Конфликтът на Русия със Запада може да я вкара в китайски капан

Москва рискува да се превърне в по-малкия търговски партньор на Пекин
Обновена: 1 фев 2015 16:30 | 1 фев 2015 13:23,
677
Конфликтът на Русия със Запада може да я вкара в китайски капан
Снимка: Архив Reuters

Мястото на Русия в XXI век се определя не само от това колко жизнеспособна е икономиката и политическата система. Русия е затворена между Изтока и Запада, и по-специално – между Америка и Китай, двата полюса на настоящи век. И ако страната се дистанцира от единия полюс, неизбежно започва да привлича другия, тъй като Москва не разполага с достатъчно голяма икономическа и политическа тежест днес, пише в свой анализ за "Росбалт" Дмитрий Травин, професор в Европейския университет в Санкт Петербург.

Бързо ескалиращият конфликт със Запада обективно тласка Русия към Изтока. В основата на това е желанието на руския народ. Важното в тези отношения са не политическите декларации - те могат да се променят. Ако Западът даде на Русия цяла Украйна, веднага Кремъл ще заговори за зачитане на европейските ценности, величието на американската демокрация и за съвместен натиск върху Сирия, Иран и други режими, противопоставящи се на Вашингтон.

Но нещата скоро няма да се променят. Изглежда много малко здравомислещи хора вярват в това, че руската икономика е по-силна във всичко друго, с изключение на енергията. Руското благосъстояние зависи изцяло от посоката на тръбопроводите. Ако страната предоставя ресурси на Запада, след това следва да играе по западните правила, а ако се ориентира на Изток – по източни.

С постепенното изчерпване на западните сибирски находища Русия започва да се съсредоточава върху ресурсите в Източен Сибир. Кремъл вече подписа споразумение с Китай за изграждане на газопровода "Силата на Сибир", чрез който ще предоставя на Поднебесната империя газ от находището Ковикта. Очевидно това ще е основният проект на Кремъл в обозримото бъдеще. Западен Сибир пък вероятно би могъл да изгуби традиционните си купувачи и също да изпраща суровините си за Китай, ако Пекин е склонен да плаща за тях.

В отношенията си с Китай Русия има сравнително рядко срещащата се ситуация на монопсонична структура (с единствен или доминиращ купувач - бел. ред.) на икономиката. Китайците могат, ако е необходимо, да се откажат от енергийните доставки от Русия, заменяйки ги с този, който ще им осигури алтернативни доставки. Но руската икономика няма да бъде в състояние да изпрати своите суровини в различна посока, фокусирайки се в тръбопроводите до само един клиент.

Китай днес получава газ от Туркменистан. Огромни залежи на "синьо гориво" има и Иран – рано или късно и тази страна ще насочи усилията си към китайския пазар. Значителни газови находища има и в близост до Параселските острови, които са във владение на Виетнам. Като цяло Пекин, водейки битка за надмощие със Запада, ще има в близките десетилетия силно диверсифицирана система за снабдяване с горива.

Ако Русия ограничи по-голямата част от приходите си в чуждестранна валута от Китай, страната може да загуби възможността да прави независима политика. Москва се намира в нещо като капан, който всъщност почти е щракнал. В ръцете си Пекин разполага с възможността да оказва натиск върху Кремъл по няколко основни позиции.

Първо, Китай ще бъде в състояние да диктува цената, на която ще купува руския газ. Естествено, като всеки монопсон, цените не може да се променят напълно произволно. Китай ще трябва да плаща на Русия поне толкова пари, колкото изисква системата на производство и транспортиране на газ, за да функционира правилно. Хората трябва да получават заплащане, в противен случай те ще престанат да работят и ще избягат от Сибир към други региони. Въпреки това на Москва ще ѝ бъде изключително трудно да гарантира, че "Газпром" ще постига добра печалба, което да позволи да се запази субсидирането на горивата за отделните региони на страната.

Кремъл обаче се нуждае от това с оглед на многобройните гласоподаватели, които дадоха вота си за управляващия режим в замяна на финансова помощ. Въпреки това Пекин е малко вероятно да склони да плаща за газа на цена, която би позволила на руския бюджет да субсидира щедро например Чечения.

Второ, Китай в един момент може да стигне до заключение, че трябва да приложи сериозен политически натиск върху Русия. Парадоксално, но почва за тези предположения ни дават събитията, случили се през 2014 г. в Украйна.

Какво поиска като цяло Москва от Киев? Нещо абсолютно безобидно на пръв поглед – федерализация. Москва не се стремеше да анексира Донецк и Луганск, но настоя Киев да предостави на тези региони много висока степен на независимост. С такава федерализация Кремъл вероятно ще получи повече възможности да влияе върху управлението на т.нар. "Нова Русия".

Налице е възможността Пекин да погледне по сходен начин върху относително богатите на ресурси региони в Сибир и Далечния Изток. Да, малко вероятно е Пекин да се опита да откъсне руска територия с военни средства. Вместо това обаче може да бъде използвана картата с "федерализацията".

