Дни преди убийството си, Немцов предрекъл дълга борба срещу Путин

"Путин означава криза, означава война", заявил той в интервю
Обновена: 28 фев 2015 12:06 | 28 фев 2015 10:32, Веселина Йорданова
390
Дни преди убийството си, Немцов предрекъл дълга борба срещу Путин
Цветя на лобното място на Борис Немцов. Снимка: Ройтерс

Няколко дни преди убийството си руският опозиционен политик Борис Немцов обвинява президента Владимир Путин, че е внесъл "нацизъм в политиката" в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".

Още по темата
"В сравнение с 2012 г., днес ние живеем в една различна страна. Страна на войната, на унижените, хипнотизирани хора, които през 2011 г. изпитваха носталгия по империята, а сега се смятат за велики", цитира вестникът думите на опозиционния лидер.

Немцов обаче, който бе показно застрелян снощи в центъра на Москва, изразява убеждение, че хората в Русия в крайна сметка ще разберат, че той е бил прав. "Имаме нужда от здравословно търпение. Смятам, че ще трябва да се борим с Путин дълго време, това ще бъде дълга битка", отбелязва той.

"Моята задача като политик и като блогър е проста: да им покажа, че Путин означава криза, Путин означава война", подчертава Немцов.

Според американския "Вашингтон пост" убийството на Немцов е драматичен и кървав обрат за подложеното на жесток натиск руско опозиционно движение, което се бори в сложна обстановка да стъпи на крака в условията на сегашната националистическа вълна, породена от анексията на украинския автономен Кримски полуостров
миналата година.

Много опозиционни лидери бяха изтласкани от сцената със затворнически присъди или други форми на тормоз, а в обществото се надигна агресивен вой срещу тези, които се отклоняват от линията на мнозинството, посочва вестникът.

Политически мотивираните убийства не са непознати в Русия, но никога досега в 24-те години след разпадането на Съветския съюз жертва не е ставала толкова ярка политическа фигура. Часове след показния разстрел на Немцов потресени опозиционни лидери заявиха, че се боят, но се зарекоха да продължат борбата си. Те изразиха опасения, че снощното убийство е само първото от настъпващото "нова време на политически репресии", пише "Вашингтон пост".

"Това убийство е политически удар в десятката, защото ако целта му е да всее страх сред опозиционното движение, точно това е начинът тя да се постигне", каза Владимир Милов, опозиционен лидер, който заедно с Немцов бе сред организаторите на планирания за утре опозиционен митинг в Москва, отбелязва вашингтонският вестник.

Убийството на опозиционния политик Борис Немцов трябва да се разследва колкото се може по-бързо, защото неприятелите на Русия вече използват създалата се ситуация за своите цели и това може де има последствия, които отиват твърде далече, заяви лидерът на влиятелната Комунистическа партия на Руската федерация Генадий Зюганов, цитиран от ТАСС.

Според него убийството, извършено тази нощ в центъра на Москва, трябва да се разглежда "като жестока кървава провокация против нашата страна и срещу всеки гражданин на Руската федерация".

"Трябва да се прояви оперативност, да се привлекат най-талантливите сили и спешно да се разследва това престъпление", посочи Зюганов. Той приведе редица примери от историята, когато големи конфликти са започвали след "на вид частни инциденти". "Явно санкциите не са достатъчни, необходими са кървави жертви, за да се предизвикат безредици в центъра на Москва", отбеляза той.

Лидерът на руските комунисти каза, че през цялата си политическа кариера нито веднъж не се е срещал с Немцов, с когото са били на коренно различни позиции, но отдаде дължимото на неговата откритост и на куража му като политик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
7
 
9
 
! Отговори
чегевара преди 9 години
фашистка русия отива към пълна изолация и неминуема катастрофа
218
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немцов е убит в охраняемата зона на кремъл,същата е и под видеонаблюдение. това става само със санкцията на ФСБ. това,че *** е гледал с бинокъл може и да е вярно.джуджето освен психо е и перверзно. редовно след алкохол е пребивал жена си
217
3
 
5
 
! Отговори
до 315 преди 9 години
*** ти хич не си и русофил,ти си путиноиден българофоб.
216
5
 
