Как Ислямска държава печели милиони на ден?

Петрол, контрабанда, изнудвания, дори трафик на органи
22 фев 2015 18:55, Александър Томов
115
Как Ислямска държава печели милиони на ден?
Снимка: Архив Reuters

Когато става въпрос за методите за борба с враговете си, терористите от Ислямска държава използват зловеща, ужасяваща тактика. Но в самофинансирането са наистина на много високо ниво, особено за новосформирана радикална групировка, твърдят експерти.

Само от продажби на петрол екстремистите изкарват между 1 и 2 милиона долара на ден, посочват източници на СиЕнЕн. Петролът идва от завзети в северен Ирак и Сирия рафинерии. Бунтовниците внасят горивото нелегално в Турция, където успяват да намерят купувачи.

Според събрани данни “Ислямска държава” произвежда 44 хиляди барела на ден в Сирия и около 4 хиляди в Ирак. Добивът и търговията до голяма степен се движат от хора, приближени до сваления от власт иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Освен в Турция, терористите продават и на хората, които продължават да живеят в завладените територии. А броят им не е никак малък – близо 6 милиона души.

Предполага се, че Ислямска държава си докарва сериозен приход и от откупи. Теростите отвличат и екзекутират показно западни граждани за постигане на политически цели, но освен това прибират значителни суми за освобождаване на заложници, които не са толкова ценни за показност. Така например шведска компания плати 70 хиляди долара, за да спаси свой служител, отвлечен от Ислямска държава.

Плячкосването и продажбата на артефакти и ценни антики също е добре организиран канал за допълнителни приходи на групировката. Терористите стимулират местното население – професионалисти и доброволци, да участва в разкопки и търсене на ценни предмети срещу процент от продажбата.

Този подход носи добри пари, но в същото време води до необратими поражения върху културното наследство в окупираните територии. Когато не могат да намерят нещо, което да продадат, екстремистите не се поколебават да поругават редица исторически обекти.

В Ирак древният полуразрушен град Хатра (датиращ от 3-ти век пр. Хр.) е превърнат в тренировъчен лагер, склад за оръжия и арена за екзекуции на затворници.

В редица от завзетите градове в Сирия и Ирак Ислямска държава има автономна административна организация. Създаването на халифат – независима ислямска държава, управлявана от един човек, наследник на пророка Мохамед, беше обявено като главна цел на групировката.

А една държава неизбежно събира данъци. Хората плащат, за да запазят живота си. Бизнесът също плаща, за да получи правото да функционира. Шофьорите дават пари, за да бъдат пропускани през импровизирани КПП-та.

“Ислямска държава” не се свени и да прибягва до конвенционални кражби. В средата на миналата година членове на групировката нападнаха няколко банки в Мосул и плячката им беше в размер на около 500 милиона долара.

Иракският посланик в ООН разкри тази седмица, че телата на много от жертвите на “Ислямска държава” са с доста специфични дупки. Според Мохамед Алхаким от труповете са “липсвали части”. Посланикът счита, че е твърде вероятно терористите да изваждат органите на цивилните и да ги продават на черния пазар. Засега обаче няма категорични доказателства за подобно твърдение.

Екстремистите дори създадоха министерството на икономиката, което да поема отговорността за развиване на рудодобива и посевите. Има сведения за начало на процеса по изсичане на монети, които да дадат началото на официалната финансова система на халифата.

А началният капитал очевидно вече се натрупва.


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
ETNA преди 6 години
70: На мен ми се струва, че в случая не става въпрос за не можене, а не искане. И изобщо, всичко ми изглежда като някаква мноооого голяма постановка направена в чест на зрителите - обикновените хорица като нас, които седят и си коментират в някой сайт :) Случвало ли ви се е в час по история да изучавате някакво събитие, и да не доумявате как е било възможно съвременниците на това събитие да не са си дали сметка за нещата? Един ден и за нас така ще се чудят.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, как е възможно великите сили да не могат да ги изравнят със земята тия когато си пожелаят? Те са някакви ***, които купуват оръжие отнякъде и продават петрол. Срещу тази примитивна дейност стоят армии, техника и стратези, които могат просто да ги "изчезнат" за 1 ден. Със сигурност нещата се случват с позволението на големите, няма друго обяснение
46
0
 
5
 
! Отговори
ETNA преди 6 години
Снимката е ужасяваща. Чудя се, откъде вземат тези оранжеви униформи. Много приличат на тези, които се използват в американските затвори.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мовек като ви слуша ще рече че и динозаврите са измрели заради западамн лош тоя запад бе хахахахах
44
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Запада дори най-елементарното ненаправи - да им ликвидира източниците за финансиране ! Неможи да се справи с тази *** колко време вече, а се пъне да санкционира Русия. Само колко време вече Иран ги баламосва с преговори и печели време за обогатяване на необходимото количество уран.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега като завърши "Турски поток " ще имат и газ . Путин прави големия шлем !
42
1
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
Квото и да намекваш за Америка, бъди сигурен че ако има търговия с органи в арабския свят ще си ги продават безпроблемно. Притрябвало им на баир лозе - в Америка, нема що.
41
0
 