Ясно е, че сегашното ръководство на Русия, което заложи на конфронтация със Запада, не може и най-вероятно няма да иска да бъде упорито поради възможно влошаване на отношенията с Китай. Москва всъщност сега се превръща в по-малкия партньор на Пекин и ще остане такъв и в бъдеще. Ето защо страната е принудена да се огледа за алтернативни пазари и да формира специална система от отношения между Пекин и източните руски региони.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Още по темата: ПекинкапанРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руският корпоративен дълг с падеж 2015 е 120 милиарда долара. роснефт е във фалит и се разпродава на части. агресорите ще ги сподели глад и разруха. китай ще им подхвърли нещо срещу територии
321
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ти съмнявал ли си се в това,че Китай е новият икономически колос?Какво си мислиш,че докато Европа и Русия се самоунищожават другите не печелят пари ли?Между другото най-тлъстите парчета от европейската баница бяха за САЩ,Канада и Япония.Европа е труп.
320
6
 
5
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 9 години
Скоро чайниците ще предложат на путин да купят Сибир...и то така ,че джуджан няма да може да откаже
319
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след като рашките си ритнаха канчето на запад остава им да станат суровинен придатък на китай. така поне ще могат да си плащат пенсиите и заплатите още известно време. после ще продават както с аляска
318
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така,че и Западът се дезинтегрира .Днес центърът е САЩ и всички останали западни провинции.
317
5
 
4
 
! Отговори
2025 година преди 9 години
станал е инцидент на китайско финландската граница
316
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво не е изчислила Европа?Собственото си бъдеще.Младите хора в ЕС бяха поощрявани да учат обществени науки с пропагандна цел,НО Европа няма достатъчно лекари,архитекти,инженери.Многото компромиси към трансатлантическите приятели забавиха неимоверно икономическото и научно развитие на стария континент.Европа се дезинтегрира икономически,гиганти като Нокия,Филипс вече не са европейски.ЕС изостана фатално.А сега на къде?
315
2
 
6
 
! Отговори
китайче преди 9 години
Пуснали сме китайската капка в/у Мечака и скоро...много скоро ще има положителен резултат...ще опитомим Мечака...ех този необятен Сибир най после ще го усвоим!
314
6
 
11
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
ЛЕ-ЛЕЕ ,ПАК ПОЧНАХМЕ С ТАЯ РУСИЯ . ПРОГЛУШИХА НИ УШИТЕ НА ЦЯЛА ЕВРОПА С АМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА ЗА "ЕНЕРГИИНА ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ " ,А СЕГА СЕ ОКАЗВА ЧЕ КИТАЙ НЯМА ДА Е "ЕНЕРГИИНО ЗАВИСИМ " А ДОМИНИРАЩ ? КАКТО Е КАЗАЛ ЕДИН РУСКИ ПОЛИТИК "ЗАВОДИ МОГАТ ДА СЕ ПОСТРОЯТ ,НО НАХОДИЩА НЕ МОГАТ "-ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО . ОСВЕН ТОВА КИТАЙ ИЗПРАТИ ПЪРВИЯ ЧОВЕК В КОСМОСА С РУСКИ ТЕХНОЛОГИИ ,НАПРАВИ ПЪРВИЯ СИ ИЗТРЕБИТЕЛ ,АТОМНА ЦЕНТРАЛА И АТОМНА БОМБА СЪЩО БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСНАЦИТЕ . ТАКА ЧЕ ПРЕСТАНЕТЕ ВЕЧЕ....
313
8
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Анонимен--------------Никакви кинти не струват-всичко е безплатно.в Щатите много добре знаят че Путин е психично болен.Кери за това дойде в България-да предупреди-гответе се за всичко-путин се е заканвал на България.Украинците сега са всъщност войници на САЩ и целия цивилизован свят-срещу путин-шеф на феодална държава с ядрено оръжие.нещо като пияна мечка с атомна бомба.
312
1
 
4
 
! Отговори
Случаен Минувач преди 9 години
"Ако Западът даде на Русия цяла Украйна, веднага Кремъл ще заговори" - много интересна идея.Но само идея. Идея върху която авторът на статията започва да спори сам със себе си.Статията само по себе си е пародоксална.Естествено, че Русия има излаз и възможности само за два пазара на газ. Европейски и азиатски. Добър анализ за азиатски в контекста, че няма вече европейски. Обаче България още дълги години ще купува руски газ. А Украйна е една фалирала държава и АЗ не искам да плащам за нея.
311
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 453:Точно!Защо Украйна още не е обявила фалит?
310
3
 
10
 
! Отговори
край преди 9 години
Англо говорящите и германците тикат една славянка православна страна с огромна територия и природни богатства с бял европейски народ на изток. Съюза на Китай и Русия може да роди Франкинщайн- Коитайците с руските ресурси и руските вонни и космически технологи ще командват света а американците и германците ще козируват.
309
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много не реалистична статия. Вучев, да не би да ти плащат от разни фондации?
308
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни трябва "руска любов" , трябва да добиваме газ и нефт в България!
307
4
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Анонимен----------Вече съм задавал въпроса дали малката, черноморска, християнска, исторически свързана с Русия наша европейска страна трябва да бъде бомбардирана една седмица с руски бомби, ракети и снаряди, за да прогледне по въпроса за руската любов, както това се наложи през август 2008 г. на малката, православна, черноморска, исторически свързана с Русия европейска Грузия.
306
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкциите вършат идеална работа, докато *** е на власт санкциите няма да отпаднат.Има шанса да се оттегли сам или да бъде свален. По-вероятно е второто...
305
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо украинците са ***:защоро не могат да си вдигнат територията и да я преместът дълече от Русия;защото винаги ще са периферията,а не ценрърът на ЕС;защото няма да могат да експлоатират собственитв си блага;защото са по-*** и от българите.
304
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА бе ***, не можеш да унищожиш силозите, загива цивилното население и от двете страни.
303
4
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До НАТО помагаЕ,И КВО ОТ ТОВА / СКОРО ВСИЧКИ МУНИЦИИ ЩЕ СА НАТОВСКИ И ОРЪЖИЯТА СЪЩО.ТОВА ПРЕЧИ ЛИ ТИ ?