2
 
! Отговори
21 век в русия??? преди 9 години
Всички про-кремълски руски вестници пишат,ЧЕ УБИЙСТВОТО НА БОРИС НЕМЦОВ Е ПРОВОКАЦИЯ.Чугунините опорни точки също.Та тази ,,провокация''е направена от уса,хамериканците,бабата от Германия,еврогейовете,хазарите,евреите,укрите.....,които живеят в москва до кремъл,където и са го убили.Това трябва е истината,ЛОШОТО Е ,ЧЕ В КОМЕНТАРИТЕ КЪМ ШОКИРАЩАТА НОВИНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО УБИЙСТВО ПРЕЗ 21 ВЕК В евро-азиатска РУСИЯ НЕ ВСИЧКИ СА СЪГЛАСНИ.И сочат откъде са дошли изстрелите.
215
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм русофил,даже напротив,но това убийство е прекалено показно и в много неподходящо за другаря Путин време.Ако властите в Русия искаха да премахнат Немцов,щяха да изберат далеч по-небиещ на очи начин - катастрофа,отравяне,нещастен случай.Все пак повечето са кадри на КГБ.Много намирисва този случай на чужди тайни служби...
214
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ313 Аз пък ще се учдя ако ти поне веднъж напишеш нещо смислено на тоя сайт
213
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путинизирана русия е фашистка държава
212
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До UKRAINECКакъв украинец си ти бе, гольо български!!!
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко му е на ФСБ да намерят един дрогиран криминал да им извърши поръчката,после ще го арестуват и си измиват ръцете. нещо като убийството на политковская
210
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
предателите в целият свят не ги обичат и от време на време възпитават.
209
5
 
3
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
Това убийство си е типично за психо-джуджетоТо така застреля 300 деца в Беслан,така остави 130 моряци от Курск да се задушат,така отрови 200 човека в Норд-Ост театъра,така свали полския самолет с цялото полско правителство,така застреля Политковская ит.н. и т. Пред очите на целия свят,нагло и безочливо-Демек вижте ме-аз съм джуджи от кремал-владетеля на света !!!
208
3
 
6
 
! Отговори
АМИ ДА ... преди 9 години
УБИЙСТВОТО НО НЕМЦОВ Е БИЛО "ПОКАЗНО " ЗА ДА:---се сплаши опозицията в Русия---се предотврати бъдещия протест през м.март---се прехвърли вината на САЩ и Зап.Европа --чийто шпиони искат да дестабилизират Русия---се отпочне масова "шпиономания " от Сталински тип ,срещу САЩ и Запада---се обвини САЩ и Запада за бъдещите репресии , безредици и диверсии в Русия.Схемата е описана в "Архива на Митрохин-КГБ"-в 2-тома!МНОГО СТАРИ ХВАТКИ!!
207
2
 
5
 
! Отговори
SASHO преди 9 години
НЕ РАЗБИРАМ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ *** КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА ОПРАВДАЯТ ЕДНО УБИЙСТВО. ЖАН ЖАК РУСО Е КАЗАЛ--МОЖЕ И ДА НЕ МИ ХАРЕСВА ТОВА КОЕТО КАЗВАШ, НО ЩЕ УМРА ЗА ПРАВОТО ДА ГО КАЖЕШ. КОЛКО ЖАЛЪК МОЖЕ ДА СИ ЗА ДА ПАДНЕШ ТОЛКОВА НИСКО
206
5
 
3
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Ми да... то всеки втори гръмнат *** го представят за пророк...
205
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 9 години
,,Убийство Немцова сравниват с убийство Кирова в 1934 году''.В-к БЕЛОРУСКИ ПАРТИЗАН.
204
4
 
7
 
! Отговори
До SASHO преди 9 години
Нормално е човек като Георги Марков дето цицаше благата на страната-човека имаше Ягуар 1954г и с него дойде да чете стихове за възхвала на партията на бригадирите в Димитровград,да бъде очистен след като се обърна на плювалник среще страната ,която преди това възхваляваше
203
0
 
2
 
! Отговори
до дознателя преди 9 години
ако си български дознател ми е ясно какво ще бъде разкрито .ха.ха.ха.
202
4
 
6
 
! Отговори
SASHO преди 9 години
Стара КГБ и ДС традиция, Георги Марков за рождения ден на Т.Живков
201
6
 
9
 
! Отговори
до дознателя преди 9 години
Без майтап,че тоя Немцов да не е някакъв детектив бе ***.Няма нищо чудно един дърт нрез ез който ходи с 22годишна манекенка да бъде пречукан от някакво също 20 годишно хлапе .И само между другото точно този дето беше свързан с разграбването на Русия при пияния Елцин да го изкарваш някакъв си барец и честен човет Я по-полека бе ,той винаги е работил срещу страната си и в угода на САЩ и Запада.И стига с тия смехории-все едно Б Б да поръча Яне Янев щото щял да извади нещо си
200
4
 
8
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
А НЯКОЙ СПОМНЯ ЛИ СИ АННА ПОЛИТКОВСКАЯ УБИТА НА РОЖДЕННИЯ ДЕН НА ДЖУДЖЕТО?? НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТ0