Саудитска Арабия обвини Путин в двуличие

Причината: Москва подкрепя Башар Асад
29 мар 2015 18:32,
144
Саудитска Арабия обвини Путин в двуличие
Снимка: Reuters, архив

Саудитска Арабия обвини днес руския президент Владимир Путин в двуличие, като обърна внимание на арабската среща на върха в Шарм ел Шейх, че той не би трябвало да изразява подкрепа за Близкия изток, докато в същото време подклажда нестабилност чрез подкрепата си за сирийския лидер Башар Асад, предаде Ройтерс.

В необичаен ход вчера египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, който е домакин на срещата и близък приятел на Путин, обяви, че пред делегатите ще бъде прочетено писмо от руския президент. "Ние подкрепяме стремежите на арабите за бъдещ просперитет и за решаване на всички проблеми, пред които е изправен Арабският свят, чрез мирни средства, без каквато и да е външна намеса", подчерта Путин в писмото.

Думите му обаче предизвикаха остра ответна реакция от саудитския външен министър принц Сауд ал Фейсал. "Той говори за проблемите в Близкия изток, като че ли Русия не оказва влияние върху тези проблеми. Те (руснаците) говорят за трагедията в Сирия, а в същото време са съществена част от тази трагедия, стоварила са върху сирийския народ, като въоръжават сирийския режим, снабдявайки го с повече от онова, което той се нуждае, за да се бие срещу собствения си народ", каза ядосан принц Сауд, вземайки думата пред участниците в срещата на върха на Арабската лига в египетския курорт.

Отношенията между Саудитска Арабия и Русия са изострени заради подкрепата на Москва за режима на Асад, докато Рияд е негов противник и основен спонсор на въоръжената съпротива в Сирия.

Ройтерс отбелязва, че острата саудитска реакция е поставила в неловко положение домакина на срещата - Египет, който е силно зависим от многомилиардната подкрепа в долари от Рияд и от другите арабски страни от района на Персийския залив, но в същото време разчита и на подобрените си връзки с Москва.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
26
 
! Отговори
me преди 9 години
Че какво му е двуличното на Путин, че нещо не ми е ясно? Когато саудитците бутнаха нефта и Русия понесе милиардни загуби някой питаше ли ги дали са двулични или просто ***? Позицията не Путин е много ясна - за Сирия с Башар Асад, против спекулата и монопола на саудитците.А това което те направиха в Йемен, ако Путин го беше направил в Украйна, щеще да е началото на третата световна. Ама понеже са съюзници на САЩ, могат да бомбардират който си пожелаят.
46
5
 
16
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Влиянието на Саудитска Арабия история. Всеки, който се изправи срещу интересите на Русия е история. Същото ги чака и американците.
45
10
 
2
 
! Отговори
Двуликия Янус преди 9 години
След като надяна тогата,стигаща му до пода,и след като сложи златния венец,на полуголото теме,Двуликия Янус се погледна в огледалото и видя,че е Четерилик.Както е бил изобразяван през Средновековието.Затова и води средновековна политика.
44
3
 
18
 
! Отговори
грубиян преди 9 години
В Йемен срещу силите на избягалия президент от години воюват шиитите хуси и местното крило на Ал Кайда. Последните направиха много атентати , атакуваха кораби и т.н., но са сунити и никой не ги бомбардира. А хусите се размърдаха и веднага им спретнаха мощна сунитска антикоалиция, водена от средновековната монархия Саудитска Арабия. Това да ви прилича на двуличие?
43
3
 
12
 
! Отговори
yan преди 9 години
До ПутлерчоТочно задаваш въпроса?Кой предизвика и въоръжава бунтовете в Сирия? - дори и в статията го пише!Аман от ***.
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямска държава са отроче на САЩ и Саудитска Арабия ФАКТ!С оглед този факт е нормално да не са доволни по-горените две измислени държави.
41
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За света Башар Асат вече е история. Главно заради хатъра на Москва режимът съществува. Продължавайки да го подкрепя , Путин все ще залага на умряло.
40
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на нефта ще пада още, а икономиката на Хамериката цъфти,само *** е умислен...
39
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия подкрепя Ислямистки Иран.
38
4
 
8
 
! Отговори
бъчвов преди 9 години
тоз кви ги говори,русия не влези в европа,там държат имидж,но саудитска арабия могат да я отнесът
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Саудитите казаха-Ако се приеме Ислямска република Иран да има центрофуги и ние искаме същите договорености.И ще ги получат.Путин-Иран,Обама-СА.Чакай после мирен свят,по-скоро ще започне да капе отгоре ,,мирен'' уран.
36
25
 
11
 
! Отговори
Путлерчо преди 9 години
*** май настъпа мотиката. Бързо да ходи в Рияд да се извинява, че току виж нефта "завтра" е станал 15 долара за барел. Между другото, нека няшите *** си отговорят на въпроса, кой е виновен за сирийския бежански поток у нас? От кого бягат сирийците? Тооочно така, от големия приятел на Русия- другаря Башар Асад.
35
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия прости камилари хем обедняха докато се правят на щатски ембарговци, хем им е зор да им изгреят още няколко слънца над пустинята ... Кажи му арабин и не го обиждай повече.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свинарите ще видят ниска цена на петрола през кривото фиде.
33
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите презират .урвазийския съюз и *** им в България-4 процента ***.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 28.Не цяла България е с Вас,а само малка,долна част,презирана от народа,еврогейска част
31
29
 
11
 
! Отговори
! преди 9 години
Световно Известна Тайна е че договорите които сключва русия не струват дори хартията на която са написани!
30
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 44Саудитска Арабия не участва в коалиция срещу Ислямска държава, напротив финансира ги, както и Алкайда.
29
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДИЛ воюват руски Калашници,пък може и TV да лъже.Кой строи и дава уран на Ислямистки Иран?-другаря милиционер.Кой е най-платения и най-голям приятел на Пунчо?-Кадиров.Кои войници се бият в Украйна заедно с руските?Чеченските терористи.Кой им плаща???Пунчо.
28
19
 
7
 
! Отговори
хаха преди 9 години
атакисти нали разбрате извода ? пияни папагали сте