Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети

Не се очаква обаче "всичко да избухне"
Обновена: 23 яну 2015 14:09 | 23 яну 2015 09:09, Елка Василева
213
Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети
Снимка: архив, Reuters

Все по-вероятно е спадащият жизнен стандарт в Русия да предизвика протести сред населението. Това сочат анкети на социологическия център ВЦИОМ, съобщава "Ведомости". Над една четвърт от жителите на федерацията (27 на сто) смятат, че са възможни протестни акции, но повечето (77 процента) нямат намерение да участват в тях.

Нагласите в обществото отиват към по-зле; икономическите събития изострят недоволството, казва директорът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

Според него обаче възможността от протести расте само потенциално, уточнява вестникът. "Няма нито ясен адресат, нито ясен враг вътре в страната, нито дневен ред, нито лозунг, който да обедини недоволните, няма и организираща сила, която да подхване тези нагласи и да изведе хората на улицата", обяснява експертът.

Значи няма и основания "утре или дори след година всичко да избухне", убеден е той. Заради Майдана в Украйна хората в Русия смятат, че митингите водят до разруха - те се възприемат вече не като нормален начин за протест, а като опасен инструмент, който може вместо да реши проблемите, да създаде нови.

Хората нямат желание за митинги, защото им липсва вяра в собствените сили и възможности да променят нещо с тези колективни действия. Наистина "в Украйна едва ли някой ще каже, че митингите не предизвикват промени. Нацията обаче трябва да преживее драматичен опит, за да мисли по този начин", а в Русия "такъв няма засега", добавя Фьодоров.

В данните от анкетата няма нищо изненадващо - щом усетят, че нещата тръгват на зле, хората започват да мислят как да ги променят, коментира политологът Дмитрий Орешкин.

"През септември масовото усещане бе, че Русия вече не е на колене, присъединила е Крим, турила е САЩ на мястото им и че занапред ще живеем по-добре. Сега обаче тези очаквания се сблъскват с реалността, в която цените растат, а доходите стагнират", допълва той.

Негативи ще се трупат все повече, а напролет в Русия се очакват локални протести, например в т. нар. моноградове, свързани тясно с едно-единствено предприятие, смята Орешкин.

Според експерта Михаил Виноградов днес в Русия вече "се разпадат посткримските емоции" след присъединяването на полуострова - хората започват да дават критични оценки на властта, защото осъзнават риска държавата да скъса социалния договор. А "гражданите го измерват не само с помощите или с пенсиите, но и с общото усещане за сигурност в икономическата ситуация", добавя руският аналитик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: обществоРусияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
7
 
! Отговори
ха така преди 9 години
Че и депутатите им казват да ядат по-малко,но сигурно........да пият колкото могат.21 век още не е отишъл на Север.
51
11
 
14
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Тьпа гадна долна пропаганда нищо повече са тия статийки. Не разбрахте ли че Путин не е *** и няма да клекне пред никого или пьк да се спре пред нищо докато не получи своето. Разберете го. А това колко лошо се живее в Русия са диви измислици аз от 12 години сьм тук и ми е ок. Който не вярва негов си проблем
50
5
 
18
 
! Отговори
:) преди 9 години
77 процента подкрепа. Боко или Обонго такова нещо дори не смеят да си мечтаят. Руснаците виждат, че западняците ги нападат и притискат, и ще станат още по-единни. Случвало се и преди някой да протегне ръка към богатствата на Русия и винаги ръката е била счупвана. Обонго и кукловодите му прецакаха Европа като я обграждат с несигурност и предизвикват нахлуването на емигранти, а Меркел гледа като отровена и им играе по свирката.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що бе нали Кримнаш е вече,а 70% е всенародната подкрепа за НЕГО!? Крайно време е ТОЙ да им начука изходни визи 5г.планове,пропуски за предвижване между градовете,абе както си беше по онуй време на голямото нямане...
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и Украйн да се оправят.Ние обаче загиваме.Комунистите ни ликвидират, като казват "Искахте демокрация, ето ви!".Това нашето ако е демокрация, тогава това в Германия какво е?
47
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами Русия може и да загуби, защото светът е срещу нея.Кой е на нейна страна уж?Турция.Ами те ако се надяват на Турция са го закъсали.Защото Турция е двулична.Турция обеща на САЩ да воюва срещу ИД, но не воюва, даже ги въоръжава. Купува от ИД петрол, продава им оръжие, не ги напада, не прави нищо против тях.
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФАКТИТова е най-тъпият коментар, който прочетох днес!Ти в *** ли си бил затворен, че не знаеш какво е по света и не познаваш нито един успял българин! Що не емигрираш в Северна Корея - там още повече държат на собствения си народ! Боже, тоя социализъм направи от народа ни сборище от ***!
45
8
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До Ъдвайзър !!!Фашагите от сащ подпали ха света. .
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и да ревът кутевчетата са един файтон хора никой не ще в ссср 2 Бригс на изборите се видя Юруш 2 процента БСП 7 другите са за ЕС или неотрални
43
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите пенсионери си взимат паричките от Позитано.И драскат ли драскат.Той Запада ако действаше като Путин подмолно досега да е победил.Защото Путин действа по комунистически.И рано или късно в Русия агентите на КГБ ще си отидат от власт.Ще отворят и там досиетата някой ден.Засега са като национал-социалистка Германия. Една партия с капитализъм.Не знам защо обвиняват Украйна във фашизъм.По фашистка страна от Русия след 1917 г. няма.
42
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите продължават да пишат глупости за "войната в Украйна".Ами народа се вдигна и махна комунистите там. Вие каквом искате? Като в България да търпят украинците?Няма как да стане.Направиха си майдан.САЩ бил виновен.То за болшевиките все САЩ е виновен и ЕС.На Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения защо никой не им е виновен?Ами няма комунисти там, затова. А тук само се плаче.
41
16
 
11
 
! Отговори
татарин преди 9 години
русия ще клекне иначе ще и строшат гръбнака виждалисме ги как си свалиха сами гащите ще го направят отново те са робско племе
40
4
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До ФАКТИРусия да краде технологии..да купува мозъци и да обърне икономиката към Китай..Африка..Латинска Америка. Да развива НПО в сащ и да ги подпомага. .радио и телевизия на английски.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опитват се да накарат Русия да клекне. Нещо, което няма как да стане.А ние тука сме още под комунистическо робство.Няма лустрация, няма освобождаване.Пълно е с агенти на ДС, които и досега излизат наяве. Никой не подава оставка, никой не се извинява.БКП продължава да се гаври с "вината и ракията" и да говори "времената бяха такива, трябваше да убиваме".Няма един осъден комунист.
38
6
 
6
 
! Отговори
ковалски преди 9 години
до ФАКТИпрегледай какво си написал, та ти неможеш да пишеш правилно, даже в рашата няма да те вземат
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - Не бягат,а купуват имоти навсякаде по света--сега разбра ли-и к'во рече да кажеш.
36
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
защо ми изтривате коментарите мислех че само новинар го правии да ги триете обама няма да е следващия президент на сащ
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ковалскиНе бягат,а купуват имоти навсякаде по света--сега разбра ли--по-елементарно немога да ти го обясня....схвана ли????
34
16
 
11
 
! Отговори
ковалски преди 9 години
а защо русначетата драпат и дават мило и драго да избягат от рашата, явно и на много хубаво не им е хубаво, искат да се мъчат извън родину
33
10
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
не се занимавайте сруското общество те дадоха 20 мил жертви за един луд австриецта се га ли няма да се справят сащ държаха куба 53 год в блокада и накрая клекнахазаради тъпата политика на *** европа ще пострадат народите