ЕС има нужда от собствена армия, отсече Юнкер

"Ще покаже на Русия, че сме сериозни в защитата на ценностите си"
Обновена: 8 мар 2015 21:48 | 8 мар 2015 21:28, Веселина Йорданова
398
ЕС има нужда от собствена армия, отсече Юнкер
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз трябва да има собствена армия, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикувано днес интервю, цитирано от световните агенции. С изказването си Юнкер разпали отново дебатите по обсъжданата отдавна идея в период на засилено напрежение с Русия, отбелязва ДПА.

"Подобна армия би ни помогнала да изработим обща външна политика и политика за сигурност и да поемем заедно отговорностите на Европа по света", заяви председателят на ЕК в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг". "Европейска армия няма да се създаде, за да се разположи незабавно. Но обща европейска армия би показала на Русия, че се отнасяме сериозно към защитата на ценностите на ЕС", заяви Юнкер, цитиран от Франс прес.

"Имиджът на Европа е пострадал сериозно. Изглежда не ни приемат сериозно във външната политика", добави той. НАТО не е подходяща структура за тези цели, смята Юнкер. "Не всички членове на Алианса са членове на ЕС. И тук не става дума за конкуренция с НАТО, а Европа да стане по-силна", цитира ТАСС председателя на Еврокомисията.

Заради кризата в Украйна, отношенията между Москва и Запада достигнаха най-ниската точка от разпадането на Съветския съюз. Но идеята за армия на ЕС вероятно ще срещне съпротива от страните членки на блока, които са против по-голяма интеграция, особено Великобритания. Евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) вече се е изказвала остро против подобна идея в миналото, припомня ДПА. Партията започна да печели популярност точно преди изборите през май.

"Такова нещо може да бъде възприето от американците като заплаха за НАТО, а това е във вреда на отбраната на всяка национална държава в Европа", написа през 2013 г. Уилям Дартмут, евродепутат от ЮКИП.

В миналото идеята е била отхвърляна и от други страни членки. Страните в ЕС по традиция се колебаят да прехвърлят правомощията за отбрана на Брюксел. През 2007 г. блокът създаде концепцията за европейски бойни групи, за да се гарантира бърза военна намеса в кризисни ситуации, но те никога не са били разполагани.

Идеята обаче вече получава подкрепа в Германия. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в декларация, че "нашето бъдеще като европейци един ден ще включва европейска армия". Миналия месец тя изрази увереност, че ако не децата й, то внуците й със сигурност ще видят Съединени Европейски Щати със собствена армия.

В. "Велт ам зонтаг" цитира днес и председателя на германската парламентарна комисия по външна политика Норберт Рьотген, който заявява, че идеята за армия на ЕС е "европейска визия, чието време е настъпило". "Нашите отбранителни способности ще останат недостатъчни от гледна точка на политиката за сигурност, докато издържаме армиите на отделните държави. Те като цяло купуват едно и също, само че в малки количества", посочи той.

Аналогична позиция изказа и председателят на комитета по въпросите на отбраната на германския парламент Ханс-Петер Бартелс. Той заяви, че през последните 10 години европейската отбрана не е отбелязала особен напредък. "Нужни са ни нови инициативи. Именно затова приветствам думите на Юнкер. Сега е важно бързо да се пристъпи към реализацията на конкретни мерки.

Ние трябва не просто да чакаме да се появи обща концепция на всичките 28 страни на ЕС, а още сега да започне работа по споразумение между отделните членове".

Според същия вестник бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана ще представи утре в Брюксел доклад за нова европейска стратегия за отбрана, която призовава за по-голяма способност за военна намеса отвъд границите на ЕС. Работата по експертния доклад е продължила половин година./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още по темата: ЕСЖан Клод Юнкер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
2
 
5
 
! Отговори
seira преди 9 години
До Анонимен 350:ПЪТЯТ ЗА ЕС Е НЕГОВОТО ПРЕОБРАЗУВАНЕ В СЪЮЗ НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ, КОЙТО ОТСТОЯВА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ НА ОТДЕЛНИТЕ СТРАНИ - ЧЛЕНКИ.В ТАЗИ ВРЪЗКА ВСЯКАКВИ ОПИТИ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ОБЩА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, А ОТ ТАМ И ОБЩИТЕ Й АТРИБУТИ (В Т.Ч. И ОБЩА АРМИЯ) Е ПРЯКО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ СУВЕРЕНИТЕТА НА СТРАНИТЕ - ЧЛЕНКИ!С ДРУГИ ДУМИ: КЪДЕ ОТИДОХА "СВОБОДАТА" И "ДЕМОКРАЦИЯТА"?!
226
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахах ЕС бил разединен, те и САЩ са разединени! Всеки щат си има автономия, законодателство, пълно е с ***, араби, латиноси, руснаци, гета и тн., но това не пречи на САЩ да тупца Русия в дупето където ги хване :)) Ако не искате в ЕС, заминавайте за Русия! България вече е част от ЕС, и ние Българите ще се борим до смърт за благото на ЕС, ако трябва ще ви пратим при черните души до един!
225
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще покаже на Русия, че сме сериозни в защитата на ценностите си-----------------------Хомосексуализъм, инцест, педофилия..... малка част от бранените ценности
224
2
 
