Масови протести на мюсюлмани срещу "Шарли ебдо"

Броят с карикатурата на Мохамед ще надхвърли 7-милионен тираж
Обновена: 23 яну 2015 22:36 | 23 яну 2015 22:35, Веселина Йорданова
135
Масови протести на мюсюлмани срещу "Шарли ебдо"
Пакистан. Снимка: Ройтерс

Стотици хора протестираха в два афганистански града срещу публикуването на карикатура на пророка Мохамед на първа страница на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде Асошиейтед прес. Демонстрациите в Кабул и Херат са станали в днес след традиционните петъчни молитви.

Още по темата
Протестиращите носели плакати с надписи "Ние обичаме Мохамед". Те скандирали "Смърт на Америка, Израел и Франция" и "Смърт на враговете на исляма".

Правителствени сили в контролирания от Индия сектор на Кашмир трябваше да стрелят предупредително и да използват сълзотворен газ днес, за да разпръснат протестиращи мюсюлмани в щатската столица Сринагар. Те скандирали "Долу Шарли", а също и лозунги срещу индийското управление в Кашмир. Няма данни за пострадали. Полицията е задържала един от лидерите на движението за независимост Мохамед Ясин Малик, по чиято инициатива били свикани протестите, както и еднодневната стачка заради броя на "Шарли ебдо".

Стотици хора се събраха след днешните петъчни молитви край прочутата Червена джамия в пакистанската столица Исламабад, смятана за център на религиозния екстремизъм в страната. По-късно хиляди привърженици на партията "Джамаат е ислами" се събраха на митинг в друг район на столицата. "Европа оскърбява вярата на мюсюлманите. Те провокират мюсюлманите, като оскверняват пророците", каза един от лидерите на партията.

"Не разбираме защо те си играят с нашите чувства", каза друг протестиращ в Исламабад, цитиран от АП.

По-малки протести имаше и в други градове, сред които Карачи, Лахор, Пешавар и Мултан.

Десетки хиляди хора излязоха след петъчните молитви днес и по улиците на иранските градове, за да протестират срещу публикуването на карикатурите на пророка Мохамед, предаде Франс прес. Местните тв канали показаха големи шествия в няколко града. "Смърт на Франция, смърт на Израел, смърт на Великобритания", скандираха тълпи в свещения град Кум и в Исфахан.

Междувременно стана ясно, че броят "на оцелелите" на "Шарли ебдо" с карикатурата на Мохамед на корицата, ще надхвърли 7-милионен тираж. Вече се печатат нови екземпляри, съобщи днес неговият дистрибутор, цитиран от Франс прес.

До утре вечер пуснатите за продажба екземпляри на вестника, списан от оцелелите след атентата членове на екипа на "Шарли ебдо", ще са достигнали седем милиона, от които 6,3 милиона във френската търговска мрежа и 700 000 в чужбина.

Дистрибуторът продължава да печата нови екземпляри от този исторически брой, от който от понеделник на пазара ще бъдат заредени още 300 000.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
4
 
! Отговори
Умерен мюсулманин преди 9 години
Ние сме умерени мюсюлмани! Ето, аз например когато колям някой християнин-неверник винаги използвам умерено остър нож! Също така уча 8 годишната си дъщеря когато се запазва с колана с експлозиви винаги да слага умерено количество динамит.
85
1
 
8
 
! Отговори
Мохамед от Европа преди 9 години
Ние в Европа сме свободни да рисуваме карикатури на когото си пожелаем. Ако някой се чувства обиден да не си купува вестника. И не идвайте при нас с цел да ни променяте. Стойте си там и убивайте жени с камъни, бийте хората с камшик и тн
84
1
 
7
 
! Отговори
Оня преди 9 години
Че то шарлитата и това разказват, и такива картинки правят. Просто християните са в пъти по-цивилизовани, и имат достойнството да живеят според *образеца* на Исус, а не да скачат по всеки дето му пародира *образа*. Така си проличава всъщност кой се кланя на идеал, и кой на идол. Мюслитата може да се имат за много оригинални че нямат икони и изображения, но всъщност са все същите диваци, дето едно време са тачели тотеми и животински карантии.
83
10
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
фрасетата си го заслужиха да бъдат разстреляни като кучета, и главите трябаше да им резнаттова не е свобода на словото !!! това кощунство !!!да вземе накои да разкаже как Исус е бил *** щото баща му го мързяло да слезе от небето и накрая го набучили на един колец да му дойде акъла
82
5
 
