НАТО е решен да защити всеки съюзник от всяка заплаха

Сега са решителни времена за Европа и за света, заяви Столтенберг
5 фев 2015 10:16, Елка Василева
62
НАТО е решен да защити всеки съюзник от всяка заплаха
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

НАТО има решимостта да защити всеки съюзник от всяка заплаха, независимо откъде идва тя. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното еднодневно заседание на министрите на отбраната от военния съюз.

Той отбеляза, че решенията, които предстои да бъдат взети днес, имат особена важност за укрепването на съвместната защита и за повишаването на стабилността на Алианса. Сега са решителни времена за Европа и за света - в Украйна положението се влошава, Русия продължава да погазва международните правила и да въоръжава и обучава украинските отцепници, в Африка и в Близкия изток жестокостта се разпростира, обобщи генералният секретар.

Още по темата

Той поясни, че НАТО ще пригоди силите си към тази променена обстановка, за да може да се справи с предизвикателства от всяка посока. Днес ще вземем решение за повишаване на нашата готовност, ще определим числеността на силите за бързо реагиране, очаквам да приемем решение за обособяването на командни и контролни центрове в шест източни държави от НАТО, добави Столтенберг.

По неговите думи командните центрове в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония ще спомагат за бързото разгръщане на специалните сили на пакта. Тези структури ще бъдат от ключово значение за осъществяването на връзката на националното военно командване с международната структура на Алианса.

Столтенберг изрази очакването днес да бъде взето решение числеността на специалните сили да бъде повишена от 13 000 на 30 000, а на групите за бързо реагиране - 5000 военни. Засега координационният център на източноевропейските щабове ще бъде в Шчечин (Полша), но Столтенберг изрази очакването втори подобен
щаб да бъде открит в южната част от територията на пакта.

Всичко, което предприемаме, е с отбранителна цел и в отговор на това, което видяхме от Русия напоследък, то е в пълно съзвучие с международните ни задължения, коментира генералният секретар.

По неговите думи новите решения са отговор на агресивните действия на Русия с незачитането на международното право и със завземането на Крим. Светът се променя и е необходимо да се приспособим. Силите за отговор са съобразени с нуждите за готовност за реакция на заплахите от изток и от юг, добави той. Русия носи отговорност за поведението си в Крим и в Източна Украйна, призоваваме я да прекрати подкрепата си за отцепниците и да спазва споразуменията от Минск, да използва цялото си влияние, за да бъде прекратено насилието, заяви Столтенберг.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: НАТОЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нато нахълта ли в България да прави база, това трябва да се счита, като военна агресия, защото България е нелегитимен член на Нато и ЕС. Бяхме приети БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ, което нарушава конституцията на България и Лисабонския договор за присъединяване, факт. Българския народ трябва да плаща за тази база, когато 500 000 хиляди пенсуионери живеят с по 130 лева на месец. Народе излизай на улицата да пометем безродните продажници, които искат да ни вкарат във война с Русия. Защити кой от кой ?
21
2
 
15
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Каква помощ, бе? Без вашата НАТО-вска "помощ" няма да има и заплаха!
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия просто си защитава интересите и не и харесва ,че лешоядите кръжат около границите и и си точат зъбите за природните и богатства.И да ако НАТО продължава с провокациите си нищо чудно Русия да измести границата си на река Дон.А Украйна не съм чул да е цлен на НАТО .Ама хамериканците и еврогейците си мислят ,че Русия е Афганистан ,Косово ,Либия и други такива държавици дето ги разтуриха и ги ограбват сега.Русия е голяма хапка и ще си строшат зъбите
19
3
 
