Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България*

Газът, минаващ през Турция, може да отива и в ЕС, заяви руският президент
Обновена: 17 фев 2015 23:30 | 17 фев 2015 22:48,
409
Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България*
Снимка: Reuters

Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
По думите му газопроводът "Южен поток" не може да бъде възстановен в първоначалната му форма. Според него обаче ако Брюксел подкрепя тази идея, може да се изгради отклонение, което да свърже България - където трябваше да излезе тръбата на "Южен поток", с другия газопровод, който Русия планира, предаде Ройтерс.

Коментирайки споразуменията с Турция за строителството на новия газопровод, Путин отбеляза: "Готови сме да го построим в такъв обем така, че през Турция този газ да може да отива и в ЕС. Не възнамеряваме да наказваме никого, нито да се обиждаме на някого".

"Ако логистически е възможно, сме готови да стигнем после и до България - Европейската комисия вече ни помоли за това; готови сме да стигнем и до Гърция", продължи Путин. "Тоест не възнамеряваме нищо да закриваме, не възнамеряваме да лишаваме никого от нищо".

Путин също така посочи, че "Южен поток", който трябваше да пренася руски газ под Черно море до Южна Европа, е бил торпилиран от европейските възражения.

Руският президент заяви, че след като през април 2014 г. Европейският парламент е решил да признае "Южен поток" "не само за безперспективен, но и за вреден за Европейския съюз", в България е било изпратено писмо с искане за прекратяване на  подготвителните работи, предаде ТАСС.

Иначе, по време на днешното си посещение в Унгария, където разговаря с премиера Виктор Орбан, Путин обеща също, че Москва "положително ще разгледа" въпросите за газовото сътрудничество с Унгария, предаде ТАСС.

Той уточни, че се имат предвид договорите за доставки на газ от Русия за Унгария след 2015 г., както и "някои други въпроси, свързани с използването на газовите хранилища".

Путин посочи, че Руската федерация "бе принудена да съкрати проекта за газопровода Южен поток". Той изрази предположение, че постигнатото вече с унгарските партньори, и по-точно "създаденото съвместно предприятие може да бъде използвано и при разширяването на дейностите с нашите турски приятели в частта, отнасяща се до Турски поток".

"Готови сме за да ги обсъждаме с всеки, който е заинтересован от съвместна работа", посочи руският президент.

Според него значението на Унгария като пазар за руски въглеводороди и "потенциална страна транзитьор за Русия не е намаляло". "Готови сме за диалог и взаимоизгодно партньорство в рамките на новия маршрут /на доставките/ на руските енергоносители", отбеляза Путин.

По негова оценка двете страни имат голям потенциал за разширяване на взаимодействието в икономическата сфера и като важна област той посочи атомната енергетика, в частност строителството с помощта на Русия на два блока на АЕЦ "Пакш".

По повод кризата в Украйна Путин окачестви готовността за конституционна реформа там като един от главните резултати на споразумението Минск-2. Той обърна внимание и на това, че съгласието на представителите на Донбас за тази реформа свидетелстват за подкрепата им за украинската държавност, отбелязва ТАСС.

Путин също така заяви, че Русия разполага с данни, че в Украйна вече се доставя оръжие отвън. Асошиейтед прес отбелязва, че той е намекнал, че САЩ вече доставят оръжие на Украйна.

Руският президент каза също, че подкрепяните от Москва бунтовници трябва да осигурят на правителствените сили безопасен коридор, за да излязат от обкръжения град Дебалцево, но че Киевне трябва да пречи на своите войници да сложат оръжие, съобщава Ройтерс.

/БТА/

* Информацията е актуализирана в 23.18ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
3
 
3
 
! Отговори
До 262 преди 9 години
Не е моя вината че, не разбира нищо от този пост - вината е на идеологията с която си промит. Това което писах опира до здрав разум и базови човешки ценности, не идеологии. Аз съм против преразпределението на средства от хората/социума към бизнеса, за разлика от твоите приятелчета дивите либерали. Капиталистическата игра трябва да се играе честно, а не по комунистически (с обратен знак) или да не се играе. Вие сте комунисти на 10та степен: Трилиони $$$ на банковия сектор, специални условия за големия бизнес (малкият ряпа да яде и народа с него) и сакън, никакъв държавен контрол върху ресурсите
196
2
 
3
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
До Анонимен227Хе хе хе много еФтино го защитаваш тоя Сидерофф.Поискай повече.Той има!
195
0
 
6
 
! Отговори
До 262 преди 9 години
Знаеш ли каква фирма прави Мистралите - държавна! Енергетиката, водата, всички ресурсни сектори от национално значение са държавни! Всички важни бизнеси имат държавно акционерно участие, понеже Фр. не е абсолютна колония.Защо президентът да не води бизнесмените със себе? Аз не твърдя че, бизнеса е изгой! Аз твърдя че, бизнеса трабва да си знае мястото на обслужващо звено в обществото, а не обратното!Коментарите ти са необективни и грешни, включително и личните ти коментари за хора които не познаваш - в случая мен!
194
7
 
0
 
! Отговори
ткхня преди 9 години
За какво ли са му нови тръбопроводи като след 30-50 години ще станат излишни,минава епохата на нефта и газа,света е пред нова технологична революция а това са Брауновия газ,газовите хидрати,студения термоядрен анализ на Андрея Роси,слънчевата енергия,вятърната енергия и още някои алтернативни метода и начини.Затова подобре парите да се насочат към гореизброените неща а не да се зараваят под Черно море и на други места
193
1
 