16
 
! Отговори
Izbegal преди 9 години
Кой им и направил плакатите ?Щото те сами не могат да ги прочетатИ колко от протестиращите са се къпалипоследният месец те заради тоя пророк са в това положение
81
4
 
7
 
! Отговори
Оня преди 9 години
Виж ся, това дето го отпечатаха на мурзилката - това беше картинка. Репортаж, в който мюсле разстрелва хора на общо основание - ей ТОВА е карикатура, в пъти по-показателна за това колко им струват светиите.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ostavete bogovete i prorozite na horata ot zial sviat na mira. te ne sa za karikaturi. ima dostaty4no dr. ne sviati liza, koito zaslujavat da sa karikaturi.
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да повярвам че тези грозни и безсмислени карикатури нарисувани от едни от най-некадърните журналисти във Франция (30,000 тираж преди разстрела) можа да предизвика такива вълнения в света. Според мен зад целия този шум стои желанието на бялата раса да докаже че е по-добра от останалите раси и да ги сложи на мястото им. Съответно разстрела на журналистите е реакция на това.
78
3
 
9
 
! Отговори
Оня преди 9 години
А ако някой рече "ама то не всички мюсюлмани са такива" , нека обмисли следното - когато християнски фанатик тръгне да стреля за щяло и нещяло, всяка възможна църква щателно се отрича не просто от действията му, но и от претенцията му че изобщо е християнин. Мюслитата обаче или мълчат, или коментират полугласно, защото и тях ги е шубе да не разстроят собствените си луди. Когато някое мюфтийство покаже гръбнака да издаде фатва срещу Ал Кайда, тогава ще повярвам, че имат истинска смелост и вяра.
77
5
 
22
 
! Отговори
Оня преди 9 години
То шарлитата че бяха безвкусни, безвкусни бяха. Но може да е било за добро - пролича си как мюслитата са толкова зле, че не заслужават да ги допускат в цивилизована държава. По-добре сега да се поизчистим от такива животни, че не знаеш кога ще заколят някого задето яде свинска пържола в открит ресторант, и така видите ли им поругава религията.
76
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе къв моамед, къв пророк, кви 5 лева .....
75
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
подкрепям лозунгите на хората какво трябва да се случи на америка и сегашна европа чакаме ви и ние подкрепяме вашите искания само обидинени можем да унищожим САЩ И ЕУ
74
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се пуснат няколко мощни бомби ипда се изчисти тази смрад. Зевята ще си отдъхне със сигурност.
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 109 ''Омразата води само до омраза...''Много точно и правилно казано
72
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те горкичките, хе разбирали защо им обиждали пророка, защо не ги оставят кротко да си трепят !
71
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Омразата води само до омраза.Не може да очакваш от необразовани хора да изповядват друг език освен най-първичния.Редакторите в този вестник са същите ***,щом не могат да покажат по-високо интелектуално ниво и креативност.
70
2
 
7
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
*** е имало,има и ще има!Такива сме хората!Накичи някой със самочувствие,и му гледай сеира!Навремето тов.Маузер с такива просто не е разговарял!И всичко е било мирно и тихо!
69
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Невинно да попитам - те там са неграмотни масово, че и бедни, кога успяха да научат френски, че и да се абонират за Шарли ебдо? Исляма религия ли е? Не, твърдо не, ПОЛИТИКА Е!!! Политика на пълзящо завоюване на територии. Войните вече се водят с платени наемници, а завоюването на нови територии става с инфилтриране на население, което не се интегрира и се размножава бурно. А европейските политици са ОВЦЕ!
68
5
 
1
 
! Отговори
999 mgt преди 9 години
Sipvai barmaneee do goreeee !! :* opaaa
67
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е вие сякаш не живеете в робската Европа, сякаш не се стремихме към цивилизацията, развитието и Атлантическите ценности. Какво стана, забравихме целта на Прехода ли?! Трябва да сме смирени и коленичили, както бяхме преди, по-преди и баш-преди. Да знаем какво са думи като файда, кирия, аванта и гепано? Ей, колене не ми останаха да лазя, а сега имам и наследник- не искам да му оставям да довърши моята пътека суркащ колене за общото благо, защото Някой така казва!!!!!