Киев призова ЕС да не смекчава санкциите срещу Русия

Украйна е разтревожена от изказваните идеи за тяхно смекчаване или отмяна
19 яну 2015 11:53, Елка Василева
157
Киев призова ЕС да не смекчава санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Украйна е разтревожена от изказваните в ЕС идеи за смекчаване или отмяна на санкциите срещу Русия. Киев приканва Евросъюза да не отслабва санкционния режим, съобщи Интерфакс.

"Този път не може да има никакви илюзии, че е възможно ситуацията в Украйна да бъде уредена чрез конструктивно сътрудничество с Русия. Не бива да забравяме поуките от близкото минало", се казва в цитиран от агенцията документ, разпространен от представители на Украйна сред външните министри на страните от ЕС в навечерието на днешното им заседание.

Още по темата

Подходът към санкциите срещу Русия трябва да отчита доколко спазва Москва основните принципи и норми на международното право, суверенитета и териториалната цялост на съседните държави, включително на Украйна, посочват украинските дипломати.

Киев е убеден, че ако бъдат приети предложенията на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да бъдат обособени "санкции за Крим" и "санкции за Донбас", това само ще замрази конфликта в Източна Украйна и ще блокира решаването на проблема с Крим.

Евентуална отмяна на санкциите в момента ще е преждевременна, се казва в документа. В него се изтъква, че всяка стратегия на ЕС спрямо Русия трябва да включва отношение към Украйна като към демократична, териториално цялостна, суверенна държава с ясна европейска перспектива.

Антируските "санкции не бива да бъдат вдигнати. Няма основания за вдигане на санкциите, дори и предлог за това", заяви преди началото на днешната среща в Брюксел външният министър на Литва Линас Линкевичус, цитиран от ТАСС.

Стратегическата дискусия за Русия ще стане подготовка за предстоящите дебати върху отношенията между ЕС и Федерацията на срещата на върха на Евросъюза през март, посочва агенцията.

Външните министри от 28-те страни членки няма да вземат днес никакви решения за санкциите срещу Русия, заяви в Брюксел преди заседанието Федерика Могерини.

Всяко решение във връзка със санкциите "ще произтича от подобряване на ситуацията по места, от изпълнението на Минските договорености. Връщането на насилието в Източна Украйна тези дни със сигурност не е добра новина", отбеляза тя.

Според Могерини министрите ще обсъдят днес какви инструменти ще е най-ефикасно да използва общността, за да постигне подобряване на ситуацията в Източна Украйна.

ЕС възнамерява да формира "абсолютно единна позиция спрямо Русия", напомня руската агенция изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след последната среща на върха на Евросъюза през декември в Брюксел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: УкрайнаРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Иван:тъпчовците не идват по линия на ГЕРБ, а по тази на Локарски, Костов, Паси и т.н. Тази асансьорна партия води Бойко за носа. Ужас!
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът ризовава украйнския народ да се отърве от корумпираните фашисти, които ги управляват и да заживеят щастливо. Крайно време е доброто в света да натделее и да изпрати в ануса на историята Демона САЩ и протежетата им!
100
2
 
9
 
! Отговори
222 преди 9 години
Най-правилно би било - санкции срещу Украйна. Тази държава избива собственото си население, как то би живяло в страна , в която ще ги смятат за "терористи", и ще гледат на тях като врагове. Щом едни артисти са обявени за нежелани, какво остава за обикновените хора. Просто това е една фашистка държава.
99
1
 
8
 
! Отговори
До Иван: преди 9 години
Правописът, Иванчооо, правописът! Пише се мемОрандум и Оръжие... да не отваряме дума и за пунктуацията! Абе ти да не си ГЕРБерче?!
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я накрая поискайте Европа да се сражава вместо вас
97
7
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До До Иван:Ами то други данни няма! В крайна сметка международен мемурандум е с много висок приоритет. Те това ако не спазват какво остана. Друго щеше да е ако Украйна си беше запазила ядреното уръжие ;-)
96
0
 
4
 
! Отговори
да ги преди 9 години
уволняват поляците и прибалтийците-точно те подкрепят майданци,а сега ще ги изместят.То тъй става.И все пак големите ще се разберат,а някои ще станат излишни.
95
2
 
