Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България*

Газът, минаващ през Турция, може да отива и в ЕС, заяви руският президент
Обновена: 17 фев 2015 23:30 | 17 фев 2015 22:48,
409
Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България*
Снимка: Reuters

Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
По думите му газопроводът "Южен поток" не може да бъде възстановен в първоначалната му форма. Според него обаче ако Брюксел подкрепя тази идея, може да се изгради отклонение, което да свърже България - където трябваше да излезе тръбата на "Южен поток", с другия газопровод, който Русия планира, предаде Ройтерс.

Коментирайки споразуменията с Турция за строителството на новия газопровод, Путин отбеляза: "Готови сме да го построим в такъв обем така, че през Турция този газ да може да отива и в ЕС. Не възнамеряваме да наказваме никого, нито да се обиждаме на някого".

"Ако логистически е възможно, сме готови да стигнем после и до България - Европейската комисия вече ни помоли за това; готови сме да стигнем и до Гърция", продължи Путин. "Тоест не възнамеряваме нищо да закриваме, не възнамеряваме да лишаваме никого от нищо".

Путин също така посочи, че "Южен поток", който трябваше да пренася руски газ под Черно море до Южна Европа, е бил торпилиран от европейските възражения.

Руският президент заяви, че след като през април 2014 г. Европейският парламент е решил да признае "Южен поток" "не само за безперспективен, но и за вреден за Европейския съюз", в България е било изпратено писмо с искане за прекратяване на  подготвителните работи, предаде ТАСС.

Иначе, по време на днешното си посещение в Унгария, където разговаря с премиера Виктор Орбан, Путин обеща също, че Москва "положително ще разгледа" въпросите за газовото сътрудничество с Унгария, предаде ТАСС.

Той уточни, че се имат предвид договорите за доставки на газ от Русия за Унгария след 2015 г., както и "някои други въпроси, свързани с използването на газовите хранилища".

Путин посочи, че Руската федерация "бе принудена да съкрати проекта за газопровода Южен поток". Той изрази предположение, че постигнатото вече с унгарските партньори, и по-точно "създаденото съвместно предприятие може да бъде използвано и при разширяването на дейностите с нашите турски приятели в частта, отнасяща се до Турски поток".

"Готови сме за да ги обсъждаме с всеки, който е заинтересован от съвместна работа", посочи руският президент.

Според него значението на Унгария като пазар за руски въглеводороди и "потенциална страна транзитьор за Русия не е намаляло". "Готови сме за диалог и взаимоизгодно партньорство в рамките на новия маршрут /на доставките/ на руските енергоносители", отбеляза Путин.

По негова оценка двете страни имат голям потенциал за разширяване на взаимодействието в икономическата сфера и като важна област той посочи атомната енергетика, в частност строителството с помощта на Русия на два блока на АЕЦ "Пакш".

По повод кризата в Украйна Путин окачестви готовността за конституционна реформа там като един от главните резултати на споразумението Минск-2. Той обърна внимание и на това, че съгласието на представителите на Донбас за тази реформа свидетелстват за подкрепата им за украинската държавност, отбелязва ТАСС.

Путин също така заяви, че Русия разполага с данни, че в Украйна вече се доставя оръжие отвън. Асошиейтед прес отбелязва, че той е намекнал, че САЩ вече доставят оръжие на Украйна.

Руският президент каза също, че подкрепяните от Москва бунтовници трябва да осигурят на правителствените сили безопасен коридор, за да излязат от обкръжения град Дебалцево, но че Киевне трябва да пречи на своите войници да сложат оръжие, съобщава Ройтерс.

/БТА/

* Информацията е актуализирана в 23.18ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението на Путин вероятно е заслуга на Сидеров който тия дне беше в Крим! Но да не забравяме че ни управляват продажни и негодни човешки единици, и могат да окажат съпрутива на полезните за страната решения отново, и бакиите които Сидеров е оправил да се върнат отново.
176
2
 
2
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До 262Хубаво казваш бизнес по демократично /с цялата законност и контрол, бих добавила/. Но роля на държавата е да осигури условия и среда за такъв бизнес. Не знам дали някой гледа в понеделник История.бг за Атанас Буров. Един цитат ми направи впечатление: "Демокрацията е лукс. Тя е за държави с пари." За да осигури условия за бизнес, България трябва да има пари...
175
5
 
10
 
! Отговори
вече ми е лекооооо преди 9 години
Брех, точно се бях притеснил, че газопровода ще заобиколи България и ще мине през Мадагаскар. Да са живи и здрави хилядите български форумни путинофилчета, които с беззаветна преданност, всеотдайност към руската кауза и с денонощни ридания, почти без пари, накараха матушка да прости на блудните си синове и да ги приласкае отново.
174
1
 
