Хем без инвестиции, хем без реактор в "Козлодуй"

"Росийская газета" за проблемите около проекта за 7 блок
7 апр 2015 10:52, Елка Василева
126
Хем без инвестиции, хем без реактор в "Козлодуй"
Снимка: архив, Булфото

Поредният голям енергиен проект в България - този път американски, се озова на ръба на закриването. Премиерът Бойко Борисов заяви, че в България няма пари за изграждане на нов, седми енергоблок от АЕЦ "Козлодуй", пише "Росийская газета".

Договорът на предишното българско правителство с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок от "Козлодуй", сключен "без търгове, обсъждания и други процедури, приети за проекти от този мащаб", бе представян като алтернатива на подновяването на строежа на АЕЦ "Белене" по договор с Русия, напомня московският официоз.

"Уестингхаус" заяви, че продължава преговорите с България, но председателят на енергийната комисия в българския парламент Делян Добрев "съобщи, че... не се водят никакви преговори. Той нарече проекта авантюра и подчерта, че София трябва да преразгледа своите договорености с американците", посочва вестникът.

Според експерти и двете страни се стремят да запазят своя имидж - за българския премиер е "неуместно" да отказва на американците, а "Уестингхаус" иска да има реализиран проект в Европа. Твърде вероятно е обаче София да остане хем без инвестиции, хем без реактор, предупреждава "Росийская газета".

Сериозните финансови проблеми във връзка с единствената действаща българска АЕЦ "Козлодуй" и проекта на "Уестингхаус" вероятно не са изненадали правителството на България. Кабинетът обаче е поставил "политическите причини зад този проект по-високо от икономическата изгода от партньорството с Русия за изграждане на друга АЕЦ - "Белене", смята руският експерт Леонид Гусев, чиито думи помества сайтът "Бигпауър дейли".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитрата сврака са окака, ммдааа...
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Росийская газета" да си пише за джуджето и "отпускарите".
64
0
 
2
 
! Отговори
. преди 9 години
... Козлодуйски бряг ... БУМ !
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова пари окрадоха от беленския гьол, а сега демокрацията им била виновна
62
0
 
4
 
! Отговори
До Бан Янука преди 9 години
Точно така, герб, бсп и реформаторите са всичките от глобалисткия лагер: разни крила, една цел. Разиграват за убедителност цирка доброто/лошото ченге и тъпия народ гласува за тях. За разлика от европейците, които се осъзнават и пращат все повече национално ориентирани партии във властта.
61
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Хора докато учените не направят ТЕРМОЯДРЕНИТЕ СИНТЕЗНИ РЕАКТОРИ АЕЦ са само политически проекти които са нерентабили (може би само в крайния север). ПримерАЕЦ срещу ВЕИ6 Млрд Евра + ПАВЕЦ : 3 Млрд Евра + ПАВЕЦИзграждане 5 години : монтиране на един фотоволтик/Перка един ден Мултиплициране на птоизводствотоИзгражда се на едно място трябва инфраструктура : Изгражда се на много места включително морето едновременно ползва налична инфраструктура в повечето случаи
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Иво---------Ще плаща да! Защо да не плаща? Да не би да е по-*** от чичко ти Сорос?
59
11
 
3
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Това е част от поръчковите материали за които плаща лилиПутин, да се пишат глупости, да се насажда отчаяние и безизходица.Руснаците затова все се наливат - от безизходица в която живеят повече от 80 години...
58
2
 
8
 
! Отговори
Бан Янука преди 9 години
Само за ваша информация да знаете: СерГей спря Белене а референдума му беше чисто популистки ход за трупане на гласове от ***, като повечето тук и успя. И пак СерГей покани американците за този проект- десет пъти ходи инкогнито до Вашингтон. Ама вие сте си балъчЕта и си гласувахте за него и "столетницата". И пак ще ви хванат за шарани щото сте си кофти материал...за съжаление е така.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOGO PROSTASHKA STATIA POZOVAVASHTA SE NA NIKAKVI RUSKI IZDANIA.
56
9
 
4
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Това че чебурашките са ни ракзатвали фамилята векове наред и са ни исконни врагове (хазари в миналото), не значи, че англосаксите си умират от любов по нас и ще ни постелят... дори за одупването няма да ви постелят,,, Дп тука 8 минуса и НИТОедин плюс - само рубладжии майкопордавци и американофили *** ли шпишат тука...един българофил ли не се намери да ми удари едно +че :)
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАмериканците не ги интересуваме въобще, за 20г. какви инвестиции са направили в България освен в енергетиката където ни цицат зверски заради изкупуването на тока от Мариците--------Мамка ви ***, като направят инвестиции, идвали да ви крадат, като не направят,чникакви инвестиции не направили.Каква инвестиция е направила *** за 25 години, дай пример ?
54
12
 
3
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Това че чебурашките са ни ракзатвали фамилята векове наред и са ни исконни врагове (хазари в миналото), не значи, че англосаксите си умират от любов по нас и ще ни постелят... дори за одупването няма да ви постелят,,,
53
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Унгария и във Финландия Русия продължава строежа на нови реактори, а така също и във Великобритания. Те по-*** ли са от нас?
52
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое е по-скъпо Централа с два реактора, за 7 млрд., или един реактор за десет милиарда. Без връщане на отработеното гориво, като американците ще го разхвърлят из дунавската равнина.Защото за тях сме жалки бантустанци.
51
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прецакаха ни отвсякъде . На ви ес на ви нато на ви америка.права е баба Ванга дръжте се за Русия инак лошо.
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Печалбата идва в джоба Сорос, едва когато има достатъчно облъчени от идеята му и може спокойно да прокара бизнеса си и тук.Като гледам, вече е почти успял"....................и какъв е този бизнес негов ? ядене на малки деца за закуска ли ? :)това червените пенсионери сте толкова глупави, че чак сте смешни ...
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скоро бг специалните служби ще ви набележат всички русофилистични предатели и *** и ще си направим едно ново белене с вас. малко ви остава-----------------------Като се има предвид, че сите демократи сте пребоядисани, наследствени болшевики, то се очаква рано или късно да се случи, крушата не пада по-далече от дървото.
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли новини от Русия за България съвецките *** налазват, иначе няма посещаемост на сайта...
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой е тоя сорос,бе-------------Работодателя на ***.Той ги наема на работа, под предтекст, че те работят в институция, занимаваща се със свободата на хората и трябва да защитават тази институция, понеже от там получават помощите си. Помощи - защото те реално не свършват полезна работа, съответно - няма печалба. Печалбата идва в джоба Сорос, едва когато има достатъчно облъчени от идеята му и може спокойно да прокара бизнеса си и тук.Като гледам, вече е почти успял