Гърция все още е обречена, пише британският печат

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция
27 яну 2015 09:03, Елка Василева
90
Гърция все още е обречена, пише британският печат
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Гръцките радикали опитаха да преначертаят политическата карта на Европа, формирайки коалиционно правителство между лява и дясна партия, обединени единствено от желанието да се опълчат на финансовото статукво в Европа и да отхвърлят ограниченията на затегнатите колани, пише в. "Гардиън".

Лидерът на коалицията Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА обещаха да заменят програмите за строга финансова дисциплина, наложени от международните кредитори, с политики, насочени към подпомагане на тази част от населението, която живее в бедност. Финансовите министри от еврозоната отговориха предпазливо, признавайки новите политически реалности в Гърция и предложиха преговори, но отхвърлиха директно отписване на дълга, за каквото настоява Ципрас, допълни "Гардиън".

Още по темата

Не бързайте да празнувате: Гърция все още е обречена, предупреждава британското издание "Дейли телеграф". Има само три възможни изхода от конфронтацията, която Ципрас обещава с омразната "Тройка" (ЕС, МВФ и ЕЦБ). Единият вариант е Ципрас да направи компромис, да смекчи исканията си за опрощаване на дълга и да склони да изпълни наложената от ЕС структурна реформа.

Вторият вариант е да отстоява позицията си, да постави Гърция пред невъзможност да изпълнява задълженията си и да тръгне по пътя на излизане от еврозоната. Третият вариант е Берлин и Брюксел да признаят поражението си и да склонят на повсеместна програма за опрощаване на дългове в Европа и отказ от "жестоките" строги икономии от последните пет години. Едва ли има нужда да казваме, че третият сценарий е най-малко вероятен, пише в. "Дейли телеграф".

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция - перспективата за дефолт ще уплаши пазарите и ще увеличи опасността от нова криза, категоричен е в. "Файненшъл таймс".

За съжаление отписване на гръцкия дълг ще причини повече проблеми на Европа, отколкото ще реши. Това би имало три основни негативни ефекта. Първо, ще предизвика ответна политическа реакция в Северна Европа, което ще засили позициите на крайнодесните и националистически партии. Второ, ще легитимира крайнолевите и антикапиталистически партии в Южна Европа и ще започне натиск за опрощаване на други дългове, както и за повече социални харчове, което ще доведе до срив в пазарното доверие. Трето, сриване на доверието между членовете на ЕС, каквото ще последва след евентуална невъзможност Гърция да обслужва дълга си, ще направи много по-трудно запазването на целостта на ЕС, посочи "Файненшъл таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, че червените знамена и ,,Белла, чао'' се носят гордо из Европа! А ние умеем да се дупим и го получаваме.
6
5
 
26
 
! Отговори
Надежда преди 9 години
Хапнахме, пийнахме - ха да видим сега кой ще плаща
5
3
 
11
 
! Отговори
Тик-так ... преди 9 години
Je suis СИРИЗА !!!
4
5
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Ако Гърция е обречена, то тогава България трябва да е разложен труп !
3
6
 
17
 
! Отговори
Сириза преди 9 години
Още 2-3 държави да направят като гърците и *** ще се облещят! Щом Каролев пищи, значи всичко, което се случва е зле за плутокрацията.
2
8
 
12
 
! Отговори
прогноза преди 9 години
Нищо особено няма да се случи в Гърция - просто скоро ще има нови избори! Ако Гърция излезе от ЕС и еврото, директно попада в зоната на влияние на Турция. Турците ще окупират икономически Гърция и на практика ще наложат турската лира като основна валута в Гърция. Гърците добре разбират тази опасност и няма да посмеят да излязат от ЕС.
1
4
 
16
 
! Отговори
бг франсе преди 9 години
А дамо се разтури таа триполова организация