Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети

Не се очаква обаче "всичко да избухне"
Обновена: 23 яну 2015 14:09 | 23 яну 2015 09:09, Елка Василева
213
Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети
Снимка: архив, Reuters

Все по-вероятно е спадащият жизнен стандарт в Русия да предизвика протести сред населението. Това сочат анкети на социологическия център ВЦИОМ, съобщава "Ведомости". Над една четвърт от жителите на федерацията (27 на сто) смятат, че са възможни протестни акции, но повечето (77 процента) нямат намерение да участват в тях.

Нагласите в обществото отиват към по-зле; икономическите събития изострят недоволството, казва директорът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

Според него обаче възможността от протести расте само потенциално, уточнява вестникът. "Няма нито ясен адресат, нито ясен враг вътре в страната, нито дневен ред, нито лозунг, който да обедини недоволните, няма и организираща сила, която да подхване тези нагласи и да изведе хората на улицата", обяснява експертът.

Значи няма и основания "утре или дори след година всичко да избухне", убеден е той. Заради Майдана в Украйна хората в Русия смятат, че митингите водят до разруха - те се възприемат вече не като нормален начин за протест, а като опасен инструмент, който може вместо да реши проблемите, да създаде нови.

Хората нямат желание за митинги, защото им липсва вяра в собствените сили и възможности да променят нещо с тези колективни действия. Наистина "в Украйна едва ли някой ще каже, че митингите не предизвикват промени. Нацията обаче трябва да преживее драматичен опит, за да мисли по този начин", а в Русия "такъв няма засега", добавя Фьодоров.

В данните от анкетата няма нищо изненадващо - щом усетят, че нещата тръгват на зле, хората започват да мислят как да ги променят, коментира политологът Дмитрий Орешкин.

"През септември масовото усещане бе, че Русия вече не е на колене, присъединила е Крим, турила е САЩ на мястото им и че занапред ще живеем по-добре. Сега обаче тези очаквания се сблъскват с реалността, в която цените растат, а доходите стагнират", допълва той.

Негативи ще се трупат все повече, а напролет в Русия се очакват локални протести, например в т. нар. моноградове, свързани тясно с едно-единствено предприятие, смята Орешкин.

Според експерта Михаил Виноградов днес в Русия вече "се разпадат посткримските емоции" след присъединяването на полуострова - хората започват да дават критични оценки на властта, защото осъзнават риска държавата да скъса социалния договор. А "гражданите го измерват не само с помощите или с пенсиите, но и с общото усещане за сигурност в икономическата ситуация", добавя руският аналитик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: обществоРусияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
8
 
7
 
! Отговори
тук един преди 9 години
пише,за цензурирани руски медии.А веждате в текста,три различни автора,пет различни мнения.Гледах миналия ден руска телевизия,там предават директно кадрите от боевете,правим си сами изводите.И още-в един север град предадоха нови апартаменти в красиви кооперации на млади семейства.Живота си тече...
91
10
 
8
 
! Отговори
dо 140 преди 9 години
само след някой месец, когато хората няма да има какво да ядат, ще счущят тъпата кратуна на джуджето!Той и Янукович мислеше, че може да еб.ва хората, но видяхте какво се случи!По същият начин се репчеше и Кадафи и Садам.
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"През септември 1944 украинските пълчища от 3-ти украински фронт нахлуват в България и я опустошават.Въпреки,че Сталин не е съгласен с политиката на украинците,те му заявяват,че или ще оплячкосат по украински България и ще наложат украинския модел на комунизма в страната или повече няма да участват в състава на Червената армия.Така Сталин е принуден да приеме и да си затвори очите за мародерствата на украинците от 3-ти украински фронт в България."
89
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия вече са гладни - обикновените хора, които нямат долари! Инфлация -ужасна!..............Същото положение е било 1941-1945 година в СССР и в частност Русия плюс 20 милиона човешки жертви.Но накрая през 1945 г. руснаците "умрели от глад,инфлация и ниска рубла" се озовават по незнайни причини в Берлин,Варшава,Будапеща,Виена,София,Белград,Букурещ като победители в някаква война започнала 1941 срещу тях.Как се е случило това и защо,никой не казва.
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спадащият жизнен стандарт в Русия е така актуален, че в току-що прочетена обява за работа чета:московско семейство предлага работа за гувернантка с педагогическо и музикално образование и заплата 120 000 рубли на месец, с работно време 9 часа на ден и 2 почивни дни в седмицата.
87
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките ми познати дошли от близкия североизток са избягали по една причина - тотална мизерия и преди и сега. Чувстват се много добре в България. Казват, че тук стандартът е висок.....Това са украинците от Одеска област,близкия североизток.Руснаците,които идват у нас казват "бедная,но красивая страна Болгария"
86
10
 
