Строги присъди за французи за оправдаване на тероризма

Престъплението беше добавено скоро във френското наказателно право
Обновена: 13 яну 2015 15:59 | 13 яну 2015 15:57, Елка Василева
97
Строги присъди за французи за оправдаване на тероризма
Снимка: Reuters

Френски съд издаде първата по рода си присъда за оправдаване на тероризма, предадоха Франс прес и ТАСС. Престъплението беше добавено наскоро във френското наказателно право.

21-годишен мъж в Тулуза е получил присъда от 10 месеца строг затвор вчера. Той бил арестуван, след като в трамвай декларирал солидарността си с извършителите на атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо", братята Саид и Шериф Куаши.

Тъй като е пътувал без билет, мъжът се скарал с контрольорите. "Братята Куаши бяха началото, аз трябваше да бъда с тях, за да убием повече хора", заявил той.

Още по темата

"Приложихме за първи път закона от 14 ноември 2014 г., засилващ мерките за борба срещу тероризма", заяви прокурорът Патрис Мишел пред АФП. "Борбата трябва да се води на всички равнища, това е работа на гражданите и на магистратите, не трябва да се отстъпва и на сантиметър".

По закон се наказва всякакво публично оправдаване на терористични актове.

27-годишен мъж е бил осъден в Тулон на една година затвор, след като публикувал във Фейсбук снимки на джихадисти с коментар, оправдаващ кървавите атентати в Париж. Той все още е на свобода, защото прокурорът не е поискал да бъде арестуван. Според адвоката му той е искал да се пошегува и да провокира хората.

Процеси по аналогични обвинения в Страсбург и Ница бяха отложени, но двамата обвиняеми са задържани в ареста. Първият е публикувал във Фейсбук снимка на автоматична пушка, поставена на земята заедно с няколко пълнителя. Към тях той е добавил думите: "С целувки от Сирия. Бай-бай, Шарли!" Другият е обвинен, че на два пъти е изкрещял към полицаи пред полицейското управление в проблемен район "100 процента Куаши".

Жител на френския град Души ле Мин е бил задържан, след като в нетрезво състояние блъснал колата си в друг автомобил. Той отказал да даде проба за алкохол, държал се предизвикателно и ударил шофьора на колата, която бил блъснал. Освен това 30-годишният мъж заявил пред полицаите, че братята Куаши е трябвало да убият повече хора. "Надявам се, че ще сте следващите. Вие сте прекрасна цел за терористи", добавил той. В резултат мъжът е получил присъда от четири години, лишен е от шофьорска книжка и гражданските му права ще бъдат ограничени в продължение на три години.

Няколко души бяха осъдени в Тулуза и в Орлеан за насилие, след като заплашили полицаи да ги застрелят с Калашников - оръжието, използвано от атентаторите в Париж, които отнеха живота на 17 души.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оруел 1984 в истински вариант.
19
6
 
21
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Разбира се във Франция можеш да хвалиш янките, *** и гейовете, колкото си искаш, мошеш да хулиш Русия и исляма. За всичко останало трябва да си държиш езика зад зъбите! Велико, нали?
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли дефиниция на понятието "тероризъм" във френския закон? Ако няма кой ще определи кое е "тероризъм", за да може да се приложи закона?А, този *** без билета, да го пратят да кОпа, вместо да му осигуряват легло. Това, както разбираме от писанието, не е тероризъм
17
4
 
25
 
! Отговори
23 преди 9 години
И ква стана тя? Пред целия свят се правихте на маймуни за тая свобода на словото, а сега взехте по бързата процедура да заключвате хора, щото си изразяват свободно мнението. Да се смея ли, да плача ли...или да ви тегля една попръжня.Чарлита, как е?
16
0
 
6
 
! Отговори
, преди 9 години
Ако падне цивилизацията няма бели,няма черни,има само подчинение на антихриста.Ноевите закони са всички,които не са евреи,става дума за Ной от талмуда защото такива закони и наказания няма в Библията .Наказанието за неспазването им е обезглавяване,Те звучат добре преди да бъдат "интерпретирани".Ние вярваме в един Господ и Спасител Исус Христос,който казва"Който няма Сина,няма Отца".Това къде слага християните?en.wikipedia.org/wiki/Seven_Laws_of_Noah
15
4
 
26
 
! Отговори
тт преди 9 години
Малии във Франция човек трябва много да внимава какво приказва е важното е че има "свобода" на словото нали.
14
2
 
17
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Аз не оправдавам тероризма който убива невинни, също не оправдавам и военопрестъпниците, които го предизвикват. Франция е от вторите. Агресията им в Либия и въоръжаването на ислямистите в Сирия ги заклеймяват като такива. А Шарли е една гавра с вярата на хората и този *** трябва да бъде закрит.
13
0
 
7
 
! Отговори
/ преди 9 години
Заглушаване на свободата на словото отдавна е цел на някои(не говоря за споменатите в статията)трябва само повод,смехотворен понякога за да се въведе терор,както в Русия го въведоха в 1917 и направиха гулаците,днес имаме Газа.Закони протин нетолерантността звучащо като в "1984"предлагат от Кантор и Квашневски.
12
7
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Образно казах какво да му се случи!В белите държави е нормално да те съдят за такива подбуди, а при тях е нормално да ги бият с камъни.Незнам по кое точно разбра че идвам от този регион.И ще ме извинявате много,но това са хора които ги интересува да имат 15 деца, на нито едно от които не обръщат внимание за възпитание. Гладуват следствие на което се поражда омразата, и се появява един малко по умен измежду тях които им промива мозъците и си има армия. Еми не че нещо,ама бомбите по тях,не по нас!
11
1
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Който е посял исляма в християнската си държава да жъне сега посятото. Предателите допуснали това не са с нищо по-различни от ислямските терористи. За да направиш подобно нещо трябва най-малкото да не уважаваш собствената си религия, в която се казва че нямаш други богове освен твоят и не им се кланяш и не им служиш! От тук се вмирисва рибата.
10
3
 
9
 
! Отговори
до нечовек преди 9 години
До животните в горатаАми ти който проповядваш омраза към хората които не са "бели"не знаеш ли,че душата ти е черна като катран .Едно животно в гората е по-човечно от такива като тебе дето убиват с камъни.
9
6
 
10
 
! Отговори
AAA преди 9 години
Да си изказват мненията в ислямска държава. Отишли да ползват благата на развитите християнски страни, ама християните били такива или онакива. Кой ги е е канил в Европа? Те още електричество даже нямат.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние които сме против тероризъм не оправдаме терористичните актове.Следователно сме свидетели на огромно лицемерие измама защото как бе изтрита Либия от картата,кой води хорото в Париж когато кръвта на хиляди невинни избити хора в концлагер Газа още не е изсъхнала.Изглежда това е началото на края на Европа,полицейщина която да заглуши изобличението на ционистките престъпления.Не оправдавам това което тези хора са казали но то е повече от това.
7
12
 
16
 
! Отговори
животните в гората преди 9 години
Не че нещо, но да подкрепяш деяния свързани с отнемане на човешки живот е животинско!!! Сега да му хвърлят един бой с камъни докато издъхне, та поне да се почувства у дома си в последните си жалки мигове. Изверги... И сега съм съгласен със бялата раса, всяка друга раса раждат като ***, и нямат никакъв контрол над децата си. Ако не ги изтребем ще ни завладеят, просто защото се множат, като ***. Араби,***,жълти,латиноси, индиици,всичките са полухора. Бялата раса и миксовете са бъдещето
6
11
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Разбираш ли колко ти е глупаво изказването, помисли по-дълго и евентуално ще разбереш защо.
5
7
 
16
 
! Отговори
Тялото преди 9 години
Едно е да изказваш мнение, друго е мнението ти да е "Да убием неверниците"
4
8
 
22
 
! Отговори
... преди 9 години
Къде е свободата на словото??? Шарли марли, ай си е.ете майката всички! Каквото посееш това ще жънеш.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вадете гилотината и ги почвайте.
2
4
 
23
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Да живее свободата на словото...
1
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези хора също имат право на свобода на словото. Какво ми пука, че някакви франсета са се обидили? Ето ви двоен стандарт.