Жените стават джихадистки заради омразата към Запада

Карат жените да си мислят, че само ислямът ги уважава
19 яну 2015 20:09, Елка Василева
74
Жените стават джихадистки заради омразата към Запада
Снимка: архив, Reuters

По примера на Хаят Бумедиен - спътницата в живота на терориста Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски супермаркет в Порт дьо Венсан в Париж на 9 януари, все повече жени се присъединяват към редиците на въоръжените ислямистки групировки, пише в редакционен коментар сп. "Мадам Фигаро".

Още през юни 2014 г. Ислямска държава обяви създаването на женска бригада, наречена Ал Ханза, в Ирак и в Сирия. Новината породи изненада, тъй като досега радикалният ислям беше пропит от омраза към жените.

"Днес в радикалния ислям фобията срещу жените намалява все повече и повече. Преди време Мохамед Ата - един от пилотите, замесени в атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк, написа в завещанието си, че не иска женска ръка да докосва трупа му. Това наистина беше фобия срещу жените. Петнайсет години по-късно нещата са различни. Виждаме, че поне в една част от джихадистките среди женското присъствие вече не е смятано за нещо анормално", казва Оливие Рой, френски политолог, експерт по въпросите на исляма.

Все повече жени се вливат в редиците на джихадистите и то не само на групировката Ислямска държава.

"Групи, които никога преди това не са използвали жени, като талибаните, Боко Харам, а наскоро и сомалийските ислямисти Аш Шабаб започнаха да набират все повече и повече жени", казва Мия Мелиса Блум, преподавател в дисциплината Изследване на сигурността в Масачузетския университет. Експертката добавя, че ако терористични групи като Ал Кайда, известна като консервативна групировка, вече започват да включват жени, то е защото те имат стратегия.

Но каква е тази стратегия? И защо тези жени се присъединяват към организации, които им оставят малко поле за изява?

"В основата е омразата към Запада. Враговете са западняците, а човек трябва да се сражава с врага. Тези джихадисти са във война със Запада. Жените са солидарни с мъжете и ако трябва да се бият, го правят", казва Нахида Накад, бивша журналистка, днес консултант по международни отношения.

Към идеологическите мотиви се прибавят икономически мотиви - жените в Ислямска държава получават по около 200 долара на месец - както и психологически причини - страхът от репресии.

Въпреки че снимките на Хаят Бумедиен, боравеща с арбалет, навеждат на мисълта, че жените в редиците на джихадистите играят активна роля, в действителност се смята, че те не хващат оръжие като мъжете, а по-скоро ролята им е ограничена до мисии за морална поддръжка.

"Има нещо като промиване на мозъка, което цели да накара жените да си мислят, че само ислямът ги уважава и че Западът не изпитва уважение към тях, защото западното общество иска от тях да показват телата си и ги задължава да общуват често с мъжете", казва Нахида Накад.

Оказващи практическа и психическа подкрепа на джихадистите, жените в джихадистките редици имат за основна мисия създаването на дом.

"Това придава на терористичните групи потомствено измерение, защото жените отглеждат децата в среда, в която те могат после да поемат щафетата от бащите си", обяснява Мия Мелиса Блум.

Тази стратегия има за цел трайното съществуване на джихадисткото движение. Доказателство за това е и появата неотдавна на брачна агенция в град Ал Баб, в района на сирийския град Алепо, предлагаща възможността на сирийки да се омъжат за боец от ултрарадикална групировка.
 

/БТА/
 


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
30
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Тези красиви дами, белот ли играят ?