60 пъти стреляли по украинските войски след примирието

Яценюк поиска репарации от Русия заради Донбас
Обновена: 16 фев 2015 07:50 | 15 фев 2015 20:29,
239
60 пъти стреляли по украинските войски след примирието
Снимка: Reuters, архив

Украинските войски са били обстрелвани 60 пъти след влизането в сила на прекратяването на огъня в Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Анатолий Стелмах, цитиран от Франс прес.

Още по темата

По думите му обстрелът е извършен с всякакви оръжия, включително с реактивни системи за залпов огън "Град". Той уточни, че град Дебалцево остава най-горещата точка от началото на прекратяването на огъня в полунощ.

Според Франция и Германия прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва, въпреки някои локални инциденти, които трябва да бъдат решени бързо, се казва в комюнике на френското президентство, цитирано от Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли по телефона с президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, за споразумението, постигнато в Минск на 12 февруари. Те са се договорили да се премине към следващите стъпки, предвидени в споразумението.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк постави въпроса за изплащане на репарации от страна на Русия за възстановяване на Донбас чрез профила си в Туитър. По думите му това е „логично” да се случи.

Това не е първият случай, в който Яценюк заявява, че Русия носи отговорност за случващото се в Украйна, тъй като има и руски войски на територията на Донбас.

Оръжията замлъкнаха внезапно в полунощ в по-голямата част от Източна Украйна съгласно споразумението, постигнато в резултат на едноседмични дипломатически усилия на Франция и Германия, отбелязва Ройтерс.

Проруските сепаратисти обаче обявиха, че няма да спазват прекратяването на огъня в стратегическия град Дебалцево, където украинските сили са под обсада.

В Донецк заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин обяви, че опълчението на ДНР ще започне изтегляне на тежката техника от линията на съприкосновение в сроковете, определени от споразумението в Минск, информира ТАСС.

По-рано беше съобщено, че сепаратистите твърдят, че прекратяването на огъня не се отнася за Дебалцево, където през последните седмици се водеха най-тежките сражения, отбелязва Ройтерс. "Естествено, че можем да стреляме в Дебалцево, това е наша територия", посочи местният командир на бунтовниците Едуард Басурин.

Няма информация засега за пострадали или жертви от престрелките днес. Въпреки това болницата в Мариупол и днес приемаше ранени от огнестрелни оръжия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: мирукрайнапримирие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
24
 
! Отговори
до 73 Спас преди 9 години
Защото са нацисти, бандеровци. Като SS едно време - фанатиците от Десен Сектор и Свобода. Нацизмът е пагубна идеология.
62
2
 
25
 
! Отговори
няма майтап! преди 9 години
Яйценюк се договорил за репарациите с Путин. Следващата седмица щял до ходи в Москва да получи 1 милиард шута отзад!
61
2
 
25
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Това не са редови войници! Това са нацисти, бандеровци от Десен Сектор и Свобода, както и наемници от частни, военни фирми с договори с Пентагона. Добре ще е за мира, ако бъдат опукани.
60
0
 
18
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Ето последните новини!"В Логвиново кромешный ужас. Бьют "Грады", везде сгоревшая техника, вся трасса в трупах солдат ВСУ (ФОТО+ВИДЕО 18+)" ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ДА ИЗПЪЛНЯТ ТОВА!!! Захарченко последний раз предлагает ВСУ уйти с миром и без оружия. Иначе в Дебальцево будет Иловайск-2"
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мненията на хомосексуалните зависими не са миродавни
58
5
 