14
 
! Отговори
кофти преди 6 години
значи тия не са нищо повече от една обикновена банда престъпници , които убиват,крадат ,мародерстват, изнасилват,отвличат....а иначе афишират че защитават някакви си ислямски ценности ....да бе да,...хамериканска му работа
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
извинявам се, че пиша не по темата, но имате ли проблеми с виваком и интернета. аз тази вечер нямам достъп до български сайтове, а фейсбук си върви. този сайт е един от малкото, до които имам достъп. дали е свързано с това, че има боричкания относно собствеността на виваком, защото имало намерения дялове да бъдат продадени на американци, а има противници на това?
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ne trqbvashe li vsichko losho da svarshi s Osama
38
0
 
16
 
! Отговори
ДС преди 6 години
A e що не се пробват с някой евреин да хванат. Тогава жална им майка.
37
0
 
11
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Путин, не е казал не ги е изпарил от лицето на земята.
36
3
 
30
 
! Отговори
Стоко преди 6 години
Всяка империя има срок на годност, САЩ отдавна вонят и то вонят заради зелените си принтирани банкноти. Това ще е първата империя пукнала като балон - бързо и внезапно. Само си помислете, ако изключим научният капацитет, който е събран там заради парите, останалия матрЯл е съставен от ***. Всичко е въпрос на време... много или малко.
35
0
 
15
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Добре де,САЩ защо не им направят ембарго ?
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако САЩ и Израел, с техните суперметоди за наблюдение от космоса, нямаха интерес от Идил, щяха да ги унищожат за по-малко от седмица!
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турция подкрепя ислямска държава и за това завладените територии са главно в Кюрдски Ирак , защото ги е страх турците от силна и самостоятелна държава на кюрдите , които са 35 милиона само в турция и ислямска държава заема територии и в Сирия , там където турция е против Президента им , а евреите не биха се намесили явно против Сирия , защото ще се надигне арабите и Световната общественост , и за това са им удобни подкрепяните от запада ислямска държава
32
2
 
15
 
! Отговори
Революционер преди 6 години
Днес четох новина , че Ислямска държава обедняла и разчитала на пари от търговия с трупове. Сега пък чета тук, че ИД не била никак бедна, а печелила милиони на ден. Сега кое е истина според вас и на коя медия да вярва човек?
31
0
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 6 години
Тоя петрол не може да се продаде току тъй-очевидно се помага на държавно ниво!Колкото до търговията с органи-там всичко е ясно,потребителят е наблизо-Израел,а да се осигурят специалисти и контейнери за съхранение не е проблем.Благоприятен е и фактът,че пленниците се държат дълго и има възможност за подбор и ДНК-анализи.Натрупания в Косово и Украйна опит също си казва думата.
30
5
 
11
 
! Отговори
САМО ТВ АЛФА преди 6 години
АМИ ТЕ СА НА ЗАПЛАТА КЪМ ЦРУ МНОГО ЯСНО Е 4Е ПЕ4ЕЛЯТ МИЛИОНИ НА ДЕН НАЛИ САЩ СИМУЛИРАТ 4Е СЕ БОРЯТ С/У НА ПРАКТИКА СВОЯ ОТДЕЛ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА КЪМ ЦРУ, ЗА ДА ЗАГРАБЯТ ТИХОМЪЛКОМ РЕСУРСИ 4РЕЗ ИД И КЪРВАВИ ПАРИ НА ЦЕНАТА НА МИЛИОНИ СЪСИПАНИ ЖИВОТИ.ЩО ЗА *** Е ТОВА КОЕТО УПРАВЛЯВА КАПИТОЛИЯ??И ЗНА4И ТЕ СА ДИКТАТОРИ В САЩ И НИЕ ТРЯБВА ДА ОТИДЕМ ДА ГИ "ДЕМОКРАТИЗИРАМЕ" ДА ВЗЕМЕМ КАТО САНКЦИЯ /ПРИВАТИЗИРАМЕ/ 50-ТЕ ЩАТА ОТ ОБЩО 51 А ПРЕЗИДЕНТА ИМ ОБОНГО ДА ЛЕЖИ В БЕЛЕНЕ И ДА КОПАЕ УРАНОВИ МИНИ !
29
2
 
7
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
САЩ и ги изпраща, няма нужда да се напрягат...