Гърция все още е обречена, пише британският печат

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция
27 яну 2015 09:03, Елка Василева
90
Гърция все още е обречена, пише британският печат
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Гръцките радикали опитаха да преначертаят политическата карта на Европа, формирайки коалиционно правителство между лява и дясна партия, обединени единствено от желанието да се опълчат на финансовото статукво в Европа и да отхвърлят ограниченията на затегнатите колани, пише в. "Гардиън".

Лидерът на коалицията Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА обещаха да заменят програмите за строга финансова дисциплина, наложени от международните кредитори, с политики, насочени към подпомагане на тази част от населението, която живее в бедност. Финансовите министри от еврозоната отговориха предпазливо, признавайки новите политически реалности в Гърция и предложиха преговори, но отхвърлиха директно отписване на дълга, за каквото настоява Ципрас, допълни "Гардиън".

Още по темата

Не бързайте да празнувате: Гърция все още е обречена, предупреждава британското издание "Дейли телеграф". Има само три възможни изхода от конфронтацията, която Ципрас обещава с омразната "Тройка" (ЕС, МВФ и ЕЦБ). Единият вариант е Ципрас да направи компромис, да смекчи исканията си за опрощаване на дълга и да склони да изпълни наложената от ЕС структурна реформа.

Вторият вариант е да отстоява позицията си, да постави Гърция пред невъзможност да изпълнява задълженията си и да тръгне по пътя на излизане от еврозоната. Третият вариант е Берлин и Брюксел да признаят поражението си и да склонят на повсеместна програма за опрощаване на дългове в Европа и отказ от "жестоките" строги икономии от последните пет години. Едва ли има нужда да казваме, че третият сценарий е най-малко вероятен, пише в. "Дейли телеграф".

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция - перспективата за дефолт ще уплаши пазарите и ще увеличи опасността от нова криза, категоричен е в. "Файненшъл таймс".

За съжаление отписване на гръцкия дълг ще причини повече проблеми на Европа, отколкото ще реши. Това би имало три основни негативни ефекта. Първо, ще предизвика ответна политическа реакция в Северна Европа, което ще засили позициите на крайнодесните и националистически партии. Второ, ще легитимира крайнолевите и антикапиталистически партии в Южна Европа и ще започне натиск за опрощаване на други дългове, както и за повече социални харчове, което ще доведе до срив в пазарното доверие. Трето, сриване на доверието между членовете на ЕС, каквото ще последва след евентуална невъзможност Гърция да обслужва дълга си, ще направи много по-трудно запазването на целостта на ЕС, посочи "Файненшъл таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
9
 
! Отговори
do 29 преди 9 години
Какво ще направят германците, като на Меркел столът и се клати и по външна и по вътрешна политика? Прави се, че не знае за Пегида и Пегада (против Американизиране), собствената и партия е против, другите още повече. За Украйна, германците за против Меркел, сега ще допуска САЩ да разрешават и кой закон да бъде приеман в Европа и кой не. Германците мразят и Меркел и Америка и все повече се дава гласност.
26
0
 
10
 
! Отговори
сиртаки узаки преди 9 години
винаги има алтернатива, излизат от всички структури на ЕС, но от това няма да станат по-богати, ще им трябват свежи парички, Раша ги няма, значи остава в региона съседна Турция, която ги има в изобилие, ако това е за предпочитане то тези тук дето се кефят и искат нещо подобно и за нас е ясно от къде идват
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сорос съвсем скоро ще претърпи инцидент или ще се спомине, за съжаление "християните в действие" ще си намерят друг...
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте новина за България ?
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хах Европа била слаба, германците мислят в перспектива, не им е проблем да разорят Турция или гърция, но тава са буфери по границите и противодействие на краварите, най-лесното е да разрушат нещо, но те проявиха добра воля и спасиха и двете страни. Трябва да е ясно обяче на зорбасите, че ако се наложи да бъде даден урок на някой германците няма да се поколебаят и ще го направят, така че гърците да се върнат към 1985 година като една от най-бедните държави В Европа, заедно с Португалия. И те така
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И накрая целокупния гръцки народ поздравява г-жа Меркел и компания с песента Ясо, паликари
21
0
 