32
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Да бе да, вие вярвате ли му?Един единствен път България се обърна за помощ към НАТО (Евроатлантическия център за координация и реагиране при бедствия на НАТО). Това беше през 2007-а година, когато горяха горите и планините и положението беше извън контрол. НАТО тогава ни казаха в прав текст "България да не разчита на помощ от НАТО" (segabg/article.php?id=339847). ЕС също ни отказа помощ (dnes.dir.bg/news.php?id=1930335) и в крайна сметка само Русия ни помогна със специалния си самолет ИЛ-76
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZASHTO NIAKOI TRIABVA DA MI POSO4VA KOI MI E VRAG MOITA GLAVA PREDPOLAGAM NE MI E NA RAMENETE -KATOVALI DA NE MI VLIZA VOTA V TIALOTO ;VRAK ZA NAS E TOZI KOITO V MIRNO VREME NI GOVORI ZA VOINA
17
3
 
24
 
! Отговори
Супермен преди 9 години
НАТО е бетер ВИС-1. Първо идват едни момчета и ти начукват канчето, после идват едни други момчета и си плащаш да те пазят. После едните и другите момчета се оказва че са от един и същи отбор.А тоя *** на снимката е поредния "говорител". Пълен клоун
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да е учудващо и Нато и РФ са по- скоро глобалистки настроени, това значи че до директен конфликт НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ. Славяните обаче загиват там всеки ден и те май не влизат в бъдещите планове на господарите, криещи се зад воалите на понятия като мир, демокрация и тинтири минтири.
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господ да ни пази от защитата на НАТО
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я, Столтенберг и той от избраните. Четох сутринта в политикус, че избраните вече започнали да завземат властовите позиции в Новорусия, значи ще я бъде Новорусия! А Украйна без Новорусия просто ще си смени името на Хазария. Дано не избият всички славяни до тогава, каквито са и истинските им планове.
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът виваги е в противостояние и ако държиш двете противодействащи сили, то ти владееш света. Намери в нета кой създаде капитализма и марксизма. Днешните противодействащи са глобализмът срещу нацизма( ние сме богове, останалите са животни), кой ги създаде тях? Създадоха ги тези същите, дето измислиха лихвата и които днес буквално си правят, каквото си искат с човечеството! Корените на Хитлер, Сталин, Путин и Коломойски все са в тая посока.
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И от кой ще ни защитавате по точно! ?
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз лично не щъ да *** защитават, понеже знам кое смятат за заплаха и е напълно погрешно това тяхно виждане. Ще ни докарат някоя беля. Тия са абсолютно ненормални.
10
3
 
41
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Конфликта между Гърция и Турция за о. Кипър. Там какво направихте? Много сте нагли, ще дойде деня в който Евро *** ще горят!
9
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втората Световна война започна с разделянето на Полша между агресорите Нацистка Германия и Комунистическия СССР! Но не знам защо света помогна на единия агресор за сметка на другия! Сега този агресор заплашва света с нова Световна война! Кафявата чума беше победена, но червената остана и сега виждаме резултата какъв е!
8
3
 
24
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Те да нападат още Русия а ИД ще ги изненада в гръб.
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"НАТО е решен да защити всеки съюзник от всяка заплаха"Аре, нема нужда дажи и голема
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агресорите, независимо кои са трябва да бъдат озаптявани, иначе скоро ще се появи втория Хитлер, а това не е добре за света, трябва да се действа решително сега за да не стане късно!
5
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо си кажи, че крайната ви цел е Русия, а "спасяването на У крайна" е само стъпало към целта.. Алчни гадняри. Но всичко се връща. И двете световни войни са тръгнали от Европа. Да се задавят дано.
4
4
 
21
 
! Отговори
деде преди 9 години
Давайте на Украйна оръжия, за да провокирате Русия да влиза в Киев и да видим по нататък.
3
3
 
34
 
! Отговори
NOI преди 9 години
НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ПЪСТРА ЛЪЖА В КОШНИЧКА....НАТО НИКОГО И НИЩО НЕ ЗАЩИТАВА. ТОВА ПРОСТО Е МАШИНАТА ЗА ПАРИ НА ЩАТИТЕ.ИМА ЛИ ОЩЕ НЯКОЙ ДА НЕ Е РАЗБРАЛ , ЧЕ ТОВА Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ???И КАКВИ ГИ ДЪРЖАТ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА ???