Брюксел иска международно разследване на убийството на Немцов

Русия се движи в посока, обратна на демокрацията, смята ЕП
12 мар 2015 14:15,
70
Брюксел иска международно разследване на убийството на Немцов
Снимка: Reuters, архив

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов изисква независимо международно разследване, заявиха евродепутатите в резолюция, гласувана днес, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

"Това е най-значимото политическо убийство в съвременната руска история", добавиха те, изразявайки притеснение, че пропагандата на Кремъл превръща Русия в "държава на репресии, на език на омразата и на страх".

Членовете на ЕП призоваха за независимо международно разследване на убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, който събираше доказателства за руска намеса във войната в Източна Украйна и беше убит само два дни преди да поведе протестна демонстрация. Те отдават дължимото на Немцов като човек, посветил живота си на една по-демократична, просперираща и отворена Русия и на изграждането на силни партньорски отношения между Русия и нейните съседи.

Депутатите осъдиха факта, че някои членове на ЕП и дипломати, които искаха да присъстват на погребението на Немцов, не бяха допуснати в Русия.

Русия се движи в посока, обратна на действащата демокрация, заявиха членовете на ЕП, които призовават Кремъл да спре "натиска, репресивните действия и заплахите" срещу опозиционните лидери, гражданското общество и медиите, както и да освободи политическите затворници като украинската депутатка Надя Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер.

Депутатите осъдиха също отказа на Русия да сътрудничи с международното разследване във връзка със свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през юли 2014 година.

Депутатите изразиха подкрепата на парламента за демократичните сили в Русия и призоваха Съвета да ангажира 28-те страни членки за по-силно и единно послание относно правата на човека и необходимостта да се сложи край на репресиите срещу свободата на словото и на събиранията в страната. Необходима е още по-силна програма и по-голямо финансиране в подкрепа на руското гражданско общество в Русия и окупирания Крим, добавиха депутатите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние изискваме от Брюксел международно разследване на фалита на КТБ и незабавно по международен път да изпратят Цветан Василев в България! И Брюксел да види там как международно върви разследването за Боинга, че откак е международно, взеха че се покриха и мълчат кат' бити г*зове!
27
1
 
23
 
! Отговори
дови преди 9 години
Цъ цъ цъ как няма да скърби запада? с убийството на Немцов колко? пари отидоха на вятъра.
26
1
 
27
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
***-овете (Член на Европейски парламент), какви се явяват на Русия, че да изискват от независима държава каквото и да било?!
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз искам два милиарда в швейцарска банка в евро или долар, в краен случай в швейцарски... Едно е да искаш, друго да можеш, трето да го направиш. Къде се лансират евродепутатите? Ако все пак Брюксел размисли да ми открие сметка и да ме информира чрез Мария Нестерова, а тя да напише статия по въпроса...
24
2
 
29
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Каква пародия, какъв буломач, крадеца вика "дръжте крадеца" ирония на живота.. Тия дето съдиха, съдиха и не можаха да осъдят нито Милошевич, който се яви там доброволно, нито пък даже Радко Младич щото не можеш да съдиш човек че той се защитава от международния терорист 1 САЩ и неговата хунта-НАТО. Държата ги там докато ги умориха тихомълком в закритите зандани. Тия ми били демократите. Русия единственно показа карта на полетите на всички пътнически самолети в района и каза кой и как го свали.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицията съобщи, че бебе на възраст 1 месец е групово изнасилено в Драмен, Норвегия, като в оргията са участвали също майката и бащата. От домовете на инфантофилите-съучастници (така в Скандинавия наричат сами себе си любителите на секса с бебета) са иззети хиляди видео-клипове и снимки на оргии. Криминалната полиция (Крипос) твърди, че броят на инфантофилите в Норвегия се увеличава а засега повечето изнасилвачи на новороденото момиченце в Драмен дори не са арестувани.
22
1
 
29
 
! Отговори
Отегчен преди 9 години
Махна чичо Сам с палката, и хора в Брюксел запя старата песен на нов глас. Айде стига с тези стари шлагери, пуснете ни нещо ново.
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с "независимото" разследване за сваленият самолет ?! Не ви оттърва нали?!
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яд ги е еврогейците ,че го утрепаха тоя напразно. Целият свят им се смее..........
19
3
 
21
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Брюксел може да иска в ЕС, а в Русия могат само да наблюдават и то отвън, пред вратата!
18
3
 
15
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Брюксел може да иска в ЕС, а в Русия могат само да наблюдават и то отвън, пред вратата!
17
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези корумпирани дъртаци май не разбират, че Русия не им е васал и международното право първо ги задължава да спазват договореностите до къде да се простира НАТО.Нека разследват защо по улиците на задокеанска държава, полицията стреля по чернокожи по улиците.Кой ще разследва разорението на Ирак, Либия, Сирия, нас и ...вече ме заболяха пръстите да пиша срещу наглостта.Кога ще видим резултатите от разследването на Боинга, разбит над Украйна?Няма да я докарате , че Путин е убил Немцов. Тъпо е.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ееее нас ни управляват много купени!!!невероятно!!!
15
1
 
7
 
! Отговори
Ali Kemal преди 9 години
Ei merakliiii hora sa tezi v Bruksel,kvo li ve4e ne praviat , ama kat zapeee e kalashnika i shaim mine merakaa aa golemi politici sa kefiat me to za tva evropa propada ot takiva merakliiii
14
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре стига се натегахте на американците па и вие! Това си е вътрешен проблем. Какъв ви се падаше Немцов на вас?
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nagla rabota. tarsyat pod vola tele - i shte go nameryat.
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме международно разследване на 11 септември!А международно разследване за геноцида в Донбас?Казали на Путин за бременността на Псаки и той попитал:- Само аз ли съм виновен или цяла Русия?
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убит е руски гражданин в Русия. На какво основание импотентните чиновници в Брюксел искат международно разследнване? Ако беше убит нейде из Европа, да кажеш има някакъв смисъл. Но искането на Брюксел /при това толкова избирателно/ си е чисто вмешателство във вътрешните работи на независима държава. Сякаш те са поръчали убийството на Немцов и искат да си прикрият следите
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Депутатите осъдиха факта, че някои членове на ЕП и дипломати, които искаха да присъстват на погребението на Немцов, не бяха допуснати в Русия."===ЕС първи наложи санкции на Русия като забрани на руски политици, дипломати, общественици и даже артисти да влизат в Европа, а се възмущава на ответните мерки. *** маразъм!
9
1
 
33
 
! Отговори
савич преди 9 години
Масовите разстрели в Америка изискват международно разследване