Как епидемията от ебола беше овладяна?

Най-ефективният начин се оказа образоването на хората за болестта
Обновена: 4 фев 2015 13:33 | 4 фев 2015 13:33, Екип на Bulgaria On Air
3
Как епидемията от ебола беше овладяна?
Снимка: bgonair.bg

Преди по-малко от 6 месеца Световната здравна организация обяви избухването на ебола и международно здравно извънредно положение. Може би ще се изненадате, че броят на новите случаи на ебола е спаднал до 100 на седмица. Какво се случи? Как стигнахме от най-голямото и сложно избухване на ебола в историята до почти пълно излекуване само за половин година, се разказва в репортаж на Bloomberg.

Повече от 8500 души са починали от тази ебола епидемия – огромен и трагичен брой жертви. Но това са десетки хиляди по-малко от броя на жертвите, които центровете за контрол на болестите казаха, че може да бъде достигнат. Очакваше се, че до началото на тази година могат да заболеят 1.4 милиона души.

Тази бройка можеше да бъде достигната, в случай че не бяха взети никакви мерки за ограничаване на болестта.

Оказа се, че най-ефективният начин за ограничаването на разпространението на ебола е нещо доста просто – образоване на хората. Билборди, банери и SMS-и за избягването на заразата заляха Западна Африка. Хората се научиха за избягват многолюдни места, бяха затворени училища, а изборите бяха отменени. Промениха се медицинските практики, осигуряващи минимален контакт при преместване на трупове и погребения.

Имаше и реакция на международната общност, но заради бавната реакция на правителства от цял свят много от усилията не набраха скорост до декември, когато нещата в Западна Африка вече започваха да се променят.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
На баба ти фърчилото преди 9 години
До патентПффффф, ква 2009 бе, вирусът е печално известен от 60-те и 70-ти години още, имало и предишни епидемии. както САЩ, така и СССР са разработвали биологично оръжие с него. Един от най-известните изкуствени щамове е кръстоската му със сибирската язва
2
2
 
4
 
! Отговори
патент преди 9 години
Оказва се, че смъртоносния вирус ебола, е създаден през 2009 г. по поръчка на американското правителство и е патентован. Собственика на патента за вируса ебола е американското правителство! Номерът на патента е US 20120251502 A1.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Епидемията от ебола бързо изчезна, защото си свърши работата и вече не е необходима на тези които я измислиха.