18
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Не е добре човек да злобее, но достатъчно помия изляха върху нас тези комплексари докато ги помпеха от запад за наша сметка. Време е нещата да си дойдат на място. Така и проблема с *** в България ще намери естественото си решение.
20
2
 
25
 
! Отговори
Готино преди 9 години
Както каза един - Те обядвали с отрупана маса, накрая казали "няма да платим". Нормално в заведение ще ги изгонят или ще мият чинии седмица за да си платят борча. Наглите византийци обаче не стават, а искат на всичкото отгоре да се прибере масата и да сервират вечерята - пак без да плащат. Егати тарикатите. Никакво отписване на дългове. Португалия как се оправи, че и предсрочно иска да си изплати дълга. А да видим сега южната ни съседка колко може...
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС не е съюз !Едни държави се подчиняват на главните 3 , които са най богати .Условията , които определят на другите и санкциите - само за по-бедните , не води до никъде ??
18
5
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
А твоят Сорос иска ли Русия да изкупи цялата селскостопанска продукция на Гърция? Сорос не ликвидира Европа, а я моделира, както на него му извърта. Както и ти извърташ. Сорос не е щастлив от резултата с Гърция! Факт!
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Га 30 години ядохте кифтетата и маахте красаки, тцатцики и сиртаки ни ривахте, ся епимену... ай да са мащате у рибарските селца и тихо!
16
2
 
17
 
! Отговори
сиртаки узаки преди 9 години
аз съм сигурен че 80% от хората използващи "***" незнаят какво означава и от къде идваотносно Гърция, виждам два сценария, единият е че този убавец е като нашия Симеончо и ще ги оправи гърците не за 800 дена, а за под 400 дена, дрегият е че е като наш Волен, лае, а щом му се предложи власт е готов да се съюзи и с дявола
15
5
 
13
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Eвропа е толкова слаба в момента(за съжаление) Нищо не могат да направят на гърците. Една клика държи неизчерпаеми ресурси и богатства. Еми ще се бунтуват хората, това е само началото, ще има и нов комунизъм и нов фашизъм....
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите псевдоуправляващи така - така правят само метани, да заявят твърдо и ясно, че България има нужда от 10 милиарда безвъзмездна помощ за вдигането на икономиката на крака!Така хем ще си напълнят гушите (платят за изборите), хем току-виж наистина се направи нещо.
13
4
 
13
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Още 2-3 държави да направят като гърците и *** ще се облещят!--Тази думичка *** явно има магическо значения за теб, защото я пляскаш навсякъде. Истината е, че Сорос с всички сили се бори срещу ЕС и еврото, тъй като икономиката на ЕС е най-голямата в света и заплашва световното господство на долара и Америка.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи може да се опрощават дългове на много бедни държави . НО ,Трябва да скъсат с пазарната икономика ?? От което имат полза богатите държави в ЕС . Има и политически момент , ще печелят националистическите партии !А защо бедните държави да не печелят и те ??
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GENA 35 G.OT SEVERNA GARZIA TARSI RABOTA KATO DOMASHNA PRISLUGNIZA V BALGARSKO SEMEISTVO--ZNAE MALKO I BALGARSKI I POVECE ZIGANSKI--TURSKI
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати работата. Гърците има 320 млрд. дълг., а на нас ни изтискват душата и се гърчим за някакви 1-2 на година да вегетираме, при условие че изтичат в пъти повече от България към съюза от хипермаркети, чезове, еони, тецове и други подобни.
9
1
 
15
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Единствения начин Европа да устои на натиска на американския империализъм е да стегне редиците и да създаде мощен и единен ЕС! Скоро ще се усили и натиска от Китай. Европейските държави нямат шанс да се борят в глобалната икономика, ако са сами и разединени.Нужен е силен ЕС и обща валута. Всички страни на ЕС трябва бързо да приемат еврото. Поевтиняването на еврото е добра новина, тъй като ще стимулира икономиката и износа.
8
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брюкселските трътляци и банкерите от МВФ са слуги на Новия световен ред и са загрижени за собствените си джобове, а не за добруването на който и да било народ. Успех на Гърция!