5
 
! Отговори
BVG_bg преди 9 години
На фото Путин показва с пръсти диаметър на възможна тръба за България.
192
4
 
7
 
! Отговори
ШопЕТО преди 9 години
А нема нужда,да насочавте към нас нищо, е там с Ердоганчо си се задоволявайте взаимно
191
2
 
2
 
! Отговори
Петър преди 9 години
До Анонимен 243След като прочетох това: "Трябва да гласуваме закон, койтъо да отнема всякакви пенсии и привилегии на всички бивши и настоящи членове на правителствата от 1990 до сега. Че и за вбъдеще." ми стана ясно какъв си. Иначе идеята за такъв закон е добра, с уточнението, че това трябваше да се случи, но за всички членове на правителството в периода '44-'89 г. Иначе по отношение на "поколението" от заварчици - Bitch Please.
190
3
 
12
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До 262Ако трябва да се навлиза дълбоко в темата - на запад, в големите държави, също има олигарси, но те са наследствени богати фамилии. Непрекъснато финансират политически кампании и си назначават управляващи. В Русия нещата бяха от типа мутренско-олигархичен в първите години на "демокрацията". След 2000-а нещата се промениха. Представата за Русия и бизнеса там е грешна. Просто липсва информация. Дано България се справи и стане силна и богата!
189
6
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
украинските фашисти ядат пердаха , нефта поскъпва , рублата поскъпва , Путин пътува по света и сключва договори , нашенската мутра е на път да си ходи , краварите вият на умряло - хубав ден за демокрацията
188
0
 
5
 
! Отговори
До 262 преди 9 години
Знаеш ли каква фирма прави Мистралите - държавна! Енергетиката, водата, всички ресурсни сектори от национално значение са държавни! Всички важни бизнеси имат държавно акционерно участие, понеже Фр. не е абсолютна колония.Защо президентът да не води бизнесмените със себе? Аз не твърдя че, бизнеса е изгой! Аз твърдя че, бизнеса трабва да си знае мястото на обслужващо звено в обществото, а не обратното!Коментарите ти са необективни и грешни, включително и личните ти коментари за хора които не познаваш - в случая мен!
187
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е велика ***. Казват му че тръбопроводите изживяват времето си и след 15 години основния пренос на газ ще става с LNG, той продължава да си мечтае за ненужни газопроводи. След 10 години ще се усети и ще каже на подчинените си придворни "Ние проспахме LNG революцията" както преди 2 години каза "ние проспахме шистовата революция". Но това е нормално за човек със съветско мислене, в главите на тези хора винаги витаят някакви грандомански проекти, които по правило се оказват ялови.
186
5
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До 224 -Българския преход. Много добре сте го написали,но има и още. Подоходно облагане в Русия,и.... хоп и в България. Плосък данък там ,веднага и тука. 5000 /пет хиляди/ рубли за долар в Русия,след седмица 3500/три хиляди и петстотин лева в булгариа. Редуване на паставете Премиер, Президент в Русия, тук все-още предстои. Машшшаллла.Инъче Руско влияние тука нема ,ама хич биля.
185
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
Гледайте, показва некфи неща за турците :))))Май е недоволен...
184
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това джудже верно ли още се надява, че ще получи нещо от Европа?!!!Хубавец той.Ще обикаля по света като амбулантен търговец, да си продава газта и нефта и накрая ще си ги пие сам.
183
4
 
5
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
страхотна новина паи после нещо хубаво за родината не усещате ли вече че АТАКА е в ударна позиция и диша на управляващите крадлета във врата
182
4
 
4
 
! Отговори
NOI преди 9 години
АМИ ЧЕ НА НАС ЗАЩО НИ Е ???ТЕ БРАТЯТЯ АМЕРИКАНЦИ ЩЕ НИ ПУСНАТ ТРЪБА ОТ СОНДАТА НА МАРС......И ЩЕ БЪДЕМ АДСКИ ДОВОЛНИ И ЩАСТЛИВИ....
181
1
 
6
 
! Отговори
До 262 преди 9 години
Наопаки са ти ценностите 262! Това е ТОЧНО работа на политиците, които са за да служат на нацията, понеже ресурсите и инфраструктурните обекти са с НАЦИОНАЛНО значение!Държавата не съществува заради бизнеса, а заради всички хора. Хората не живеят за да работят а работят за да живеят - бизнеса съществува защото има хора не обратното.Преди да ме обвиниш в комунизъм - точно така е във всички цивилизовани капиталистичаски страни, като Франция например.
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нов газопровод ли..?Значи пак ще фалират банки!
179
4
 
6
 
! Отговори
228 преди 9 години
за да има бизнес трябва да има ПРАВОВА държава ,а не олигархично мафиотска система от руски тип
178
1
 
3
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До 262...За да *** Бълария пари, първо трябва да използва мястото и ресурите си. От всичкивъзможни неща да черпи приходи. Когато хазната е пълна, когато няма непосилни задължениякогато е обезпечена с пари - държавата е силна и може да защити частния бизнес. За да има силен бизнес - трябва да има силна държава.Имаш право на 500 знака, но имаш възможност за много коментари.Използвай възможностите, не ограниченията.