ЕС има нужда от собствена армия, отсече Юнкер

"Ще покаже на Русия, че сме сериозни в защитата на ценностите си"
Обновена: 8 мар 2015 21:48 | 8 мар 2015 21:28, Веселина Йорданова
398
ЕС има нужда от собствена армия, отсече Юнкер
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз трябва да има собствена армия, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикувано днес интервю, цитирано от световните агенции. С изказването си Юнкер разпали отново дебатите по обсъжданата отдавна идея в период на засилено напрежение с Русия, отбелязва ДПА.

"Подобна армия би ни помогнала да изработим обща външна политика и политика за сигурност и да поемем заедно отговорностите на Европа по света", заяви председателят на ЕК в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг". "Европейска армия няма да се създаде, за да се разположи незабавно. Но обща европейска армия би показала на Русия, че се отнасяме сериозно към защитата на ценностите на ЕС", заяви Юнкер, цитиран от Франс прес.

"Имиджът на Европа е пострадал сериозно. Изглежда не ни приемат сериозно във външната политика", добави той. НАТО не е подходяща структура за тези цели, смята Юнкер. "Не всички членове на Алианса са членове на ЕС. И тук не става дума за конкуренция с НАТО, а Европа да стане по-силна", цитира ТАСС председателя на Еврокомисията.

Заради кризата в Украйна, отношенията между Москва и Запада достигнаха най-ниската точка от разпадането на Съветския съюз. Но идеята за армия на ЕС вероятно ще срещне съпротива от страните членки на блока, които са против по-голяма интеграция, особено Великобритания. Евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) вече се е изказвала остро против подобна идея в миналото, припомня ДПА. Партията започна да печели популярност точно преди изборите през май.

"Такова нещо може да бъде възприето от американците като заплаха за НАТО, а това е във вреда на отбраната на всяка национална държава в Европа", написа през 2013 г. Уилям Дартмут, евродепутат от ЮКИП.

В миналото идеята е била отхвърляна и от други страни членки. Страните в ЕС по традиция се колебаят да прехвърлят правомощията за отбрана на Брюксел. През 2007 г. блокът създаде концепцията за европейски бойни групи, за да се гарантира бърза военна намеса в кризисни ситуации, но те никога не са били разполагани.

Идеята обаче вече получава подкрепа в Германия. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в декларация, че "нашето бъдеще като европейци един ден ще включва европейска армия". Миналия месец тя изрази увереност, че ако не децата й, то внуците й със сигурност ще видят Съединени Европейски Щати със собствена армия.

В. "Велт ам зонтаг" цитира днес и председателя на германската парламентарна комисия по външна политика Норберт Рьотген, който заявява, че идеята за армия на ЕС е "европейска визия, чието време е настъпило". "Нашите отбранителни способности ще останат недостатъчни от гледна точка на политиката за сигурност, докато издържаме армиите на отделните държави. Те като цяло купуват едно и също, само че в малки количества", посочи той.

Аналогична позиция изказа и председателят на комитета по въпросите на отбраната на германския парламент Ханс-Петер Бартелс. Той заяви, че през последните 10 години европейската отбрана не е отбелязала особен напредък. "Нужни са ни нови инициативи. Именно затова приветствам думите на Юнкер. Сега е важно бързо да се пристъпи към реализацията на конкретни мерки.

Ние трябва не просто да чакаме да се появи обща концепция на всичките 28 страни на ЕС, а още сега да започне работа по споразумение между отделните членове".

Според същия вестник бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана ще представи утре в Брюксел доклад за нова европейска стратегия за отбрана, която призовава за по-голяма способност за военна намеса отвъд границите на ЕС. Работата по експертния доклад е продължила половин година./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още по темата: ЕСЖан Клод Юнкер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
6
 
3
 
! Отговори
отговор преди 9 години
Винаги най-силната икономически държава или общност е имала най-силната армия..Точно,КНДР има една от най-силните армии в света.--Пак си се объркал. КНДР има многобройна, не и силна армия. Тя е просто пушечно месо за модерните армии на Русия, САЩ, Китай. Я си спомни какво стана със "силната" армия на Ирак - малка американска армия я смаза за дни. Силната армия не е просто пушечно месо, а модерни оръжейни системи.
186
3
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До Анонимен 318Не е русофилски рев. Просто ти се чуват шумове. От глупост е.
185
6
 
