В Донецк се радват на примирието, но без много надежди

"Чакахме прекратяването на огъня, както чакаме Нова година", разказва продавачка
15 фев 2015 17:39,
225
В Донецк се радват на примирието, но без много надежди
Снимка: Reuters

Жителите на Донецк прекараха първа нощ без бомбардировки срещу града, благодарение на прекратяването на огъня, но не вярват, че то ще продължи дълго, съобщи Франс прес.

"Не ми се вярва, че спирането на огъня ще бъде спазвано дълго. Даже и да е само няколко дни, пак не е зле. Ще ни позволи да възстановим водата, газоснабдяването и електричеството. От 12 януари в нашия дом ги няма и трите", разказва 77-годишният местен жител Андрей Андреевич.

Още по темата
Пазарът срещу железопътната гара в Донецк е необичайно оживен тази сутрин. "Има 10 пъти повече хора от обикновено. Почти както преди войната", се радва Ирина, продавачка на сладкиши и бонбони.

"Чакахме прекратяването на огъня в един през нощта, както чакаме часовникът да удари дванайсет на Нова година", възкликна жената от съседната сергия, която продава кисели краставички и кисело зеле. "Хората тук са толкова отчаяни от всекидневните бомбардировки, че не вярват ситуацията да се подобри", допълва тя.

В другата сепаратистка област в Източна Украйна - Луганск - също изглежда, че прекратяването на огъня се спазва като цяло, макар че двама цивилни бяха убити на място под контрола на украинската армия.

На 25 километра от стратегическия град Дебалцево, където се водиха най-ожесточените сражения между украинската армия и проруските сепаратисти, украинските войници се развличат с четене или с игра на футбол, съобщи журналист на АФП. Войниците там обаче също са скептични колко ще продължи временното затишие. "Има надежда, разбира се, но е малка", каза един войник.

Както Dnes.bg писа, примирието в Източна Украйна влезе в сила в полунощ. Това е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта, взел над 5500 жертви за десет месеца в Източна Украйна.

Прекратяването на огъня в Източна Украйна през последните 12 часа като цяло се спазва, с някои изключения в Дебалцево и Луганск, заяви пред журналисти ръководителят на специалната мониторингова комисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за Украйна Ертугрюл Апакан, цитиран ТАСС и Ройтерс.

Апакан отбеляза, че проруските сепаратисти в Източна Украйна не пускат представителите на ОССЕ в обкръжения от тях град Дебалцево. Той призова и двете страни да осигурят достъпа до представители на мисията навсякъде в зоната на конфликта.

Сепаратистите обаче твърдят, че прекратяването на огъня не се отнася за Дебалцево, където през последните седмици се водеха най-тежките сражения, отбелязва Ройтерс. "Естествено, че можем да стреляме в Дебалцево, това е наша територия", посочи местният командир на бунтовниците Едуард Басурин. Той допълни, че това е "вътрешна" територия, "наша" територия, но "по линиятана конфронтацията няма стрелба".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
2
 
! Отговори
ВЪН РУСИЯ преди 9 години
от суверенна Украйна !!! Украйна никога няма да забрави 1933 !!! Вън руснаците от Украйна !!!
55
2
 
14
 
! Отговори
до 84 преди 9 години
САЩ въоръжава от месеци нелегално нацистите, бандеровци от Десен Сектор и Свобода чрез частните военно-консултантски фирми. Влиятелни кръгове от военно-промишления комплекс на САЩ искат тотална война в Украйна се опитват по неофициални пътища да я предизвикат, и да повлекат Обама и администрацията му в нея. САЩ, както винаги, и този път са с двоен морал. Най-доброто за страните, които искат мир, е, сепаратистите да опукат окрнчателно нацистите, бандеровци от Десен Сектор и Свобода в Дебалцево.
54
1
 
15
 
! Отговори
до 84 преди 9 години
Пълно е с наемници и инструктори от частните военно-консултантски американски фирми на страната на нацистите, бандеровци от Десен Сектор и Свобода от Западна Украйна. Киевската хунта оперира от месеци с наемници в Източна Украйна.
53
3
 
