Газпром и Турция се разбраха къде ще минава "Турски поток"

Маршрутът вече е нанесен на картата, заяви Алексей Милер
Обновена: 8 фев 2015 13:29 | 8 фев 2015 13:15,
371
Газпром и Турция се разбраха къде ще минава "Турски поток"
Снимка: Reuters, архив

Газпром и Турция съгласуваха сухопътния участък на Турски поток за по-нататъшни проучвания и проектиране, потвърди генералният директор на руската компания Алексей Милер след посещение в Турция, където се срещна с министъра на енергетиката Танер Йълдъз, предаде ТАСС.

Милер допълни, че сухопътният участък вече е нанесен на картата. Неговата дължина ще бъде 180 километра, точката на излаз на сушата ще е в района на Каякьой, точката за предаване на газа за турските потребители -Люлебургаз, а точката за изход на тръбопровода на турско-гръцката граница - местността Епсила.

В най-близко време се очаква издаване на разрешение за проектни и проучвателни работи и на новия турски морски участък от газопровода.

Газпром е готов да доставя в Европа чрез газопровода Турски поток 47 милиарда кубически метра газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г., каза Милер.

При проектирането ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул, като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция - 47 милиарда кубически метра годишно. Мощността на морския участък на газопровода от Русия до Турция ще бъде 63 милиарда кубически метра годишно, а предварителния срок за завършване на първата линия е декември 2016 г., съобщи Газпром.

На 1 декември 2014 г. Газпром и турската компания Боташ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море с мощност 63 милиарда кубически метра годишно, от които 50 милиарда кубически метра ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

Турски поток ще бъде алтернатива на проекта Южен поток, който Русия реши да прекрати през декември миналата година.

Трасето на Турски поток по дъното на Черно море в по-голямата си част ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на Южен поток.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
1
 
! Отговори
cky2kbg преди 4 години
Гущера голям мечтател без самочувствие. Бил е лятото в Норвегия, я на гости ама по-вероятно по гастарбайтерски. Без успех ... зелена Норвегия ще видиш от май до края на септември. Така и не пусна една нова снимка.
217
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 9 години
В момента литър бензин в САЩ е 2 пъти по евтин отколкото в БГ.Ако американците докарат бензин на изгодни цени-купувам от тях.С газта същата работа.Факт е,че гърците купуват танкери за втечнен газ.
216
0
 
0
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 9 години
Кой ми с*а в гащите?
215
0
 
8
 
! Отговори
Руснака преди 9 години
"Турски поток ще бъде алтернатива на проекта Южен поток, който Русия реши да прекрати през декември миналата година."Това е така, защото нашата управа е и мирише чак в Брюксел, но и брюкслеското зеле ще се вмирише скоро.
214
0
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 9 години
До очевидноБългария е с ЕС, затова така стана ... !
213
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Дано най-накрая селянин от Банкя и ирландската му пастирка са разбрали, че нас ни нема у целата схема :))))))))))))))
212
14
 
7
 
! Отговори
демократ до 294 преди 9 години
Къде го прочете...пак "говорит масква" с нейната пропаганда..ха.. Иначе руската криза ни се отразява добре.30% спад на цените на газта..ха..ха .Нека санкциите да продължат та българския народ да има народни цени на руските горива..ха..ха
211
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
До БЪЛГАРЧЕБраво !
210
1
 
18
 
! Отговори
до 288 преди 9 години
Само ще добавя че ще имат скоро газ и от Кипарското находище....Турците си оплетоха кошницата даже договора за турски поток предвижда 10% намаляване на цената(според турските медии)
209
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А оня нашенец дето се чуди откъде ще му влезе Турския поток какъв ли рев ще наддаде като разбере, че му е влязъл Руски поток с квадратна тръба, гофрирана?
208
27
 
3
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Руската газ през турски поток ще е непродаваема в Европа.Ако иска Русия да продава газ на Европа трябва да си изтегли войските от Украйна,да върне Крим и газта да си върви по-старите трасета...иначе нет бизнес с Газсрам.
207
4
 
5
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До БЪЛГАРЧЕ, от небивалиците ти дето ги пишеш не разбрах ОТКЪДЕ ВЗИМАМЕ ГАЗ СЕГА, и стига с това кранче, ТО НЕ ТВОЕ по добре ми кажи защо Русия продава по скъпа газ на България отколкото на Германия, ще ти го напиша ЗАЩОТО ИМАМЕ САМО ЕДИН ДОСТАВЧИК, ако ще и 5 тръби да имаш от един доставчик той ЩЕ ТЕ КЛАТИ, НИЩО ЧЕ СИ МУ ДАЛ ЧЕТМО И ПИСМО,затова моля ви не пишете глупости, а гледайте българския интерес, той в момента не е за тръба Южен поток.
206
5
 
16
 
! Отговори
магив преди 9 години
Като ни разбраха продажната същност братушкити,за да няма втора Украина ни резнаха газа.Щото след време децата ни ще учат по история за наи големия предател на страната ни Бойко Борисов.Както сега учат за наи великите Левски и Ботев.
205
4
 
15
 
! Отговори
До 284 преди 9 години
Турският паток ще ти влиза или Директно от Турция или по Заобиколният път през Гърция от където най ти харесва от там ще го поемаш
204
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гъзпром разбра от къде ще му влиза турския паток!
203
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес, оправете си системите! Един коментар не може да пусне човек без да прави магии и магарии. Не вярвам да блокирате пи ИП, понеже вече всички знаят как да избегнат такива глупости. Просто имате явно проблеми с техниката. Плащайте повече на специалистите си, господа и винаги ще сте добре.
202
0
 
4
 
! Отговори
До 280 преди 9 години
По вина на Щатите и Заплахите от Европа за Спиране на Всички Евро фондове към България Добре си почнал но Не си го ДовършилСамо го Допълвам нищо Лично
201
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ще си платят за това. Никой не обича предателите, които търгуват щастието на народа си за моментното удоволствие да бъдат потупани по рамото. ГЕРБ ще платят и за Белене и за Южен поток. БСП вече си плаща за предателството. Сега е ред на Бойко и сие. АБВ се отцепи от БСП и може да се каже, че се спаси. Сега който се отцепи от ГЕРБ може и да се спаси. Ако не е участвал активно в процесите на спиране на проектите.
200
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва сега Орешарски да е много щастлив защото именно той прекрати Южен поток.
199
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плюнчо Плевнялиев затри България за столетия напред!