Путин получи това, което искаше – ще му бъде ли достатъчно?

Британски печат: Следващата цел на Путин е дестабилизация на балтийските страни
Обновена: 19 фев 2015 14:15 | 19 фев 2015 10:18, Елка Василева
387
Путин получи това, което искаше – ще му бъде ли достатъчно?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Владимир Путин получи това, което искаше, пише британският в. "Гардиън" по повод поражението на украинските войски при Дебалцево. Киев може да го нарича "планирано отстъпление", ако ще се чувства по-добре от това, но светът, който наблюдава, ще се съгласи с руския президент, че изтеглянето под огън на украинските сили от стратегическия пункт Дебалцево е значителна победа на въоръжените от Москва сепаратисти, отбелязва вестникът.

Критичният въпрос сега е: Ще бъде ли това достатъчно за Путин, или той и бунтовниците ще се опитат да развият успеха си и да разширят територията под свой контрол, пита авторът, посочвайки, че сраженията не престават въпреки примирието от миналия уикенд.

Украинската армия е в отстъпление, президентът Петро Порошенко понесе политически рани, след като направи големи отстъпки, за да постигне мирното споразумение Минск-2 миналата седмица, а западните съюзници на Киев са разделени и обзети от ялова ярост, не знаейки какво да правят. Всичко това може да накара Путин да продължи настъплението, докато реши кога да спре.

Още по темата

Сепаратистите не крият амбицията си да оформят едно жизнеспособно, самостоятелно териториално образувание, включващо трите източноукраински области - Донецка, Луганска и Харковска, което с течение на времето може да се превърне в независима страна. Москва може да предпочете един автономен район вътре в Украйна, който да им служи като залог - пореден т.нар. замразен конфликт.

Но ако Путин и бунтовниците продължават да нарушават примирието или ненаситно да предявяват претенции, те вероятно ще се сблъскат с много по-силен и ескалиращ американски отговор, отбелязва авторът на "Гардиън". Досега Барак Обама и НАТО избягваха военно ангажиране в конфликта, частично поради опитите на германския канцлер Ангела Меркел да посредничи за уреждането му. Но при непрестанните призиви на Киев за западни оръжия и помощи и нестихващия бяс на руските протежета тази сдържаност може да не трае дълго.

Авторът посочва последните предупредителни изявления на държавния секретар Джон Кери, на президента Барак Обама и вицепрезидента Джо Байдън, както и на британския премиер Дейвид Камерън.

Въпреки че САЩ и Великобритания изглежда се готвят за по-голяма конфронтация, европейците все още таят отчаяни надежди, че Дебалцево ще отбележи не фактическия край на примирието, а неговото начало, което да съживи споразумението Минск-2, и се опитват да се концентрират върху следващите стъпки за реализирането му - изтеглянето на тежките оръжия от двете страни и създаването на буферна демилитаризирана зона.

Този подход може да се окаже смел и последователен или глупав и наивен, пише "Гардиън". Путин знае, че страните от ЕС по всякакъв начин ще се стремят да избягват въоръжена конфронтация, а и са разделени по въпроса за по-строги санкции.

Като всички грубияни, той ненавижда слабостта и може би вижда именно това във френско-германските опити да не се прекъсват преговорите. Той може да реши да съхрани придобивките си и да каже "стоп". Може обаче и да се изкуши да се възползва от късмета си и да заграби повече територии.

От своя страна американците (и техните британски подгласници) бързо изчерпват търпението си. Меркел и Оланд, които предлагат само половинчати решения, са в "небрано лозе", както никога досега. Те могат да се окажат единствените двама души, които делят Европа от една по-голяма война, заключава авторът на "Гардиън".

Но фона на тези прогнози много стряскащо звучи предупреждението на британския военен министър Майкъл Фалън, цитиран от друг лондонски вестник - "Дейли телеграф". Според него следващата цел на Путин е дестабилизация на балтийските страни, които са бивши съветски републики, а днес са източен фланг на НАТО. Според Фалън Кремъл ще предприеме там кампания, прибягвайки до прикрити атаки и диверсионни методи, подобни на използваните в Крим, за да изпробва решимостта на НАТО.

Това ще бъде завоалирана кампания чрез инфилтриране на руски агенти, пропаганда, нелегални сили и кибератаки с цел да се провокира етническо напрежение в Естония, Литва и Латвия, където има немалки руски малцинства.

