60 пъти стреляли по украинските войски след примирието

Яценюк поиска репарации от Русия заради Донбас
Обновена: 16 фев 2015 07:50 | 15 фев 2015 20:29,
239
60 пъти стреляли по украинските войски след примирието
Снимка: Reuters, архив

Украинските войски са били обстрелвани 60 пъти след влизането в сила на прекратяването на огъня в Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Анатолий Стелмах, цитиран от Франс прес.

Още по темата

По думите му обстрелът е извършен с всякакви оръжия, включително с реактивни системи за залпов огън "Град". Той уточни, че град Дебалцево остава най-горещата точка от началото на прекратяването на огъня в полунощ.

Според Франция и Германия прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва, въпреки някои локални инциденти, които трябва да бъдат решени бързо, се казва в комюнике на френското президентство, цитирано от Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли по телефона с президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, за споразумението, постигнато в Минск на 12 февруари. Те са се договорили да се премине към следващите стъпки, предвидени в споразумението.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк постави въпроса за изплащане на репарации от страна на Русия за възстановяване на Донбас чрез профила си в Туитър. По думите му това е „логично” да се случи.

Това не е първият случай, в който Яценюк заявява, че Русия носи отговорност за случващото се в Украйна, тъй като има и руски войски на територията на Донбас.

Оръжията замлъкнаха внезапно в полунощ в по-голямата част от Източна Украйна съгласно споразумението, постигнато в резултат на едноседмични дипломатически усилия на Франция и Германия, отбелязва Ройтерс.

Проруските сепаратисти обаче обявиха, че няма да спазват прекратяването на огъня в стратегическия град Дебалцево, където украинските сили са под обсада.

В Донецк заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин обяви, че опълчението на ДНР ще започне изтегляне на тежката техника от линията на съприкосновение в сроковете, определени от споразумението в Минск, информира ТАСС.

По-рано беше съобщено, че сепаратистите твърдят, че прекратяването на огъня не се отнася за Дебалцево, където през последните седмици се водеха най-тежките сражения, отбелязва Ройтерс. "Естествено, че можем да стреляме в Дебалцево, това е наша територия", посочи местният командир на бунтовниците Едуард Басурин.

Няма информация засега за пострадали или жертви от престрелките днес. Въпреки това болницата в Мариупол и днес приемаше ранени от огнестрелни оръжия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: мирукрайнапримирие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
30
 
! Отговори
преди 9 години
Яценюк, има голям потенциал като комик.
42
2
 
22
 
! Отговори
ПОРОШЕНКО преди 9 години
вдигай бял флаг и спасявай войниците в ДЕБАЛЦЕВО, вместо да ги тикаш БЕЗУМНО на пробив от ОБКРЪЖЕНИЕТО
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 45Много правилно си видял: NAVY (Свобода) украинска радикал - националистическа партия
40
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха, какъв фашизъм бе. то май, крадеца вика - дръжте крадеца.
39
2
 
16
 
! Отговори
61 преди 9 години
Жалко , че от Дебалцево до КИЕВ е далеко и оръдията на ОПЪЛЧЕНИЕТО не може да дадат ЗАЛП ПО ХУНТАТА.
38
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яценюк що джафка от Киев, да ходи направо в Москва да получи репарациите.
37
16
 
3
 
! Отговори
SS преди 9 години
До 40 В Източна...А при терористите е пълно с узбеки и мюсюлмани-чеченци, избиващи без мирното население, за което не им пука, защото не са местни
36
1
 
14
 
! Отговори
куку преди 9 години
До раСвършила уж парите а воюва!нещо не се вързва то войната също струва пари нали?!
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Десният сектор" призна, че нарушава примирието в Украйна. Два батальона на "Десния сектор" не спазват примирието в Донбас, обяви лидерът им Дмитрий Ярош. "Два мои батальона, отлично въоръжени и екипирани, продължават настъплението при Дебалцево и имат сериозни военни резултати", написа той в съобщение, разпространено в сайта на Националната гвардия на Украйна. Наскоро Ярош (на снимката) направи изявление, че движението му не признава Минските договорености и продължава военните действия.
34
2
 
39
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
В Дебалцово има 5-6 000 украйнски воиници и батальони и им е предложено да оставят оръжие и да излезнат и да се предатът ,но те не искат това и правят опити да си пробият път с оръжието и естествено да не им се разреши да излезнат . А Петро Прошенко се биеше в гърдите ,че нямало Дебалцовски котел -е кой лАжеit в Минск ,Путин или Петро ?
33
19
 
4
 
! Отговори
IYI преди 9 години
До Анонимен 36Проверяват няколко правилни камиона. Джуджето е хитър, знае явно как да контрабандира. А терористите сигурно сами си произвеждат патрони, ракети, автомати и т.н. униформи сами си шият а? С вълшебна пръчка! И танкове сами си леят от старо желязо. Как па ви не омръзна с тия лъжи вече не знам
32
7
 
3
 
! Отговори
111 преди 9 години
До русофилБоли ли а?боли!
31
1
 
33
 
! Отговори
В Източна... преди 9 години
... Украйна от месеци не се бие редовната украинска армия. Тези, които се бият под украинских флаг са нацисти, бандеровци от Десен Сектор и Свобода от Западна Украйна и наемници от частни военно-консултантски фирми от САЩ като тези в Дебалцево. Нацистите нямат вяра на редовните украински части, съсирящи се от 18-20 годишни деца.
30
36
 
4
 
! Отговори
ра преди 9 години
Русия започна войната в Украйна защото свършиха парите.И като няма пари ще му дадат на руския народ зрелища.Няма значение че тези зрелища включват и смърт а на не малко руснаци.Война без жертви няма.
29
1
 
11
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Тази от снимката са за Хага всичките!
28
1
 
41
 
! Отговори
до 31 и 32 преди 9 години
Това са нацистите, бандеровци от Десен Сектор и Свобода, скрили се под намето на взвод "Азов" в Дебалцево. Тези фашисти тероризират от месеци населението на Донбас.Добре е сепаратистите да ги опукат окончателно, за да има шанс за мир.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До IYIТочно те ги проверяват. Имаше и сериозно медийно отразяване при проверката на първия конвой. След това на медиите им стана безинтересно да снимат, защото нямаше нищо сензационно. Предполагам си ги следил къде разтоварват по пътя. Сигурно там ги и товарят наново с други неща, за да има какво да разтоварят на крайната дестинация. Може да си участвал и в товареното като украинец под прикритие. Ако не бяха тези конвои, хуманитарната криза в двата региона щеше да е огромна.
26
3
 
32
 
! Отговори
Тиквата преди 9 години
Оставете на руснаците, украинците и другите около тях -САЩ и ЕС да си решават въпроса. България е малка страна и нищо не зависи от нас.Най-важното в момента е да има реакция срещу новия държавендълг от $8 МРД, които пресъпното правителство и парламентначело с мафиота Тиквата ще загробят народа завинаги.Запомнете, че след фалита ще станем отново вилает на Турция.
25
1
 
33
 
! Отговори
Добре е... преди 9 години
... неолибералът Яценюк да си поиска парите от САЩ. Или да отиде да си ги вземе лично от Путин :)
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До козакНе могат. Не получават храна боеприпаси, материали. Няма достъп до тях нито по земя нито по въздух. Ако не пробият могат или да се предадат или да умрат от глад. Обкръжение има от няколко дни вече. Точно за това продължават боевете, защото украинците лъжат, че няма. Същото стана и с летището много от киборгите загинаха, защото се натресоха директно на войниците на ДНР вместо на своите, които очакваха да ги посрещнат там. Повечето от украинската информация е лъжа.