19
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Нека, нека ги избият до крак. Киев да гори. Това ще е ч*****я за душата ми. :D Къде са великите американски братя да покажат колко са силни и страшни. Друго е, когато цял океан разстояние няма никакво значение.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rambo-даваи путин превземи дебелцово а после и киев ние сме с теб и русия.
56
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен57Освободителите опълченци, си спазват примирието! Просто фашагите напъват да се измъкнат и стрелят. Кой е нарушителя??? Или се предават, или измират като кучета!!!
55
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
62Нищо не си разбрал!Никой не ги е питал!Тази война цели да заграби нефта и газа на Русия.Станаха ми пришки на пръстите да пиша!В стила на сащ е да разбърка двама да се скарат, а той да печели.Не може крадецът да вика - дръжте крадеца!Цинизъм е да се твърди това, което преписваш.Там живеят хора и искат да живеят като искат, а не както им кажат сащ.Това е много отдавнао ясно.Ще ограбят Русия, какво ще правят с китайците?А с индийците-те са с най-голям икономически ръст.Жандарм!
54
0
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Неговото право си е. Проблемът не е толкова ЕС, а искането на Украйна за членство в НАТО. От една страна е вярно, че Украйна е суверена страна, от друга, работа на Путин е, че е против това. Както виждаме, и двете неща са съвместими :)
53
19
 
5
 
! Отговори
IYI преди 9 години
До 55Добре признавам си, измислям си, измислят си и от френското външно и хора от Луганск от военния завод "Топаз", от където се товарят някои неща "хуманитарни". Какво да говорим, след като няма мандат от МЧК за извършване на хуманитарна мисия. Защо? Нещо притеснително ли има в тия камиони? Явно следиш конфликта от скоро, прочети повече международни източници, поне за разлика от болшинството *** се открояваш, че може да се води приличен спор с теб. Лека вечер и Viva Vova
52
2
 
21
 
! Отговори
Факти и размисли преди 9 години
<<60 пъти стреляли по украинските войски след примирието. ЯЙценюк поиска репарации от Русия заради Донбас>> - това са част от договореностите от телефонния разговор между Обанго и Прасенко с цел нагнетяване обстановката в Донбас.
51
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин не дава украинците да живеят в Европейския съюз.А семействата на Руските олигарси си живеят в Европейския съюз.А децата им знаят по добре английски отколкото руски.
50
2
 
15
 
! Отговори
ОФЦА ГЕРБСКА преди 9 години
Ей ся, щъ пувярвйм на вашее скапан сайт-соросоиден, и нема а верувам на франсетата и на немците че всичко о наред- ся че ви поверувам, оти съм кратуна гербска и съм от помашкото гръцко село Плевня на президента Чех,ьо Росен-Румзито...Фокани избиратели избират фокани политици - най-фокатиге са най гобемци...Те се така мизерно си продЪлжим а си визерствами ощи 25 годин.
49
2
 
28
 
! Отговори
ЯЖ БОНБОНИ РОШЕН преди 9 години
и си мисли за добър живот, загивайки за УСА интереси в УКРАЙНА. Не,- не за това СЪВЕТСКАТА АРМИЯ заби ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ над РАЙХСТАГА. ще има ВЪЗМЕЗДИЕ за КИВСКИТЕ ФАШИСТИ. Ще стигнем и до РОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ, окупирали властта в БЪЛГАРИЯ. ВЪН ОТ НАТО!
48
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
яценюк е болен
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SSВ украинската армия също има много чеченци и грузинци както и хиляди други наемници. На страната на ДНР по- скоро се бият от другия вид чеченци, не тези които описваш. Тези за които пишеш са русофобски ориентирани и твърдението ти си противоречи само на себе си.
46
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо никъде не пише за десен сектор и Азов които не спазват примирието от украинска страна- заявиха го в прав текст. Къде е обективната журналистика и защо трябва да ни показвате само едната страна на конфликта?
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SSСигурно сепаратистите и сами си взривяват децата.Егати мръсния *** си.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До IYIОткъде ги измисляш тези глупости от типа една жена каза на приятелката на жената на един приятел. Няма нужда да им пращат оръжия с тези камиони, а да контрабандират храна после. Основното при една война е логистика. Без нея дори оръжието е безсмислено. Както цивилното население, така и войниците трябва да се хранят и имат нужда от много продукти с невоенно предназначение. Това което говориш няма много смисъл и във всеки коментар си измисляш нова простотия. Затова са и боевете в Дебалцево