Алиансът трябва да е готов да отблъсне евентуална руска агресия, "каквато и форма да приеме тя", подчерта Фалън, добавяйки, че напрежението между НАТО и Москва вече се повишава.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВ 287Целта на новите Мински споразумения беше истински мир между Русия и Западна Европа. Украйна остава цяла, с решаваща рола на Донбас . Никакво НАТО няма да има .Те затова и не пискаха много за разгрома на украинската армия при Дебалцево - на всички беше ясно, че такъв плацдарм в територията на Донбас е неприемлив. Сега ще изтеглят оръдията и настане мир. ...Докато усато не издаде заповед.
220
9
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Доктор Дулитъл--------------*** винаги са били враг номер едно на България-още от времето на Стамболов.Е- той им намира цаката през 1886 когато се опитват да направят русофилски преврат.В техните перверзни душици те си въобразяват ,че България и Русия са една държава и чак когато Стамболов ги опира на стената,те разбират,че има малка разлика а тя се състои в това че България е тяхната Родина,а Русия е чужда държава.Ама късно-оловото си казва думата.
219
10
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВ-----------Мы не способны понимать русских, как не можем понять китайцев или японцев, и, имея богатый опыт общения с ними, должен сказать, что у меня нет особого желания понимать их, если не считать понимания того, какое количество свинца и железа требуется для их истребления. В дополнение к другим азиатским свойствам их характера, русские не уважают человеческую жизнь они сукины дети, варвары и хронические алкоголикиU.S. General J. Patan
218
3
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До Анонимендо 278 Голяма пропаганда срещу Путин бе братя ***!То не беше рак,аутизъм и какво ли не!Ако поне половината неща бяха верни,то ако не мъртъв,Путин щеше да е над 90% инвалид на легло!Много ви бърка в здравето,явно!Свиквайте!Скоро и други ще спрат да се подчиняват на Господарите ви!Колкото до "новината" за домашното насилие на Путин-явно искате Русия да има президент като наш Плевньо,нали!?Е,вие искате,ама руснаците не искат!
217
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
малтретиран е бил в детството си от баща му, после в училище.от там пренася насилието в семейството си. сега сериозно настъпа мотиката и го чака килията на Милошевич в хага
216
3
 
4
 
! Отговори
278 преди 9 години
това е филм излъчен по германската телевизия по данни от западногерманското разузнаване. жената му го е наричала вампир. той през цялото време я е мразел и пребивал от бой.
215
13
 
3
 
! Отговори
279 преди 9 години
посрани си тръгнаха от Афганистан където неграмотните овчари от първобитнообщиния строй ги биха с ръчно направени оръжия.русия вече загуби войната в украйна и това го знаят в кремъл
214
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чудно ми е в българия ако се случи незаконен преврат дали сащ и ЕС ще пратят армия да върне власта на бзаконния лидер или ще кажат браво вие сте борци за демокрация както стана с меидана в украина
213
4
 
5
 
! Отговори
279 преди 9 години
той,украйнец хубаво ти пише,ама ти си *** червенугел. ще се ометат от украйна както се ометоха от източна германия,защото пак няма какво да ядат. ще ми ядете к...
212
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обикновено мъжете които не могат да е...т жените си ги бият
211
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до украинецабе *** ,вие вече нямате държава , нямата нито икономика нито територия , тия ракети дето пишеш за тях можеш да си ги складираш в задния двор . Аман от ***....руги като теб
210
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВИЕ ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ ПУТИН Е ДОМАШЕН ПОБОЙНИК?Германците изкараха данни от западногерманското разузнаване по времето, когато Путинаторът е подполковник от КГБ в Дрезден: та във вилата там западногерманците са имали ухо,секретарката Ленхен, на която съпругата на Путин доверила,че редовно е била пребивана от ченгето-съппруг.Отделно е имал Путин доста извънбрачни афери и се е напивал като ПЪН по онова време.Много хубав образ на големия лидер каратист нали?ДА ПРЕБИВА ЖЕНИ, комплексиран психо
209
16
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен----------САЩ са длъжни по закон да дадат адекватно оръжие на Украина,тъй като бяха гарант за Украинската териториална цялост,когато Украина много лекомислено си предаде ядреното оръжие.Давайте ракетите за да размажем Путлеровите разбойници завинаги !
208
2
 
19
 
! Отговори
стига! преди 9 години
Тази статия няма никаква информационна стойност и си е чиста антируска пропаганда!
207
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не путин прати армия в донецк и луганск за да избие руско говорящото население , нормално е русия да ги защити защото друг нямаше кои да го направи , сами видяхте какви бомбандировки имаше над мирното население а ЕС и сащ си затвориха очите дори нарекоха хората които се защитават терористи , и много жалко за света че ЕС подкрепи фашизма в украина и мина на страната на злото / но господ има , тои може да бави но не забравя, рано или късно всички ще си понесат зслуженото
206
9
 
3
 
! Отговори
???? преди 9 години
До Анонимен 270Е че кой я предизвика.Има едно ясно и просто обяснение.Русия никога не е искала Украйна да е независима, да влезе в ЕС или в НАТО.Украинците се вдигнаха на протест за да изгонят руския си президент.Дори да са получавали подкрепа от САЩ това е било тяхно желание независимо дали на *** му харесва или не.Но когато *** разбра че васалната му Украйна се изплъзва той включи в действие руските малцинства живеещи в Украйна за да предизвикат гражданска война.
205
2
 
17
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
Как медийте (западните) изопачават нещата не е истина просто.... ама за пари и майките си ще продадът.....
204
0
 
0
 
! Отговори
котэлок преди 9 години
3088
203
6
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
До РумбоКакъв срок бе.Аляска е продадена от руския цар най вероятно по влияние на водка за жълти стотинки.
202
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До емоАха да всички минаваме на рубли.Тя руската икономика една мощна и развита.