3
 
! Отговори
до жоро преди 9 години
"Независимая газета" съпоставя политиката на Съветския съюз и на Русия с цените на петрола. Зависимостта тук е изненадващо примитивна, отбелязва вестникът."Колкото са по-ниски цените, колкото по-малко валута идва от продажби на суровини и горива, толкова е по-миролюбива политиката на съветското, съответно на руското ръководство. Щом само нараснат цените на петрола, виждаме перчене и самовлюбеност до безкрай. Политиката - и външната, и вътрешната, става агресивна и авантюристична", пише издан
94
0
 
4
 
! Отговори
До Иван: преди 9 години
Като ще са точни датите и събитията давай малко по-коректно тогава, а не само с тези от тях, които ти "изнасят", `щото иначе някак едностранчиво изглежда!
93
0
 
10
 
! Отговори
до 133 преди 9 години
ти май нещо не схвана ние българите сме си на работа уволниха поляците дето бяха на 12 евро датчани,италианци и тн оставиха само нас който смятат за най нисши в веригата
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българин"уволниха всички по-високплатени работници от нас (всички други страни в ЕС)и назначиха такива от украйна на по 2 евро"Напиши го с главни букви това!Да разберат тези ,дето вика 'Слава Украине" , докъде ще доведе това. Как ще се върнат нашите гурбетчии, сводници, *** и всички , които сега си изкарват прехраната в Ес . И какво ще правят тук те .
91
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иванчооо, пиле шарено... това международно "право" можеш да си го завреш на онова тайно и леко намирисващо местенце! "Кутията на Пандора" не я отвориха рашките, това се случи доста по-рано - с Косово!
90
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 9 години
Работя в словакия като електротехник и вземам 7 евро на час откакто почна кризата с Украйна уволниха всички по-високплатени работници от нас (всички други страни в ЕС)и назначиха такива от украйна на по 2 евро. какво ли ще стане ако Украйна влезе в ЕС и имат право да работвт кадето им се иска.
89
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не мога да разбера защо някои хора толкова се радват, че американците насъскаха Ес и Русия .Не разбират ли, че тази скрита и явна война не е в полза нито на руснаци, нито на европейци, каквито между впрочем сме и ние. Киев бил призовал - той Киев призоваваше да се спра ЮП, за да може синът на американския вицепрезидент да печели от транзита на руски газ през Украйна. Ние го изядохме. Сега, за да помага на Киев, ЕС ще съкращава средства, предвидени за развитие, вкл. и на България.
88
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До До Иван:Ами опровергай ме ако можеш. Защото аз давам точни дати и събития, а ти само тролиш.
87
0
 
2
 
! Отговори
До Иван: преди 9 години
Абе `що ли не ме учудва, че твоето име е станало някак си нарицателно за тъпанарщина / да ме прощават по-умните Ивановци!/
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашизоидите пак се наакаха с тяхната поредна "офанзива", видяха за пореден път "дебелия" и решиха да си спомнят за Минските договорености! А хомосексуалната насоченост на политиката на т.нар. ЕС дори не си струва да се коментира... те затова и по-умните напират все по-настоятелно за излизане от него!
85
10
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
И да ми слагате минуси и да не ми слагате, това са фактите. През 1994г. в Будапеща се подписва меморандум в който Украйна се съгласява да унищожи своите ядрени бойни глави като в замяна Русия и САЩ се подписват като гаранти за териториалната цялост на Украйна при външна заплаха. Последно когато проверих картата Русия се намираше извън Украйна и представлява външна заплаха. Безцеремонното потъпкване на международни договори трябва да има последствия. ТОЧКА!
84
2
 
8
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Решението е просто - ЕС да признае минаването на Крим към Русия, а Русия да спре руснаците в източна Украйна. И двете страни ще направят компромиси и всички ще са доволни.Санкциите вредят колкото на Русия, толкова и на ЕС!
83
6
 
3
 
! Отговори
121 преди 9 години
След седмица, Русия ще се сдобие с нова санкция. Руската рубла става неконвертируема и спират SWIFTA на матушка. Това се решава на днешната среща в Брюксел. Това на практика блокира целия внос и износ към и от Европа за Русия. Тия дето ги хвърляха големи, че Европа не можела без Русия ще останат с пръст в уста, да не кажа че пръста им ще бъде поставен на по топло и нъмно място от устата.