4
 
! Отговори
Мечо Пух преди 9 години
КНДР има армия, но не е силна, а просто многобройна. Тази армия не знае как се воюва, няма необходимото техническо-вещево осигуряване, генералитета там не са професионалисти, а партийни кадри, избрани по вярност към властта.По сходна схема над 3 пъти по-малки немски части разделят руските войски на западния фронт, обкръжават ги и само поради тъпата политика на Фюрера (който бърза за 40 дни да превземе Москва) не ги унищожават в първите дни на войната.
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има логика, но в действителност какво ще се случи? И досега прехвърляме суверенитет, но той не отива в укрепнала Европа, а изтича към Северна Америка, от където се назначаван комисарите и се диктуват решенията...ситуацията е абсурдна! Храним една огромна чужда бюрокрация (наднационална, разбирай ориентирана към американския финансов капитал), която вреди на Европа! С армията ще стане същото! Вместо САЩ да воюва с Русия ще пуснат европейците за пушечно месо!
183
4
 
15
 
! Отговори
Комично преди 9 години
"Ще покаже на Русия, че сме сериозни в защитата на ценностите си ***"
182
3
 
28
 
! Отговори
европеец преди 9 години
Би ли изброил уважаемият господин Юнкер, кои точно европейски ценности ще защитава тази армия? Браковете между хомосексуалисти, осиновяването на деца от тази двойки,гей-парадите, Кончита Вурст, правата на малцинствата за сметка на ощетяване правата на мнозинствата, ограбването на определени държави от банки и МВФ, укриването на данъци и офшорните зони, в които самият Юнкер участва, лъжите, лицемерието и дезинформацията в медиите? Боже опази!
181
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лицемерие! Кои са тези ценности? Да подкрепяш фашистите в Украйна. които избиват собствения си народ? Миналата седмица в Радата предложиха закон, според който всеки който критикува властта може да влезе в затвора за "национално предателство"..защо няма разследване за изгорените хора в Одеса, за сваления самолет, защо беше фактически забранена управляващата до преврата Партия на регионите? Защо Турчинов беше избран за президент без необходимото конституционно мнозинство! За ценности говорите!
180
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще покажете на Русия само, че сте тотално зависими от САЩ! Никоя нормална страна не иска да я вкарат в сценария на американците - война на ЕС срещу Русия и Евразийския съюз! Резултатите ги знаем от световните войни - САЩ става водеща сила благодарение именно на тях. Защо Меркел и Оланд се дръпнаха? Прави ли ви впечатление, че в ученията на НАТО в Черно море и в Украйна през юли участват само страни от Изт. Европа? Само при нас има такива правителства, назначавани от Белия дом!
179
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВиК федерацията ще капитулира сама. Рублата са обезценява всеки ден , а *** продължава със съкращенията.
178
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vsichkata platena partiq atakata da ide v Rusiq da si gradi ibrikchiiskiq imijd! Oshte sega! Haide selski tarikatcheta!
177
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС се усети, че САЩ в същност ги окупира и, естествено, опитва се да налага волята си.
176
5
 
5
 
! Отговори
Илко преди 9 години
ТоА пък кой е бе?
175
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До факткат та гледам в училище само бъдеще време си учил - ще, ще , ще Ще, ама друг път!
174
5
 
7
 
! Отговори
до 302 преди 9 години
лошото е че се акцентира че тази армия ще е насочена срещу Русия--Не е насочена срещу Русия. Това е само предтекст, защото САЩ са против силна Европа, а силна Европа със силна армия ще стане независима и ще изгони американските окупатори.Просто Юнкер хитрува като казва, че тази армия е против Русия.
173
12
 
4
 
! Отговори
факт преди 9 години
Четейки коментарите установявам, че не познавате историята. Винаги най-силната икономически държава или общност е имала най-силната армия. ЕС вече е най-силната икономика в света и логично ще изгради най-силната армия, независимо какво иска САЩ или какво мислят ***. Приемете фактите! САЩ пък трябва да приемат факта, че еврото и юанът ще изместят долара като световна валута. Най-силната икономика в света ще превърне ЕС отново в световен лидер.
172
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
До Byzantine 59Забравяш най- вайжното-Англия .И Канада , и Австралия са все още подвластни на английската корона
171
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бабки уже умные.
170
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв ли ще е отговорът на САЩ по въпроса ? Със сигурност тонът ще е остър.
169
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Армия от *** с европейско гражданство, която ще защитава гейските ценности ?Е, не! Няма такъв виц!
168
4
 
14
 
! Отговори
я съм от село преди 9 години
То трябва мъже за тая армия бре...а у Европата откъде мъже бре--все гей бракове и триполови "чудеса" ни натрапвате--па сега армия ви се иска.....ееееее нема откъде да има мъже с яйца--немааааааа...