Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия

Шойбле: Русия не може да замести европейската солидарност
Обновена: 3 фев 2015 15:20 | 3 фев 2015 13:07, Елка Василева
157
Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия
Волфганг Шойбле. Снимка: архив, Reuters

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е изразил недоволство от сближаването на Гърция с Русия, пише гръцкият сайт нюз.ин.

Пред агенция Ройтерс Шойбле каза, че каквато и да е икономическа помощ от страна на Русия за Гърция няма да бъде жизнеспособна алтернатива на европейската помощ, която се оказва на Атина.

Още по темата

Запитан от Ройтерс доколко е разтревожен от контакта на новото гръцко правителство с Москва, Шойбле отговори: "Това не ми харесва, не вярвам, че Русия може да замести европейската солидарност".

Новото гръцко правителство протестира след съобщението за "консенсус" на 28-те от ЕС по въпроса за санкциите срещу Русия, а пред външните министри на Съюза то изложи мотива си, че позицията му се споделя и от други страни на Съюза.

В същото време Москва изрази задоволство от намесата на Атина, като изтъкна, че би обсъдила евентуално искане за финансова помощ на Гърция. Гръцкото правителство заяви, че не обмисля подобно нещо и че се е съсредоточило върху консултациите с европейските си партньори и МВФ за изготвяне на "нов европейски социален договор" по думите на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, припомня гръцкото електронно издание.

Шойбле заяви още пред Ройтерс, че целта на Берлин не е да създаде финансов проблем на Русия. В наш интерес е да си сътрудничим тясно и в една разумна рамка с Русия, а в интерес на Русия е да съдейства за едно стабилно световно икономически развитие, казал той.

Под заглавие "Гърция не е толкова значима за Москва" германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че "в Москва има достатъчно пари, но мотиви може би няма" за евентуална помощ на Гърция. Приятелският тон на новото гръцко правителство към Русия предизвика спекулации за вероятността от финансова помощ от страна на Москва. В Русия обаче широко бяха отразени изявленията на руския финансов министър Антон Силуанов пред Си Ен Би СИ, че Гърция не е внасяла такова искане за помощ и че ако го стори, "Русия ще обсъди всички параметри на двустранните отношения".

Във връзка с това германският вестник припомня случая с Кипър, като изтъква, че през 2012 г. на острова са били дадени 2,5 млрд. евро, макар че са били поискани повече, въпреки факта, че много руски компании и банки държат там дъщерни филиали или сметки в офшорки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: ГерманияРусияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
12
 
2
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До */*--108; Това ви е хубавото на русофилите и руснаците че сте" много красиви". Приличате на НЕАНДЕРТАЛЦИ.
93
4
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Gurciq razburkva smetkite na drugarq Шойбле? :-P
92
5
 
22
 
! Отговори
dimitrov преди 9 години
Евала на гърците - те разбраха ,че файда няма от юдео-масонския ЕС ,а не като нас да им се подлагат и да стигнат на нашето дередже - най-бедни в Европа !
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и след малко време много от вас великите балгари ПАК сте викаде как може визандиици да са оше по добре от колкото преди...
90
5
 
5
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До ЗАТВАРЯЙТЕ СИ--104;Гърците си плащат СИРТАКИТО ,13 ,14 и 15 заплата и пенсия. Всичко на тоя свят се заплаща.
89
14
 
3
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До ***--101;Тя демокрацията ни е такава защото оставиха *** да градят. А те освен да крадат друго не умеят.
88
16
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--98;Кражбата е патент на КОМУНИСТИТЕ и Русия. Комунистите крадат Б--я вече 70 г. след ДЕВЕТИ.
87
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шойле се движи отдавна в инвалидна количка , преди това е бил министър на вътрешните работи (полицай) а сега е финансов министър , това може да се провери и в интернет , не очаквайте че ще се грижи за друго , освен за германските интереси , не му дреме за европейската солидарност , а за германската печалба , тоя мръсен инвалид
86
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да ви плюя и на европейската солидарност , първо унищожаващ една страна , после й отпускаш помощи , та да ти купуват продукцията , защото си й унищожил фабриките и заводите , да *** дано западни *** и техните господари
85
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Чочко и БочкоЕй тая пуста газ бе. Не се върти светът около руската газ, има и други неща за които може да се живее, освен ако не си русофилистик-предател и не лягаш и ставаш с Газпром на уста (или в устата).
84
18
 
7
 
! Отговори
до 108 преди 9 години
пръстта под краката ви ще замирише на барут, нагли гръцки *** !!!
83
8
 
22
 
! Отговори
*/* преди 9 години
Тоз на снимката мирише на пръст и не мога да схвана от какво е недоволен....нали е жив завалията.Егати съюзниците егати европата.,кой от кой по-грозен.
82
4
 
22
 
! Отговори
Чочко и Бочко преди 9 години
Какво се чудите на гърците, че завиват към Русия? Нали те ще продават руската газ от "Турски / бившия Южен/ поток на Европа.ria.ru/economy/20150203/1045723665.html
81
3
 
12
 
! Отговори
Свиневъд-касапин преди 9 години
И аз като хер-вурст Шобле казвам - нищо не може да замести пумията дето сипвам на прасето , както и жизнеспособната алтернатива на ножа по Коледа!Защо жизнеспособна ли - ми щото си живеем добре с луканки и пържолки за сметка на прасето, дето сме го кредитирали!
80
19
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 9 години
На този уж невинен гръцки народ му беше много, ама много удобно да плюска и играе сиртаки 30 години в ЕС със заплати и пенсии по- големи от тези на германеца ! Тогава този уж невинен народ само искаше и искаше от Германия, за да продължава да плюска и играе сиртаки и не питаше кой ги изкарва тези пари !!! Нагла гръцка семитскоетиопска пасмина !!!
79
16
 
7
 
! Отговори
ЗАТВАРЯЙТЕ СИ преди 9 години
човките- вие, които продължавате да изригвате помия по адрес на Германия !!! Германия нищо не ви дължи- *** семитскокомунистически ! Гърция ще си плати всичко, абсолютно всичко, при това не само на Германия !!!
78
13
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Спокойно бе мистър Шойле... - на гърците да не им е изпила чавка мозъка...
77
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де бъдете солидарни с Гърция. Защо трябва те да са солидарни с Германия...
76
10
 
28
 
! Отговори
сапун преди 9 години
Ако не беше Русия,преди 70 години победата им,до сега всички щяхме да станем *** през концлагерите и на четки,не забравяйте това господа "демократи".25 години една келева демокрация не можахте да направите.Какво казахте какво направихте ха . ха .ха
75
4
 
28
 
! Отговори
Ton40 преди 9 години
Вече мога на начертая трасето на турския поток през Гърция. А за Боко ще получи за награда - един солидарен паток :))))