печатницата, в която бяха блокирани братята Саид и Шериф Куаши, извършили нападението срещу редакцията нa „Шарли ебдо“, и на магазина, в който въоръжен мъж държеше заложници.

Братята Куаши са убити при спецоперация, предаде Скай нюз, като се позова на информация на АФП. Двамата братя бяха блокирани от полицията в градчето Дамартен ан Гоел и държаха заложник, който е освободен невредим.

Минути преди това стрелба и експлозии се чуха край печатницата, в която атентаторите бяха обградени от полицията. 

Репортери на мястото предадоха, че от сградата излиза дим.

Още по темата
АФП съобщи, че двамата джихадисти, убити в Дамартен-ан-Гоел, излезли от обсадената печатница, стреляйки по полицаите.

Четири експлозии се чуха и на мястото на втората заложническа криза - в магазина за хранителни стоки кашер, където въоръжен мъж взе заложници. Похитителят е убит, а по информация на Скай нюз няколко от похитените са освободени. Полицейски източник обаче съобщи, че четирима от заложниците са убити, предаде Ройтерс. Двама полицаи са ранени при акцията.

В супермаркета са намерени телата на петима души, сред които похитителят Амеди Кулибали. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според източник четирима заложници са ранени и се намират в много тежко състояние.

Похитителят Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши. В телефонно обаждане до Бе Еф Ем Те Ве той заявил, че принадлежи към групировката Ислямска държава. Кулибали казал, че държи 16 заложници и е убил четирима. От телевизията не са разпространили веднага записа заради течащата в момента спецоперация.

В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Кайда" в Йемен.

В районите и на двете заложнически драми се чуват линейки с включени сирени.

Около 88 хиляди полицаи и войници бяха мобилизирани за преследването на убийците и в операциите за гарантиране на безопасност.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши разстреляха в сряда 12 души, нахлувайки в редакцията на „Шарли ебдо“, след което се укриха. Вчера те бяха засечени, след като нападнаха бензиностанция край Париж. Днес след престрелка с полицията на магистрала двамата братя се барикадираха в печатница градчето Дамартен ан Гоел, като взеха и един заложник.

Почти по същото време в Париж Амеди Кулибали нападна магазин в Париж и взе няколко души за заложници. Стана ясно, че Кулибали се е познавал поне с един от братята Куаши. Според френската полиция Кулибали е бил член на ислямистка групировка, в която са участвали и братята Куаши. Кулибали беше поставил ултиматум да бъдат освободени братята Куаши, в противен случай ще убие заложниците. Кулибали беше обявен за издирване от вчера, след като при инцидент в градче край Париж беше убита полицайка, а един общински служител беше ранен.

 

Вижте как полицията щурмува магазина в Париж:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
8
 
! Отговори
НТВ преди 9 години
Е-нееее!Точно *голюба Бенатова ще предава пряко от Париж!
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Франция е в период на тежък стопански упадък и разпад и правителството на Холанд се разпадна на 2 пъти за последните 6 месеца. Франция не успява да възстанови икономиката си, а страната получи определението Болният човек на Европа като Османската империя през 1870 г.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До онбашията 58Ми ако се бяха предали както Брейвик, точно така щеше да се случи и с тях.Следващия път мисли преди да пишеш.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не вярвайте на "Световната Еврейска Общност".Манипулацията тече с пълна сила.Просто се върнете назад във времето и помислете за какво ви подготвят.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убит черен и то мюсюлманин?Каква политическа некоректност, само!...
46
1
 
7
 
! Отговори
По ред на ... преди 9 години
До доброжелател, Това, че ще ги очистят, го каза и снощи френския посланик в "Шоуто на Слави"!Сега може би идва ред на Местан, Доган и на всички от ДПС - демокрацията у нас и в Европа вероятно изпитва нетърпимост към ислямизма и неговите последователи от Пазарджик!
45
4
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
Изключително лесни и податливи на манипулации хора сте. Достатъчно е да нахранят алчността ви за кръв, за да изтласкате част от колективно унаследения ви комплекс за малоценност и ето че сте готови да изтърпите всякаква социална гавра със самите вас.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До онбашията и санаториуматолкова много полицаи ги калесваха (увещаваха) цели два дни, *** рамб-овците - не, та не и ся к'во...
43
4
 
7
 
! Отговори
охаа преди 9 години
До дядомраз И аз съм съгласен Началото на края на Запада като голям фактор Щом тия дни Париж стана буквално бойно поле,то не ми се мисли до края на годината Че и всеки ден идват нови арабели Сега убиха 3-4 ,а са дошли 30-40 Просто Франция е пътник След някоя и друга година и в Германия ще почнат
42
1
 
8
 
! Отговори
Шпагата преди 9 години
Те братята Куаши са мъртви , ама утре братовчедите им им чичовците им дето са пръснати по цял свят, колко ли убийства ще направят, колко ли куршума ще изстрелят и бомби ще взривят и заложници ще вземат?
41
2
 
11
 
! Отговори
lpp преди 9 години
Трябваше да ги изгорят бавно и да го излъчат по телевизията точно както гадовете убиха публично толкова хора.За тая *** бързата смърт е награда.Дано горят в пъкъла смрадовете....
40
1
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 9 години
Дали има Френски хелзинкски комитет?
39
3
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Рицарите на храма (Tempelritter) не преговарят с хора , които взимат заложници.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямска държава го обяви за светци и борци за религиозни права.
37
6
 
6
 
! Отговори
Дедо поп преди 9 години
И сега като ревнат разни организации за човешки права ще стане една е... та замръчкана
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рамб-овците се наиграха
35
2
 
6
 
! Отговори
Лаборантът преди 9 години
До Физик, щом ти трябват двама за ядрени опити, вземи Доган и Местан - за първия се знае, че е хидроинженер, а за другия ... е плямпало.
34
3
 
5
 
! Отговори
svetlio преди 9 години
Чувал съм,че в столицата на Кувейт,все още стояла бесилката и си я ползвали хората сегис-тогис.Завиждам им!
33
2
 
7
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Горките братя, няма да бъдат в Рая! Коранът също казва "НЕ УБИВАЙ"! И за какво беше всичко....
32
4
 
6
 
! Отговори
Много грубо колеги преди 9 години
Ползвайте изразите на Обама: Изключихме поредните трима, никой никой не е убил, просто трима са по-малко. Нет человек нет проблем, както казват другаря Сталин и мистър Обама. Само че тия тримата ги изключиха пред медиите, а сега ще изключат още 30000 хиляди покрай тия без медии