Руски енергиен подарък за Гърция

Гръцката преса за посещението на Ципрас в Москва
9 апр 2015 13:35, Елка Василева
114
Руски енергиен подарък за Гърция
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: БТА

"Историческо посещение на Ципрас в Кремъл с поглед към Европа", пише в заглавие в. "Вима", като подчертава, че на разговорите си в Москва Ципрас и Путин са подчертали европейската ориентация на Гърция.

На фона на европейския натиск и на прибързаните реакции и предупреждения двете страни се движиха в границите на предвидените рамки, не предприеха стъпки за срив с Брюксел и Берлин, и избегнаха в своите съобщения и изявления формулировки, които биха отворили фронтове с европейските централи за взимане на решения, коментира изданието.

Гръцкото правителство говори за "историческа значимост" на тази среща на Ципрас с Путин, белязала според него поставянето на нови основи и рестартирането на гръцко-руските отношения, пише още вестникът.

Още по темата

"Няма решение за Гърция извън Европа", се казва в редакционен коментар на "Вима".

От своя страна, като "руски подарък" определя в. "Имерисия" обсъжданата от Ципрас и Путин възможност Русия да участва във финансирането на проекта за изграждане на продължение на гръцка територия на планирания газопровод "Турски поток".

Изтъква се, че Москва е предложила на Атина да й предплати прогнозните печалби от съоръжението, а след това Гърция да върне парите на Русия, когато газопроводът бъде въведен в експлоатация през 2019 г. и донесе на Атина "милиони евро".

"Тръба" за печалби в размер на 500 млн. евро годишно, посочва "Имерисия". Във връзка с тръбопровода "Турски поток" правителствени източници в Атина цитират казаното от Путин, че "новото трасе ще задоволява нуждите на европейските страни от горива и ще позволи на Гърция да се превърне в един от основните разпределителни центрове на природен газ".

В. "Етнос" обобщава, че срещата на Ципрас с Путин е протекла в топла атмосфера и че тя е отворила нова страница в издигането на по-високо ниво на гръцко-руските отношения.

Отбелязва се, че на нея са били разисквани въпроси, свързани със строежа на продължението на "Турския газопровод" на гръцка територия, възможности за руски инвестиции в пристанища и транспортна инфраструктура в Гърция, както и въпроси на туристическото и културно сътрудничество.

Готови сме не само да кредитираме някакви проекти, които днес обсъждахме, но и "да решим финансово-кредитни въпроси", цитират вестниците думите на Путин.

Гръцки правителствени източници посочват, че по този начин руският президент "де факто е отговорил на онези, които се питали кой ще финансира изграждането на газопровода".

"Рестартиране на отношенията с Русия, без видими резултати в Москва", посочва в заглавие в. "Катимерини".

Русия чрез своя президент изрази воля да участва в инвестиции в Гърция, касаещи тръбопроводи, енергетика, пристанища и т.н., допълва електронното издание нюз.ин.

В. "Прото тема" пише, че на разговорите в Москва е било договорено двете страни да пристъпят към създаване на смесени дружества с цел заобикаляне на руското ембарго на хранителни стоки от Европейския съюз. Целта е гръцката земеделска продукция да може да достига до руския пазар, заяви гръцки правителствен говорител.

Отбелязва се, че гръцкият експорт на земеделска продукция и енергийни проекти са били две от основните теми на разговорите между Ципрас и Путин вчера. Днес посещението на гръцкия премиер в Москва продължава със среща с руския му колега Дмитрий Медведев.

В. "Нафтемборики" пише, че от Москва Ципрас е отправил послание към Брюксел във връзка с водените от Атина преговори за осигуряване на спасителен транш от международните кредитори.

Той казал, че Гърция е суверенна държава, която води външна политика в интерес на гръцкия народ. Гърция не е просяк, за да се моли на страните за решаване на икономическия си проблем, който ще се реши в рамките на ЕС, защото е европейски проблем, казал Ципрас.

Путин уверил, че на разговорите не е била отправяна молба от Гърция за руска финансова помощ.

Изданията отразяват също реакциите на опозицията в Гърция. Нова демокрация смята, че "националните интереси на страната не могат да бъдат вкарвани в игри за създаване на сензации. Представител на партията упреква Ципрас за това, че за първи път гръцки премиер е говорил в чужбина против предишни правителства на страната.

Формацията "Потами" в свое съобщение се застъпва за засилване на отношенията с Русия, но призовава да не се стига до срив в отношенията с европейските партньори на Гърция.

Социалистическата ПАСОК припомня, че издигането на отношенията с Русия на по-високо ниво винаги е било приоритет на всички гръцки правителства и оценява като значим факт визитата на Ципрас в Москва.

Комунистическата партия смята, че гръцкият народ щял да излезе ощетен от това посещение на Ципрас в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки който е наясно с темата, знае че и ЮП и Турски поток, са виртуални проекти за блъфиране
66
1
 
5
 
! Отговори
Таня преди 9 години
По мои спомени договорите за скъпата газ ги подписаха русофилски настроени правителства в БГ,а също и за АЕЦ Белене. Извода е че за Путин приятели няма когато става въпрос за пари. Жалко е че от некадърността и слугинажа на българските политици и експерти все страдат обикновенните български граждани.
65
11
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
да видите как ще мине тръбата през Гърция а нашите тиквеници се огънаха на баба Меркел, еее да дойдат немците сега да ни дадат 0.5 милярда годишно
64
4
 
8
 
! Отговори
Хитър Петър преди 9 години
Гледам тази снимка и ме напушва на смях. Това ще влезе в историята като приказка по надлъгване. Да речем: Събрали се на симпозиум по надлъгване *** и Ципурата. Те не се и опитвали да си повярват. Най-се опитвали другите а им повярват. Че *** е търсен партньор в Европата от люлката на демокрацията, а Ципурата че е потентен политик който ще изкара Гърция от кризата. Колкото до Турецкий Поток, той щеше да стане ама ако не беше този пуст Балкански субект Боко Тиквата. Ей, тези Българи все са винов
63
3
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 70,не разбирам добре какво искаш да кажеш, но "равен с равен" не е нещо необичайно при договаряне на разни неща. ЮП го искаше Русия, не България. А като искаш нещо ще предложиш друго. Неслучайно Вовата вече отстъпва - на тоя евтин газ, на оня евтин газ, ама специално турците ще му я вземат без пари, ако им се остави. Тоя паток (турски, южен) е нужен единствено нему, за другите с паток или без паток е все тая. А тия дни турция и с Иран преговаря за газ, та не знам
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sorryА каква е нашата българска работа. Мизерия за народа, угояване на продажните политици, демографски и морален срив и инкубатор за ***..
61
9
 
9
 
! Отговори
Караибрахим преди 9 години
че Гърция е суверенна държава, която води външна политика в интерес на гръцкия народ.За Бг - ясно, корупция и липса на нац интереси.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоХАХАХАХА като "равен с равен" пиписка БГ и голям член РФ
59
9
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
Поведението на Ципурата ми напомня на едно стихотворение, което научих като дете. Завършва така: "А наляво, а надясно, цоп в л*йното прясно."
58
5
 
8
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
С тия нашите слабоумни управляващи ще ни се смеят и албанците след няколко години!
57
5
 
6
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Много хубава работа,ама ...гръцка!
56
3
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До българинаТи си бетер поповете бе: - Когато е добре бог ти го дава, когато е зле, грешен си за това те наказват. Скрий се някаде че си по-смешен и от запенен атакист. :)
55
16
 
29
 
! Отговори
dp преди 9 години
Двама въздухари се събрали и си поприказвали, това е срещата.Нито Путин има какво да му даде на византиеца, нито последният си прави илюзии,че ще получи нещо - просто се гърчи в опити да излъже публиката в Гърция та дапоостане още малко на власт.
54
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
54Путин знаеше, че в най-близко време нашите правителства съставени предимно от мерикански възпитаници и послушници ще направят някоя простотия, както и стана. Затова се гъбаркаше с нас и накрая ще ни го втъкне с няй-голям кеф. От Турция, през Гърция, а Бг с пръст в устата. Запомни добре, че глупостите на Боко за хъб никога няма да станат реалност.
53
4
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До българинаКой точно е плюл по Русия до спирането на ЮП и войната в УКрайна? Може би Боко, дето подаряваше кучета на Вова, или Гоцко, дето Голям шлем си измисли? Станишко що не пусна Белене, докато беше на власт, ами остави нещата на следващия? За да държи политиците ни в шах, ето защо. Само дето потънаха едни пари
52
9
 
12
 
! Отговори
българина преди 9 години
До И все пакЗащото не може да плюеш по някого и после да искаш той да ти дава преференции. Затова Русия не ни предлага отстъпки!
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същите фанфари бяха и през 2005 с големия шлем на Гоце, ама накрая ядец :) така че това което Ви обещава руснак,никой неможе да Ви го даде
50
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей за Бойко не говори лош ***,той мисли само доброто на теб и държавата ни.Кажи ми друг политик,който да милее и да прави толкова полезни неща за държавата ни.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видим какво ще каже сега Бойко в неговият просташки стил на изказване.
48
12
 
7
 
! Отговори
И все пак преди 9 години
Изтъква се, че Москва е предложила на Атина да й предплати прогнозните печалби от съоръжението, а след това Гърция да върне парите на Русия, когато газопроводът бъде въведен в експлоатация през 2019 г. и донесе на Атина "милиони евро"....ЗАЩО БРАТЯТЯ РУСИ НЕ НИ ПРЕДЛОЖИХА, НА НАС БРАТСКИЯ СЛАВЯНСКИ НАРОД, ТОВА?..ЕТО ТОВА НЕКА ДА МИ ОТГОВОРЯТ РУСОФИЛИТЕ!