2
 
! Отговори
Додо преди 9 години
До 219. Предател. Върви да живееш Грозни. Не ни трови душите . Дишай черни пушеци и барут и се сатанизирай ,но не ни трови въздуха.
173
2
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Мечтата на Българина е да се роди по-скоро новият Стамболов. Молете се братя. Те пак ще го посекат,но важното е да не се спира.
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
през 2014 година 200 000 руснаци са избягали от русия.
171
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лилипута свърши денгите
170
4
 
16
 
! Отговори
русофул преди 9 години
И ето поредното доказателство за широката руска душа. Братя, той не ни се сърди, той ще ни прости (нещо). Само да не си помисли някой, че има скрити подбуди или е принуден да дърпа на заден ход, не, това е проява на братска обич и вечна дружба.
169
12
 
4
 
! Отговори
определен цетрал преди 9 години
до 210"кеф ти скъп ток от определени централи"Ганюфците кога най-после ще вденат, че токът от въпросните американски централи не е "скъп", а даже евтин, предвид модернизациите там - това са най-евтините ни готови за бъдещето мощности! Останалите са или по-скъпи или съборетини на доизживяване, пуснати по милост от ЕС контролните органи.
168
5
 
3
 
! Отговори
Скърбящ по БГ преди 9 години
До Анонимен Никой не обича предатели. Които сте вие. Какво искате ,чиниилизачи,американофили?
167
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ни6то не искаме от Москва,нии 6тесе оправим и без тях.В къ6ти разбоиници нени требват.Никои неги 6те Руснаците,те самите Руснаци си бягат от гн Путин и нии го не6тем.Малко муе територията отиде тасе навря в Крим.Луд умора няма.
166
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ДО СЕГА НЕ ПОЗНАВАМ НИКОГО ДА Е ИЗБЯГАЛ В РУСИЯ ИЛИ ДА СИ КУПИ РУСКА КОЛА ИЛИ НЯКАКВА РУСКА ТЕХНИКА. СВЕТА НЯМА НУЖДА ОТ ДВЕ НЕЩА---ОТ РУСИЯ И ОТ КОМУНИСТИТЕ-.РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАРЧЕТОСАНА . А НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РОБСТВОТО НА ПИЯНИЯ ДИВ РУСНАК. САМО ЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ---БОЙКО БОРИСОВ Е НАШИЯ ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РУСКО РОБСТВО.
165
3
 
9
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До 262Какъв бизнес?! В България няма бизнес, пък да не говорим за национално отговорен бизнес!... В България малкият и средният бизнес ще бъдат доунищожени, както каза Алексей Петров. За какъв бизнес говориш? За монопол и олигархия ли? Искаш те ли да се занимават с доставките на газ? Искаш нова Цветелина Бориславова ли? Искаш в България нов Потрошенко ли?Това е и трябва дя е рябота изключително на държавата.
164
4
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Слушах внимателно изказването на Путин. Той говори за доставка на газ за Унгария и Австрия през Турция! Това за газопровад до България го каза в смисъл, че не е наказание за нас и може да го направят, АКО ЕС УЧАСТВА и съдейства. С други думи, ако си платим примерно 50% от цената. Безплатно едва ли повече щ ни го предложи. В действителност газопроводите ни заобикалят, сигурно през Гърция, след като тръбата ще стига до гръцката граница...
163
0
 
14
 
! Отговори
абе то тъй ама преди 9 години
Ами нашите политици явно са мното по-евтини от тия в Унгария и Австрия. За 2 лева ще продадат и майките си - кеф ти скъп газ, кеф ти скъп ток от определени централи.
162
16
 
8
 
! Отговори
до 284 преди 9 години
"Путин! В Америка той е по-харесван дори от Обонго - това сочат американските проучвания"ХАХАХА як виц!Ама на унгарците хич не им е смешно, добре че посещението на Пу е кратко, че ще подпалят Будапеща.
161
3
 
4
 
! Отговори
абе то тъй, преди 9 години
ама като гледам Унгария и Австрия директно си се оправят.Ама те са огромни държави.
160
3
 
10
 
! Отговори
до: абе, 266 преди 9 години
Ами точно затова големи проекти трябва да се договарят от ЕС. Едно е Газпром да договаря цени с България, друго е да договаря цени с Европа.
159
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орбан мрази Путин както всеки нормален европеец--Драги, нещо си в тотална заблуда. Българите обичаме Путин! В Америка той е по-харесван дори от Обонго - това сочат американските проучвания, не руските. Само промитите мозъци мразят Путин.
158
9
 
5
 
! Отговори
ясно преди 9 години
Орбан мрази Путин както всеки нормален европеец - просто играе театър за пред Брюксел: "Сега ако не ме пуснете да намажа това и онова, ще отида при Лошите, да знаете!"