3
 
! Отговори
до 351 преди 9 години
Войнишкото въстание е потушено от кадетите на Софийското военно училище.Има морски битки между Червената армия и армията на Царство България.Нито един войник не стреля по съветите, защото има решение на Министерски съвет, одобрено от министър- председателя Константин Муравиев. Много интересно, ако теорията ти е вярна то да ти припомня,че през Първата световна война българската армия пленява бойните знамена на две казашки дивизии в Румъния, а Васил Радославов подписва Брест-Литовския мир.
223
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е пътя! Единна армия в Европа, ще гарантира световния мир! Виждаме какво става в момента като няма балансьор - САЩ и Русия си правят каквото си поискат! ЕС може да има най - силната и богатата армия в света ако се обедини!
222
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилите отново си мислят, че света се върти около тях и тяхното диктаторче! ЕС трябва да има обща армия, защото се превръща в единна държава! Въпреки продажните политици като Льо Пен или Укип, ЕС ще бъде единен и ще налага разум на САЩ и Русия, който са империалистически фанатизаирани диктатури! Все пак ЕС е над 500 милиона и е официално най - богатия геополитически субект в света, нямам как да се пренебрегне! Бъдещето ще покаже, но тази армия ще гарантира независимоста на ЕС от НАТО и САЩ!!
221
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не сте разбрали от написаното. Просто НЕ ИСКАТ ДА ИГРАЯТ ПО СВИРКАТА НА САЩ !!! И се чудят как да ги изгонят.
220
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какво ще воюва тази армия? За европейски ценности? Знаем ги тия европейски ценности. Украйна е доказателство до къде може да докарат един народ с теxните ценности.
219
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Независима Европа, трябва да има собствена армия! Ако се заделят 2% от БВП на ЕС за армия, ЕС ще бъде с най - големия военен бюджет в света! Отделно обединена армия на ЕС, би конкурирала САЩ и би поддържала баланса! Така или иначе Русия вече не е никакъв фактор, трябва някой да балансира, а това може да бъде само Европа!
218
6
 
5
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Европa неминуемо ще стaне унитaрнa държaвa с общa aрмия, съд, дaнъци и бъдеще!Бог с нaми, чест ще е дa служa в ЕU. Army!
217
1
 
2
 
! Отговори
До 340 преди 9 години
Може и да е дъртофелник, но да сложат *** на такъв европейски пост не е много вероятно. Просто чрез него (на мен така ми се струва) говори самата Меркелче. Тя си го постави на поста и сега той да говори неща, които ТЯ не одобрява е НАПЪРНО НЕВЕРОЯТНО! Затова и идеята беше подета веднага от немската преса (чета я редовно!), холандцити и финландците също!? Или е разкол в нато или е нещо много по-сериозно!
216
1
 
3
 
! Отговори
До 341 преди 9 години
Да, от една страна подобно нещо може да отслаби позициите на нато-нациките. Но от друга, ако немците се съюзът с французите и всички останали, не ти ли напомня нещо? Прусия, фашистка Германия! И целия "европейски елит" срещу Русия!? Тия съюзчета Русия ги е видяла вече два пъти. Четох някакъв руски политолог, разправя - "Тия какво, пак ще ни канят в Берлин?????" Немците са хазартна, военна нация, а тоя нов "светски европейски съюз" освен да се репчи на Русия, в историята си няма друго!
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мумията проговори
214
1
 
1
 
! Отговори
ISTORIK преди 9 години
Идеята ЕС да има общи въоръжени сили не е нова. en.wikipedia.org/wiki/Military_of_the_European_Union
213
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ако помните, навремето имаше нещо подобно - ЗЕС Западно-европейския съюз. Не сработи особено успешно, защото просто НАТО го задуши. Ако сега тази евро-армия доведе до обезсмислянето на НАТО - гласувам с 5 ръце за проекта. Който може да мисли, ще вдене, че този проект не е срещу Русия, а срещу хегемонията на САЩ - май това искаше и Русия?
212
1
 
1
 
! Отговори
tgew преди 9 години
Юнкер го е хванала дъртофелническата болест - плещиш без да разсъждаваш, дали това, което се е появило в главата ти има нещо общо с реалността...Като има мерак за армия - да си я отгледа, като плаща от собствения си джоб, обаче да се мъчи да ни натресе още повинности - не, мерсиПо-добре е да го пенсионираме да си гледа бабата и внуците, а не да бърка политиката с военщината! ЕС НЕ Е ЗАМИСЛЯН като организация с имперски амбиции, за това си има НАТО и Европата е вътре, ама пуста дедовщина!
211
5
 
10
 
! Отговори
хаха преди 9 години
А Руските "ценности" ?Неудобните разстрелвани на улицата, килимче на стената и одеколон за закуска.
210
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох. ХахаГерманците още не им е минало от предишния път когато руснаците ги стъпкаха. Пак искат.Не ги разбирам.И с какво точно ще ги бият? С бабичките които българите ги обгрижват ли
209
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гей браковеТрети полТрима родителиПедофилствоКанибализъмИ др извращения показани като ес ценности
208
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кончита с вурста генералка на ес алеале