САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна

Джон Кери: Конфликтът ще спре само когато се прекрати огънят
Обновена: 5 фев 2015 17:40 | 5 фев 2015 17:40,
448
САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна
Снимка: архив Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че Вашингтон няма да си затваря очите за руските танкове и бойци, които влизат в Украйна. Той обяви това в Киев днес, където разговаря с украинския президент Петро Порошенко, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Кери заяви също, че руската агресия на изток е най-голямата заплаха за Украйна.

След срещата си с Порошенко държавният секретар на САЩ настоя за незабавен ангажимент на Москва към споразумението за спиране на огъня. То бе подписано между Киев и проруските бунтовници в Минск през септември.

Още по темата
„Искаме дипломатическо решение, но не можем да си затваряме очите за танковете, които идват в Украйна през границата от Русия. Не можем да си затворим очите за руските бойци в  необозначени униформи, които минават през границата и командват отделни подразделения на така наречените опълченци”, заяви още Кери.

Ройтерс припомня, че засилването на боевете в Източна Украйна през последните седмици окончателно е разбило всякакви претенции, че нестабилното примирие все още се държи. Бунтовниците вече контролират с неколкостотин квадратни километра повече територия, отколкото през септември. Украйна започна да призовава Запада да й достави модерно въоръжение, отбелязва Ройтерс.

Русия обаче отхвърля обвиненията, че подкрепя проруския бунт в Източна Украйна с военнослужещи и тежко въоръжение.

"Не търсим конфронтация с Русия. Никой не прави това. Нито Порошенко, нито САЩ, нито европейската общност", каза днес Кери. Той изрази надежда, че Русия ще се възползва от широкия консенсус за мирно уреждане на конфликта.

Според държавния секретар на САЩ конфликтът в Украйна ще спре само когато бъде прекратен огънят.

Асошиейтед прес обаче отбелязва, че днес Кери не е споменал нищо за възможността САЩ да предоставят на Украйна смъртоносна военна помощ. На този ход вече се противопоставиха няколко европейски страни, сред които Германия и Франция.

САЩ и Украйна укрепват сътрудничеството си в областта на сигурността, каза след днешните разговори Порошенко, цитиран от ТАСС. Той благодари на Кери за подкрепата за реформите в Украйна. "Фактът, че Кери дойде не с празни ръце и обяви подкрепа за нас - това е доста навременно действие. Приятелите се познават в беда", каза още Порошенко.

По-рано днес източници в американската делегация съобщиха, че САЩ ще предоставят на Украйна 16,4 милиона долара като хуманитарна помощ за жителите в източната част на страната, допълва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При толкова предполагаеми руски танкове, армия и зенитни системи, човек би очаквал да види най-малкото сериозни сражения, а не сериозни твърдения. Няма нито един пленен, разрушен, дори сниман...
227
0
 
9
 
! Отговори
Методий преди 9 години
До кирилДа ама опълченците свалиха Точка-У, нали? А колко системи ГРАД плениха отделен въпрос. И Су-25 пак свалиха тия дни. А укрофашистите използват тези залпови системи срещу населени места. Бой по манерката до посиняване!
226
12
 
3
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
Обaмaтa вече се огъвa нa Сенaто, днескa и шефовете нa Пентaгонa сa го подбрaли дa товaрaт aероплaните с джепaнете зa Укрaйнa. сметaйте кво ще се случи нa москaлските, щом укрaинците получaт щaтско оръжие, кьорaв москaл немa дa остaне, сaми си копaт гробa
225
16
 
1
 
! Отговори
кирил преди 9 години
украинецоръжието по един или друг начин ще стигне до украйна, дори и само да бъде тествано. по важното е че украинците вече не са както в крим,това е минало,сега са решени на отечествена война. русия няма никакъв шанс да спечели и путин вече го знае. той е в безизходица,ако продължи-губи,ако отстъпи пак губи. шах и мат,
224
3
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-------*** кажи в Украина,че е руска територия.Само нещо ще ти присветне пред очите и се отърваваш от всички проблеми.Но в Одесса недей защото да изгориш жив е много мъчително.Избери си най добре Лвов-само нещо ще ти присветне и си готов.
223
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как пък един път не видяхме снимка на разрушен руски танк, или според Кери те са незарушими и плющят украинските танкове като консерви.
222
0
 
2
 
! Отговори
Маке преди 9 години
До Анонименмежду другото Западните покрайнини са дадени на Югославия / като приемник разбира се/ След като такъв субект не съществува как са уредени нещата в правото? Хърватска преди време се изказа, че като страна от бивша Югославия може да даде "нейна"част в името на някакви изгоди и добри отношения с близките им българи
221
0
 
7
 
! Отговори
Оди се.... преди 9 години
До Одисей 1Референдум бате. Като в Косово. Не анексиране.
220
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако в Украйна имаше руски танкове, зенитни системи и войски, както твърдят САЩ, то тогава ДНР и ЛНР вече щяха да са разширили значително териториите си.
219
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да се приготви да посреща повече камиони с товар номер 200. жалко за жертвите,но какво търсят агресорите в украина
218
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Значи в бивша Югославия и двете Германии така са искали народите,а в Крим са искали "украинско" ама найси...аре легай си че по американско се здрачава,а утре си на тръстиката робе..
217
6
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен----Кат каза товар 200 се сетих за 1982-лятото-работех в Южна Русия на главната улица.Като почнаха офанзивата муджахидините с Щатско оръжие и погребенията тръгнаха така едно след друго,че по 2 часа не можеше да пресечеме улицата.Или да свалят психясалото джудже или ще стане пак същото.
216
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто е, Украйна е руска територия. Най-малко е работа на САЩ да дават акъл. И без това имат да връщат Аляска.
215
6
 
2
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
от Вaшингтом му говорaт нa Пу...кaто нa човек, че ще aко не си седне у кочинaтa ще стовaрaт 50- шейсе aероплaнa с умнa збруя у центъро нa Киев и укрaинците ще ги изтепaт кaто погaнци, обaче Пу е шемет, подписaл е мобилизaция днескa нa москaлите. Епa щом е мерaклия ше му се изкефaт
214
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украйна ще получи всичко от което има нужда, свободния свят няма да я изостави. путин ще го свалят от най близкото му обкръжение. руския елит губи много пари от малоумието на ***
213
0
 
5
 
! Отговори
Сороститутка преди 9 години
Абе на кой му дреме какви са и на кой са танковете.Важното е че порят бандеровските *** . Днес има предложение от окраински дупедат да се проведе референдум в окраина : дали да продължат войната или направо да отпишат Новорусия.
212
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кери, ако танковете поразително приличат на руския Т-80, да знаеш че и Украйна произвежда такива...
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ti si vrag na balgaria,priatel na oligarhiata
210
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 9 години
А Иран се нуждае от С-400 и още АЕЦ-а.
209
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТАми що неходиш да спукаш главите на кремльовците, то те създадоха и подържат вардарските психопати