3
 
! Отговори
аяяаяа преди 9 години
До волгоградскияайде излизай и почвай...не измряхте ли вече бе, как още съществувате ?събирай багажа и изчезвай
85
4
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До 100YO 124Ще се разплача. Някои тук ще се спасяват от мисловна зависимост!... Със сигурност, ако мисленето ти тежи, можеш и да не мислиш. Има много учреждения, които предлагат такъв комфорт: армия, църква, телевизия, в-к "Телеграф", некое друго МОЛче, и подобни.
84
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да *** бригадата е застъпила.Преди да коментирате Русия, погледнете първо какво представлява нашето "общество" и на къде отива. Пълна апатия, подчинение и липса на перспективи.
83
11
 
6
 
! Отговори
Белогвардеец преди 9 години
Всички в Русия са казвали в началото на съветската власт "съвецка", подигравателно.А Ленин са го наричали "чичката" пак подигравателно.Даже и до ден днешен емигарцията си казва "съвецка".И наричат Русия "совдепия".И никой не иска да се връща в совдепията, защото реално още са си *** нравите.
82
10
 
8
 
! Отговори
n преди 9 години
В Русия управляващите ползват ресурсите на страната за собствено обогатяване и за съхранение на властта си
81
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ???!!!!!!!!!!!!!!!!!>>"газ,нефт,диаманти,злато,паладии,титан,уран,сребро,дървесина,риба,въглища,мед,алуминии,желязо,стомана и т.н."<<Чугуна забрави. Докато има *** в главите на руснаците, няма да се оправят.
80
11
 
5
 
! Отговори
Лееешшш преди 9 години
в русия нама ***, там жените не отказват, пък и вече няма с какво да им плащат. Идват тука чича им ЗороС да им даде 2 евро.
79
8
 
12
 
! Отговори
info. преди 9 години
Мравките от един мравуняк щели да отиват на поход. Оставили една мравка която се казвала *** да пази мравуняка и да го охранява. Връщат се след една седмица, а целия мравуняк опустошен, сринат до основи, почти нищо не останало от него. Пред него седи *** и се скъсва да се смее. - Какво става тука? - питат я. - А, идва мечката, бесня тука, разруши всичко! - Е, ти що се смееш тогава? - Щото и отмъстих жестоко! - Как??? - Ами, докато тя тука вилнееше, прибягах до нейната бърлога и така зверски се изсрах в средата, че дълго има да ме помни
78
7
 
2
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Гоче да не почнем само нии да ви бесим че тогава няма да ни стигнат вьжетата
77
6
 
2
 
! Отговори
чугунеее преди 9 години
Ти па си много грамотен. Бойко се оише с главна буква, за другите ти гршки да не говорим.
76
9
 
9
 
! Отговори
???!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 9 години
Малки и необразовани пубери,докато в Русия има газ,нефт,диаманти,злато,паладии,титан,уран,сребро,дървесина,риба,въглища,мед,алуминии,желязо,стомана и т.н.(няма да ви пиша всичко--просто защото, някой неща ги чувате за пръв път)---докато ги има всичк природни богатства---Русия няма да бъде гладна и фалирала,,,,,,още повече с политици като днешните в Москва..............
75
8
 
11
 
! Отговори
росорососор преди 9 години
не е вярно,запада лъже, русофили отивайте в русия и не се връщайте,там са много богати и имат ядрено оръжие ,и путин живее там...абе рай.
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I kakvo , kato imat bogatstva , kato ne mogat da gi izkopat bez zapadni tehnologii?Rusia e edin surovinenen pridatak na Zapada, kato Nigeria. Mejdu drugoto min. im zaplata e po niska ot balgarskata
73
11
 
8
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Казват гладна мечка хоро не и играе. А пьк аз тьй като гледам не само че играе ами и го води. Направете си изводи сороси колко сме гладни тук в Русия