ЕЦБ се готви за излизане на Гърция от еврозоната

"Шпигел": Правят се анализи как да не се стигне до ефекта на доминото
Обновена: 20 фев 2015 15:31 | 20 фев 2015 15:29, Елка Василева
39
ЕЦБ се готви за излизане на Гърция от еврозоната
Снимка: архив, Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната, съобщи електронното издание на германското списание "Шпигел".

Финансовият регулатор вече разработва анализи как да се предотврати "ефект на доминото" след евентуално излизане на Гърция от валутния съюз.

Служителите на ЕЦБ провеждат вътрешни учения на тема запазване на единството на останала част от еврозоната, отбелязва "Шпигел".

Въпреки че това се отрича, европейският регулатор притиска Атина най-накрая да въведе мерки за контрол на движението на капитали, тъй като според данни на ЕЦБ гърците прехвърлят в чужбина над 1 млрд. евро дневно, пише "Шпигел".

Международният валутен фонд (МВФ) пък оценява, че останалата част от еврозоната ще може да се справи с излизане на Гърция от валутния съюз. През последните години европейците са създали предпазни буфери, които биха могли да спрат разрастването на кризата към други държави, смята МВФ.

Според оценките на фонда излизане на Атина от еврозоната ще бъде свързано с много по-високи разходи, отколкото ако страната продължи започнатите реформи, допълва изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: еврозонаГърцияецб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
2
 
! Отговори
хаха преди 9 години
дано гърците намерят повече пари за качествена хартия на новата драхма..та като си бършем *** с нея(толкова ще струва) да не драска:))
33
4
 
2
 
! Отговори
вътю преди 9 години
До До Христо ТамаринЗа това е зора с тегленето. При обявяване на дефолт, всички авоари независимо в каква валута са се обръщат в драхми.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като се върнат на драхми ще обеднеят, Гърция ще се обезлюди (като при нас) и на Балканите населението ще е сравнимо с населението на един град например Истанбул по-надалеч не ми се мисли
31
5
 
8
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Гръцкото гайлет на германските и френските банки не е излизането на Гърция от еврозоната, а това, че Гърция спира да обслужва старите си задължения. Именно този факт прави банките-кредитори много нещастни и поради това те няма как да дадат на Гърция повече заеми. А това, че няма как да дадат на Гърция повече заеми, ще накара гърците да печатат драхми.
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драхма - мрахма , важното е че ние така или иначе ще си останем голтаци(че се очертава и кожите да ни свалят ) ,а те ще си живеят живота :)) !
29
4
 
6
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
До До Христо ТамаринТърговците винаги ще предпочитат евро и долари пред драхми. В много страни по светът е така: заедно с местната валута на пазарът върви и доларът, и еврото. И в Гърция ще е така. Няма проблем - реална икономика. Примерно, нима на летището в Цюрих (Швейцария) не върви еврото? С драхмата държавата ще реши въпросът как да плаща заплатите. Така тя, гръцката държава, взема фактически заем от своите служители, понеже отвън не й дават пари.
28
4
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Голям праз Гърция като излезе от Е Зоната. Да не би да няма други членки на ЕС, които да не са извън нея! Болежката е на германски и френски банки които са им наливали финанси с милиарди и се страхуват че ще пият Х 1-а студена вода. Драхмата като я въведат, автоматически ще се обезцени 1 Бог знае с какъв %...
27
5
 
1
 
! Отговори
До Христо Тамарин преди 9 години
Имам един въпрос към теб. Да уточня - не се заяждам!Ако Гърция въведе драхмата и започне печатането на драхми , какво става с еврото в обръщение?!Ще трябва ли да го върнат или се оказват двойно по-богати имайки си и драхми и валута....?
26
3
 
3
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Лисабонският договор не забранява на Гърция да въведе отново драхмата. Ако тя направи това, практически излиза от еврозоната. Гърците ще бъде принудени да напечат драхми, понеже няма евро в наличност. Държавата ще плаща заплати (полицаи, военни, министри, депутати) в драхми, понеже евро няма (не има дават повече заеми). Търговците ще бъдат принудени да приемат новите драхми. Това, че гръцките търговци и в бъдеще ще предпочитат да им се плаща в евро, не променя нищо - те и долари ще предпочетат.
25
9
 
19
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 9 години
На простите гърци се кланят само нашенци от селата, които са слугували из Гърция.
24
11
 
19
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 9 години
И в крайна сметка, парите са хубаво нашарена хартийка....Просто на Гърците им трябват повече хартийки и понеже не могат да си напечатат евро, искат да си върнат драхмата, че да могат да си напечатат....Просто хартийки и е лудост Света да се върти от тези хартийки....Може би ще ме разберете, когато един ден ви кажат, че с банкнотите от 500 евро ще можете да си избършите ***, но не и да си купите вафла....Игри на големите са това, а ние сме просто марионетки.....Тъжна картинка......
23
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупавите гърци не искат да се "приватизират" и това си е! Готови са да отупат богатите, но да не си дадат страната под чуждо управление.
22
7
 
14
 
! Отговори
факт преди 9 години
Каквото и да правят с гърците,те винаги ще са със светлинни години напред от нас :))--Братчет, ти май си слугувал в Гърция и нещо си обиден и на България и на Гърция. Няма страшно, ела да бачкаш в София и ако имаш качества ще вземат заплата, която по покупателна способност е равна на тази на средния грък.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Plashtat , ili ....Az od moite danaci shte platja ...samo de to tova ne mi haresva
20
9
 
9
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Анонимният от позиция 14 предполага, че новите управляващи в Гърция вместо да въведат драхмата, ще клекнат пред кредиторите за продължаване на програмата за икономии. Това е вредно за демокрацията. Ясно е, че народът (гръцкият) е *** и лесно се лъже, ама защо лъжци трябва да го управляват. Беше си ясно, че са лъжци, понеже даваха противоречиви обещания и правеха сметки без кръчмар. ОСТАВКА на СИРИЗА и нови парламентарни избори в Гърция!
19
7
 
23
 
! Отговори
Варуфакис преди 9 години
Няма вече цапцаракис има само работакис. Кой каквото си направи никой друг не може да му го направи.
18
9
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Явно има някой неграмотен, затова да поясним, че според Лисабонския договор една страна МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА САМО, АКО ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС. Но в България има повече писатели, отколкото читатели - като при чукчите. Затова и от толкова "грамотни" сме на това дередже!
17
11
 
9
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
България още през 1996-97 е изгладувала влизането си в еврозоната, и заслужава да влезе. Гърция не го е изгладувала влизането си в еврозоната, и ако не иска тепърва да го изгладува, трябва да излезе.
16
16
 
12
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
И още се чудя - КОЙ и с какъв акъл гласува за Бойко Борисов?! Чакат ни трудни и гладни години....И си дайте една равносметка за влизането ни в ЕС!Какво се е подобрило и какво се е влошило и ЗАЩО?!Погледнете реалните числа, това , което е реалността, а не това което ни казват и лъжат!Вижте покупателната способност на българина!Вижте населението на България в каква посока се изменя и как изчезва!Вижте качество на храни, праг бедност, съотношение богати бедни и тогава ми говорете......
15
9
 
13
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Чугунолеярния електорат на БКП-то сега ще се радва!!! ***, ще призная вашия любимец Ципрас за истински комунист ако въведе руската рубла за официална валута в Гърция! Ако не, да знаете, че нещо ви пържи!!! ;))