Goldman Sachs притиска до стената Гърция

Атина трябва да изплати на банката 2 млрд. евро до петък
18 мар 2015 12:14, Бойчо Попов
30
Goldman Sachs притиска до стената Гърция
Снимка: архив Ройтерс

Сякаш настоящето за гръцкия финансов министър не е достатъчно трудно, че сега го настигна и миналото на страната. Янис Варуфакис трябва да направи истински чудеса, за да може страната да изплати краткосрочните искове на своите кредитори. Но пари трябва да се намерят не само за обществено известните кредитори в лицето на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и държавите членки от еврозоната. Изведнъж сега се появява нов субект.

На 20 март изискуеми стават лихви върху аранжирана от американската инвестиционна банка Goldman Sachs сделка по облигации, съобщава Bloomberg. Така Варуфакис трябва да намери повече от 2 милиарда евро до петък.

Сякаш е ирония на съдбата, че именно Goldman Sachs ще си търси парите от Атина. Защото финансовият договор с американската инвестиционна банка прикри през 2001 г. нарастващата тежест на дълга на страната и помогна на Гърция да изпълни условията за присъединяване към еврозоната. Сега обаче дългосрочните последици биха могли да доведат страната до ръба на фалита и да увеличат вероятността за излизане от еврозоната.

С помощта на Goldman Sachs през 2001 г. Атина успя да превърне част от своите дългове в долари и йени в задължения в евро с помощта на т. нар. валутни суапове. Такива сделки по принцип не са рядкост.

Но договорът тогава е бил специално структуриран за Гърция. Атина е получила висока еднократна начална сума, за да намали дефицита си. За сметка на това страните по договора са се съгласили за високи лихвени плащания през следващите години, едно от които очевидно става дължимо този петък.

Атина обаче не трябва да плаща парите директно на Goldman. Американската инвестиционна банка е продала суапа много преди да избухне дълговата криза на гръцка банка. Според Bloomberg сега облигациите са собственост на гръцката централна банка. Говорители на централната банка и на Goldman Sachs не са пожелали да коментират сумата на дължимото плащане.

От седмици финансовото положение на гръцката държава е озадачаващо. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви в края на седмицата пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, че в края на март Гърция няма да разполага с пари. От Европейската комисия обаче засега няма потвърждение на тези данни. Федералното правителство на Германия също не желае да прави изявление за финансовото състояния на Гърция. „Все още има сравнително голяма несигурност по отношение на финансовото състояние на Атина“, заяви все пак източник от правителствените кръгове. 

Останалата част от текста можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали знаете как банките дават на заем не съществуващи пари :) Всичките пари на света не са достатъчни да върнат главниците+лихвите.
16
2
 
4
 
! Отговори
333 преди 9 години
до На Германия брутният дълг 5 440 000 000 000 за 2010г.------------------------------------------------------------------------------умнико, не е важно колко ти е дълга, а дали го обслужваш
15
3
 
3
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Гърция със свалени *** независимост иска!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Германия брутният дълг 5 440 000 000 000 за 2010г. За тези, които не знаят 5.44 трилиона.Гърците с 10 пъти по малък дълг били разточители, виж ти.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
благодарност от грък, нема такова животно------------------------------Явно само ти изпитваш благородни чувства към лихвари
12
2
 
7
 
! Отговори
друг анонимен преди 9 години
До Анонимен:"Не плащайте! Излизайте от всякакви заробващи зони! Оставете *** без "клиенти" и ще видите какво ще стане!"Какво би станало ли? Еми ще останат без средства. Понеже гърците не просто дължат пари, а имат нужда от много нови средства, за да плащат бюджетните си разходи. Ако не приемат условията на заемодателите, едва ли ще намерят други желаещи да им дадат на заем. Така че техните храненици на държавната софра ще пропищят и сигурно ще свалят правителството.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
благодарност от грък, нема такова животно51484
10
4
 
17
 
! Отговори
апел преди 9 години
хайде Ципракис покажи ,ч е не си поредната кукла на конци , изкарай Гърция от Еврозоната , после от ЕС-то , после се обърни към БРИКС за помощ , едва ли ще откажат Ама и ти май само говоракис ,но нищо не правакис иска пари не връщакис , ама да си стои в Европакис , няма как да стане
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2 Еврозоната не е остров на стабилността, напротив , и неминуемо ще се провали , но едва ли Гърция ще е причината. Смешно е да се мисли, че Западна Европа ще се остави на циганиите на някаква псевдо-комунистическа държавица.
8
1
 
11
 
! Отговори
е2е4 преди 9 години
Винаги съществува възможност партизаните да слязат от Балкана и да изгорят тефтерите на бирниците кривоноси!
7
0
 
10
 
! Отговори
5е7е преди 9 години
Както го е казал лирическият герой -Имали бол пари, дали!
6
1
 
7
 
! Отговори
2325 преди 9 години
И какво да ви отрежат... Остана само салама на генерал Клинкерхофен... Отрежете си от него!
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците продължавт да замитат проблемите под килима с някаква идиотска надежда да се размине всичко. По тоя начин агонията се удължава и става по-тежка.В един момент неминуемо обаче ще опрат до "рязане".
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не плащайте! Излизайте от всякакви заробващи зони! Оставете *** без "клиенти" и ще видите какво ще стане!
3
7
 
4
 
! Отговори
аищшшик преди 9 години
И като не ги плати какво!???
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2015:"Goldman Sachs притиска до стената ГърцияАтина трябва да изплати на банката 2 млрд. евро до петък"2020-2025:"Goldman Sachs притиска до стената БългарияСофия трябва да изплати 2 млрд.евро до петък""
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закривай!