Брюксел иска международно разследване на убийството на Немцов

Русия се движи в посока, обратна на демокрацията, смята ЕП
12 мар 2015 14:15,
70
Брюксел иска международно разследване на убийството на Немцов
Снимка: Reuters, архив

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов изисква независимо международно разследване, заявиха евродепутатите в резолюция, гласувана днес, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

"Това е най-значимото политическо убийство в съвременната руска история", добавиха те, изразявайки притеснение, че пропагандата на Кремъл превръща Русия в "държава на репресии, на език на омразата и на страх".

Членовете на ЕП призоваха за независимо международно разследване на убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, който събираше доказателства за руска намеса във войната в Източна Украйна и беше убит само два дни преди да поведе протестна демонстрация. Те отдават дължимото на Немцов като човек, посветил живота си на една по-демократична, просперираща и отворена Русия и на изграждането на силни партньорски отношения между Русия и нейните съседи.

Депутатите осъдиха факта, че някои членове на ЕП и дипломати, които искаха да присъстват на погребението на Немцов, не бяха допуснати в Русия.

Русия се движи в посока, обратна на действащата демокрация, заявиха членовете на ЕП, които призовават Кремъл да спре "натиска, репресивните действия и заплахите" срещу опозиционните лидери, гражданското общество и медиите, както и да освободи политическите затворници като украинската депутатка Надя Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер.

Депутатите осъдиха също отказа на Русия да сътрудничи с международното разследване във връзка със свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през юли 2014 година.

Депутатите изразиха подкрепата на парламента за демократичните сили в Русия и призоваха Съвета да ангажира 28-те страни членки за по-силно и единно послание относно правата на човека и необходимостта да се сложи край на репресиите срещу свободата на словото и на събиранията в страната. Необходима е още по-силна програма и по-голямо финансиране в подкрепа на руското гражданско общество в Русия и окупирания Крим, добавиха депутатите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
29
 
! Отговори
Елка преди 9 години
"Ако налагаш санкции и забрана на руснаци да излизат в Европа, не се сърди ако в отговор забранят на меки китки да посещават Москва" - Сун Дзъ, 4 в. п.р.н.е.
7
2
 
32
 
! Отговори
то по тази логика, преди 9 години
има толкова много убийства,всякакви.Например 12 убити руски журналисти в Украйна,изгорените в Одеса.За тях-нищо.
6
1
 
37
 
! Отговори
Дъбъл Стандърд преди 9 години
А база на НАТО на червения площад, да наблюдава местопрестъплението не искат ли?А Москва да поиска международно дело за разстреляните *** от полицаи в УСА?
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Геноцидът в Донбас, упражнен от киевската жидобандеровска власт изисква независимо международно разследване.
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а за Боинга мълчат.....фашисти проклетиднес Еврогейския е сляп и ням.!!
3
2
 
22
 
! Отговори
Ali Kemal преди 9 години
Edno e da iskash drugo e da go napravish
2
37
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
ама Русия никога не е била демокрация и няма и да бъде !
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Smeshki!!!!