21
 
! Отговори
до 82 преди 9 години
Руска армия няма в Донбас. Руски военни, на доброволни, частни начала (отпуска, екскурзия, прочие) да, но редовна руска армия няма. Руското население в Източна Украйна е в правото си да се защитава с/у фашистката, неолиберална хунта в Киев и нейните щурмоваци - нацистите, бандеровци от Десен Сектор и Свобода.
52
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мръсната война в Украйна се води в противоречие с международните норми. Путин субсидира зелени човечета които се бият без опознавателни знаци което ги прави терористи според законите за водене на война. Путин ги снабдява с т.н. хуманитарна помощ с което нарушава своя неутралитет и го прави участник във войната.
51
2
 
10
 
! Отговори
в Дебалцево се ... преди 9 години
... намират нацистите, бандеровци от Десен Сектор И Свобода, обединени под името "Азов". Добре е да бъдат опукани, за да има някаква справедливост. Проблемът е, обаче, в останалите батальони на нацистите от Десен Сектор и Свобода, които извършват деверсии, тероризират хората в Източна Украйна и подклаждат конфликта. Нацистите искат да провалят премирието, за да се докопат този път легално до оръжия от САЩ и водят тотална война, и имат 100% автономия от неолибералната хунта в Киев.
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Добре хората...77;А кой ще контролира руските нашественици.
49
3
 
3
 
! Отговори
до дедо преди 9 години
ти ще ги изпревариш !!!
48
0
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 9 години
Това е голата и най- вярна истина !!! Браво- Василев !
47
8
 
7
 
! Отговори
продажна преди 9 години
комунистическа пасмина- вашата Русия, продаваше и продава най- скъпата газ на нашити истински братя в Украйна, вашата Русия продаваше и продава най- скъпата газ и на нас в България !!! Тези варяги искат по този начин да ни смажат, за да си правят с нас каквото си поискат, а би било наистина исторически най- правдиво, те да са ни благодарни и задължени до гроб, защото са държава именно благодарение на българите в Украйна и на българите в България !!!Прочети още на: dnes.bg/world/2015/02/15/v-doneck-se-radvat-na-primirieto-no-bez-mnogo-nadejdi.254600,2
46
2
 
8
 
! Отговори
Добре хората... преди 9 години
... да имат мир и спокойствие. Огромният проблем, обаче, е кой и как ще контролира нацистките, бандеровски групи, които тероризират населението в Източна Украйна и подклаждат конфликта? Друго. В момента нито е уделено, нито ясно, какъв е статуса на ЛНР и ДНР. Няма още нищо конкретно за конституционни промени и автономия.Обобщено, това е затишие пред буря!
45
18
 
8
 
! Отговори
хх преди 9 години
Не харесвам подмолните американци ама тия Русофилите тука сте пълни зомбита Путин та Путин нищо няма да ви даде безплатно Русия пак ще ни гъзят,70 години им лизахме задниците не ви ли стигна
44
27
 
10
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Хайде стига с тези демагогски изказвания! "Наши братя"Аз имам един брат - да е жив и здрав и определено се държи много по-различно от твоите "братя" руснаците.Извинявай друже, ама какви "братя" са ни хора, които до скоро не принзаваха,че Кирилицата е БЪЛГАРСКА!Продават ни най-скъпия газ!Наричат ни техен "троянски кон" в ЕвропаБъркат се във вътрешните работи на съседни суверени държави, които не искат да са им марионетки: Украйна,Молдова,Грузия...Ще за братя са тия???
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До US пилот 60компове с прегреващи АМД процесори които като прегрее и изключва знаеме ги тия :) и амолета не става за нищо
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 54ти как си тръгнал може и да го сравняваш с ил 62 я го сравни с няой по нов да видиме че няма голяма разлика даже и е опратното на твоето
41
5
 
30
 
! Отговори
нато -вън ! преди 9 години
Днес в София и в други градове на България излязоха хора на многолюдни митинг шествия срещу НАТО ,войната която води киевската хунта срещу собствения си народ в Украйна и срещу окупацията на България от натовски войски ,които ни подготвят за плацдарм за нападение срещу нашата освободителка Русия и мишена на рускитя стратегически крилати рекети . За това обаче в (свободните ) ни включително и тук медии нито дума.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете на ИТ-тата някакъв скрипт да избачкат. Немои се работи така :)
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тва професия ли ве...ужас
38
3
 
10
 
! Отговори
С400 преди 9 години
До US пилот:) Който високо лети, от високо пада!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 47В ирак чак като бяха подкупили генералите се осмелиха да "свалят " миговете преди да са излетели!Я си припомни моля те!