Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини

Москва: Газовият хъб ще е на турско-гръцката граница
20 яну 2015 16:27, Елка Василева
303
Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини
Дмитрий Медведев. Снимка: Reuters

Решението на Русия да се откаже от проекта за газопровод „Южен поток“ не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Медведев каза това в Горки на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и с ръководителя на Газпром Алексей Милер.

Още по темата

Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат. "Принудиха ни да излезем от проекта", каза министър-председателят.

"Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта Медведев.

Той отбеляза, че „Южен поток“ е бил добър проект. "В действителност ние много сериозно работихме по него", изтъкна Медведев.

От своя страна министър Александър Новак е заявил на срещата, че съветва европейските партньори още сега да започнат да строят инфраструктурата за газово-разпределителния център на турско-гръцката граница. "Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит на газ за ЕС през Украйна) приключва през 2019 година и обемите на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция", е припомнил енергийният министър.

"Еврокомисията трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските потребители съответните обеми газ. Според нас това трябва да стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в средносрочна перспектива ще се получава газ, е необходимо да се започне работа", е подчертал Новак.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните условия Москва няма да осъществява проекта „Южен поток“. "Предвид това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия при такива условия не може да продължи реализацията на този проект... Не можем да започнем строителството в Черно море, докато не получим разрешение от България", каза Путин след преговори с турския президент. Той посочи, че Москва е готова да построи още една тръбопроводна система до Турция и да създаде газово-разпределителен център, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отказала се - до тук добре, а що южен паток *** още цоцат заплати по 10 хилки?
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
239А ти какъв се водиш? Не си българофоб, не си русофил, тогава? Само не ми казвай, че си американофил, защото много ще се изложиш.
149
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долу фашисткоционистката хунта, за живее Нова Русия!
148
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лилипуткин стнана, като нашия Олигарски никой вече не го ще тоз престъпник...
147
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В последно време каскетаджите се отказха от мнго работо като се започне от рублата ....
146
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 225: "Това което се случва в Украйна сега е срам за" Русия и цялото Славянство !
145
0
 
8
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Nali BG ne iska rusko robstvo?Sega e svobodna ;-)
144
13
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Това което се случва в Украйна сега е срам за ЕС. за съжаление, ние сме част от този срам
143
7
 
4
 
! Отговори
e-cat преди 9 години
Вижте в Гугъл за генератор на Андреа Роси или за e-cat.Това обяснява спада на петрола и Турция здраво се нахендря с атомни централи и руски газ!
142
4
 
1
 
! Отговори
Алекс 1 преди 9 години
До Алекс, Уважаеми господине използвате ник нейм, който аз ползвам от години. Ще Ви бъда благодарен ако си го смените.
141
9
 
13
 
! Отговори
абе Турчино преди 9 години
Дано да знаеш малко английски, та да потърсиш индексите на човешкото развитие и тогава приказвай. Щото "бедна" България е 11 позиции по-напред от Турция.
140
5
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
В момента загиват прекалено много хора от двете стани, но с наша кръв. Да, ВСУ ги пердашат здраво под Донецк, но в това едва ли има нещо радостно. Надвам се украинците да отрезвеят и поискат сметка от хемороидните си лидери Турчинов, Яценюк и Порко.
139
11
 
2
 
! Отговори
За 213 преди 9 години
Това много ми прилича на изказването на Яценюк за навлизането ли, какво беше... на СССР в Германия през ВСВ.Съветският съюз сравнява със земята Берлин! Това факт ли е? Факт, но без история.
138
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Третият енергиен проект е известен от години."Може аз да не знам от колко години е известен Третия енергиен пакет. Знам кога е влязъл в сила и кога са подписвани договорите.Стратегията на руснаците досега беше да докарват газ до държавите-краен потребител. Затова строяха с техни пари газопроводи. Изведнъж ЕС им поставя условие да освободят 50% от капацитета за конкуренцията.... Ти би ли се съгласил, ако си на тяхно място?
137
2
 
9
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Въпросът е народът какво иска_____________________________________-След 5 милиарда субсидии за определени прослойки на тоя народ (според Нюман от Администрацията на Белия Дом) какво точно очакваш??? Аз само с 5 милиона лева не долара, ще ви сменя целото правителство и никой нема да посме да каже и една дума .... хахахахаха
136
4
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Порошенко и ко се кретенизират с всеки изминал ден. Отворете си очите.
135
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 208"Очевидно в русия искат да бъдат роби." Ами да ги оставим да си бъдат роби - нали тогава ще са щастливи.Нали не закачаме индийците, че си имат кастова система и са си щастливи. Или пък саудитците с техните "права" на жените. ..Е някой любовни драми се случват , но системата си е система.
134
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 204"*** орева орталъка з алошата България, защото не иска да спазва правилата в ЕС ...Да си чул нещо, за това ,че ЮП е подписван с държавите ПРЕДИ да се пръкне Трети енергиен пакет. Не ми хареса, че Путин ни посочи на цял свят какви сме шушумиги като държава, но той го каза един път и повече не е повторил. Факт ли е, че ако България не даде зелена светлина се обезсмисля полагане на тръби по морското дъно ?
133
7
 
8
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Що ми се струва, че до 2019 г. Европа ще е намерила алтернатива на руския газ......_______________________________________________И на мен така ми се струва, европа ще е в каменната ера докато азия ще е центьра на света както по времето на поднебесната империя и жалките западни варвари
132
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 194Русия не твърди, че изповядва либерални ценности... Иначе си прав - в русия си е здрав държавен капитализъм. Олигархията държи ...не знам колко % от собствеността. Както и в братска Украйна., нали? А там пък - смях ! Украински олигарси ще правят европейска демокрация!!! :)