САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна

Джон Кери: Конфликтът ще спре само когато се прекрати огънят
Обновена: 5 фев 2015 17:40 | 5 фев 2015 17:40,
448
САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна
Снимка: архив Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че Вашингтон няма да си затваря очите за руските танкове и бойци, които влизат в Украйна. Той обяви това в Киев днес, където разговаря с украинския президент Петро Порошенко, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Кери заяви също, че руската агресия на изток е най-голямата заплаха за Украйна.

След срещата си с Порошенко държавният секретар на САЩ настоя за незабавен ангажимент на Москва към споразумението за спиране на огъня. То бе подписано между Киев и проруските бунтовници в Минск през септември.

Още по темата
„Искаме дипломатическо решение, но не можем да си затваряме очите за танковете, които идват в Украйна през границата от Русия. Не можем да си затворим очите за руските бойци в  необозначени униформи, които минават през границата и командват отделни подразделения на така наречените опълченци”, заяви още Кери.

Ройтерс припомня, че засилването на боевете в Източна Украйна през последните седмици окончателно е разбило всякакви претенции, че нестабилното примирие все още се държи. Бунтовниците вече контролират с неколкостотин квадратни километра повече територия, отколкото през септември. Украйна започна да призовава Запада да й достави модерно въоръжение, отбелязва Ройтерс.

Русия обаче отхвърля обвиненията, че подкрепя проруския бунт в Източна Украйна с военнослужещи и тежко въоръжение.

"Не търсим конфронтация с Русия. Никой не прави това. Нито Порошенко, нито САЩ, нито европейската общност", каза днес Кери. Той изрази надежда, че Русия ще се възползва от широкия консенсус за мирно уреждане на конфликта.

Според държавния секретар на САЩ конфликтът в Украйна ще спре само когато бъде прекратен огънят.

Асошиейтед прес обаче отбелязва, че днес Кери не е споменал нищо за възможността САЩ да предоставят на Украйна смъртоносна военна помощ. На този ход вече се противопоставиха няколко европейски страни, сред които Германия и Франция.

САЩ и Украйна укрепват сътрудничеството си в областта на сигурността, каза след днешните разговори Порошенко, цитиран от ТАСС. Той благодари на Кери за подкрепата за реформите в Украйна. "Фактът, че Кери дойде не с празни ръце и обяви подкрепа за нас - това е доста навременно действие. Приятелите се познават в беда", каза още Порошенко.

По-рано днес източници в американската делегация съобщиха, че САЩ ще предоставят на Украйна 16,4 милиона долара като хуманитарна помощ за жителите в източната част на страната, допълва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АлексИ да не ослепеят, в САЩ надали знаят къде е Украйна. Сигурно гледат към я към Бермудите, я към Хаваите...
247
1
 
15
 
! Отговори
Днипро преди 9 години
До брейне го случшай тоя Одисей Използват си го името ежедневно си ги наричат НОВОРОССИЯСтавить условия Путину уже поздно...но сейчас разговор будет уже совсем другой и теперь уже время Путину называть свои условия, а именно - не мешать России забрать то, что принадлежит ей по праву, а именно Новороссию.
246
0
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
<< САЩ няма да си затварят очите...>>Да не ослепеят от някое лазерче?
245
0
 
21
 
! Отговори
край преди 9 години
Америка много обича украинците /славяни източнопровославни пишещи на кирилица/ Америка ще ги защитава от руснаците /славяни източнопровославни с кирилица/. Не ще да е вярно това -нещо друго иска Америка. И ние и помагаме ...
244
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СОРОСИДНИ МАЛОУНИЦИ ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА,ЧЕ Я КРАВАРИТЕ СА ДАЛИ СМЪРТОНОСНО ОРЪЖИЕ НА КИЕВ ,ТО ВЕДНАГА РУСИЯ МОЖЕ ДА ПРЕДОСТАВИ ТАКОВА НА БАШАР АСАД В СИРИЯ И КАТО ГО НАСОЧИ ДОКТОР АСАД ТОВА ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ПЪЗЛИВТЕ ЖИ9ДОВЕ В ИЗРАЕЛ И ВЕДНАГА И ОБОНГО И мЕРКЕЛ И ТОЯ *** КАТЪР КЕРИ ЩЕ ХОДЯТ ДА ПЪЛЗЯТ ПРЕД ПУТИН НА КИЛИМЧЕТО .ИЗРАЕЛ Е СЛАБОТО МЯСТО НА ЦИОНИСТИТЕ .2000 Г РАБОТЕХА ДА СЪЗДАДАТ ТАМ ДЪРЖАВА И ИЗВЕДНЪЖ ВСИЧКО ДА СЕ ПРОВАЛИ..НЯМА ДА СТАНЕ .ВСИКИ КОЗОВЕ С В МОСКВА.
243
2
 
7
 
! Отговори
Дядя преди 9 години
До НАТОвецех че мъжкар Само да фанеш дедовия
242
0
 
2
 
! Отговори
хоникер преди 9 години
До 334Много несериозно изказване пич
241
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента в който хазарската еврейска *** получи оръжие от сащ и го използва срещу опълчението на Донбас ,то Русия ще предостави подобно оръжие на опълченците и като започнат да падат ракетките в Киев на еврейските хазарски *** там ще им се опържат задниците И се си ли давате сметка ,че в отговор Русия може да вземе да достави подобно оръжие на Сирия ,и Дамаск го насочи срещу Исрал ,то тогава на Обонго и еврейската *** в сащ няма ли да им се стъжни.Русия е голяма хапка за ,това не е Ирак
240
9
 
1
 
! Отговори
НАТОвец преди 9 години
До Шойгудобре, ние почваме да работим Д-тата на женурлята Ви по съни бийч
239
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по *** политика русия не е имала никога в историята си
238
1
 
6
 
! Отговори
витка преди 9 години
НИСКОПРОБНА КЛОУНАДА .......
237
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 333Пич оставям всички фкати около автоматчиците, тайния руския паспорт на президентана Крим и т.н и т.н.,всичко това го оставям настрани, кажи една държава, в която референум е направен с 10 дена информационна кампания
236
7
 
1
 
! Отговори
334 преди 9 години
топола си го в г з. СССР като имаха 30 000 ядрени бойни глави що се ометоха от източна германия
235
1
 
11
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
*** лицемерната гад....
234
1
 
1
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
329 имa, имa и то много и пробити руски тaнкове и москaли у нaйлонови чувaли, мa требвaт зъркели зa дa ги виждaш, a не руски бaлтонски копчетa.., с тех немa нaчин
233
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за *** товар 200
232
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я ходи се гръмни бе лъжльо! Потопихте света в кръв и все ви е малко.
231
0
 
13
 
! Отговори
Шойгу преди 9 години
Започва мащабно учение в Русия с Топол.
230
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия е бита карта,население 140 млн и БВП под 2 трилиона, натовските държави- БВП 40 трилиона и население 800 млн. китай си иска далечния изток. турция излезе официално с позиция,русия да се изтегли от украйна и да поднесе извинения за крим. индия сключи миналата седмица договор със сащ за военнотухническо сътрудничество. пълна изолация и икономически колапс, даже беларус и Казахстан поискаха русия да се изтегли от украйна
229
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна" - по-добре да си ги затворят ако не искат да видят същите танкове пред белия дом!!!