Ликвидираните джихадисти планирали атентат срещу автобус

Белгийските терористи възнамерявали да го отвлекат
Обновена: 16 яну 2015 11:35 | 16 яну 2015 09:51, Елка Василева
28
Ликвидираните джихадисти планирали атентат срещу автобус
Снимка: Reuters

Белгийските джихадисти, неутрализирани при снощната операция в провинциалния град Вервие, са планирали да отвлекат автобус от градския транспорт и да вземат пътниците за заложници, съобщава телевизия Ер Те Ел.

Тези подробности са станали известни покрай откритите в жилищата им фалшиви полицейски униформи, четири автомата "Калашников" и експлозиви.

Още по темата

По данни на вестник "Дерниер йор", известен с добрата си информираност по въпросите на престъпността, цел на терористите е бил удар срещу полицията, най-вероятно щабът на федералната полиция в Брюксел. Изданието допуска, че е било възможно и отвличането на високопоставена обществена фигура или висш полицейски началник. По данни на вестника ударът е бил планиран до часове или днес.

По данни на вестник "Тейд" снощи е бил предотвратена непосредствена заплаха от атентат, но опасността не е напълно приключила. Полицията е получила заплахи от други джихадисти, които са изразили готовност да нападнат силите на реда.

Уточнява се, че пресеченото нападение може би не е било планирано да бъде извършено в Брюксел. Пояснява се, че антитерористичната операция е била подготвяна от месеци и няма нищо общо със събитията в Париж от миналата седмица, особено с атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо".

Двама джихадисти бяха застреляни снощи при специализирана операция във Вервие, а трети бе тежко ранен и задържан. Тримата са се върнали преди седмица от Сирия, където са се сражавали за "Ислямска държава".

В цяла Белгия снощи бяха предприети обиски при антитерористична операция, водена едновременно в седем държави.

Първоначално бе съобщено за щурмове на няколко места в Брюксел, но тази информация тази сутрин е опровергана. Уточнява се, че допълнителните обиски не са дали никакъв резултат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
7
 
! Отговори
viovioi преди 9 години
Значи белгийската полиция стреля на месо, без съд и присъда? Това много ми прилича на онези екзекуции, само че на на белгийските трябва да викаме Браво! и А така!!, а онези трябва да заклеймим! Това на нищо не прилича. САЩ прехвърли войната си на территорията на ЕС. Така им отърва. Ние да му мислим.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но може да ги обвинят напр. в шпионаж или заговор срещу дуржавата. По-лесно е обаче да се каже, че са убити и да ги разпитат в някое мазе...
1
1
 
19
 
! Отговори
Ксенофоби сме били? преди 9 години
Още ли искате да си махнем загражденията и да не строим нови ? Да не ревете после ?Да няма пак ни сме шарли , марли и тем подобни.Айде като ни критикувате и обвинявате в ксенофобия , да се сетите за това , което стана в Париж и това което можеше да стане в Белгия , както и на територията на целият ЕС.