Руски енергиен подарък за Гърция

Гръцката преса за посещението на Ципрас в Москва
9 апр 2015 13:35, Елка Василева
114
Руски енергиен подарък за Гърция
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: БТА

"Историческо посещение на Ципрас в Кремъл с поглед към Европа", пише в заглавие в. "Вима", като подчертава, че на разговорите си в Москва Ципрас и Путин са подчертали европейската ориентация на Гърция.

На фона на европейския натиск и на прибързаните реакции и предупреждения двете страни се движиха в границите на предвидените рамки, не предприеха стъпки за срив с Брюксел и Берлин, и избегнаха в своите съобщения и изявления формулировки, които биха отворили фронтове с европейските централи за взимане на решения, коментира изданието.

Гръцкото правителство говори за "историческа значимост" на тази среща на Ципрас с Путин, белязала според него поставянето на нови основи и рестартирането на гръцко-руските отношения, пише още вестникът.

Още по темата

"Няма решение за Гърция извън Европа", се казва в редакционен коментар на "Вима".

От своя страна, като "руски подарък" определя в. "Имерисия" обсъжданата от Ципрас и Путин възможност Русия да участва във финансирането на проекта за изграждане на продължение на гръцка територия на планирания газопровод "Турски поток".

Изтъква се, че Москва е предложила на Атина да й предплати прогнозните печалби от съоръжението, а след това Гърция да върне парите на Русия, когато газопроводът бъде въведен в експлоатация през 2019 г. и донесе на Атина "милиони евро".

"Тръба" за печалби в размер на 500 млн. евро годишно, посочва "Имерисия". Във връзка с тръбопровода "Турски поток" правителствени източници в Атина цитират казаното от Путин, че "новото трасе ще задоволява нуждите на европейските страни от горива и ще позволи на Гърция да се превърне в един от основните разпределителни центрове на природен газ".

В. "Етнос" обобщава, че срещата на Ципрас с Путин е протекла в топла атмосфера и че тя е отворила нова страница в издигането на по-високо ниво на гръцко-руските отношения.

Отбелязва се, че на нея са били разисквани въпроси, свързани със строежа на продължението на "Турския газопровод" на гръцка територия, възможности за руски инвестиции в пристанища и транспортна инфраструктура в Гърция, както и въпроси на туристическото и културно сътрудничество.

Готови сме не само да кредитираме някакви проекти, които днес обсъждахме, но и "да решим финансово-кредитни въпроси", цитират вестниците думите на Путин.

Гръцки правителствени източници посочват, че по този начин руският президент "де факто е отговорил на онези, които се питали кой ще финансира изграждането на газопровода".

"Рестартиране на отношенията с Русия, без видими резултати в Москва", посочва в заглавие в. "Катимерини".

Русия чрез своя президент изрази воля да участва в инвестиции в Гърция, касаещи тръбопроводи, енергетика, пристанища и т.н., допълва електронното издание нюз.ин.

В. "Прото тема" пише, че на разговорите в Москва е било договорено двете страни да пристъпят към създаване на смесени дружества с цел заобикаляне на руското ембарго на хранителни стоки от Европейския съюз. Целта е гръцката земеделска продукция да може да достига до руския пазар, заяви гръцки правителствен говорител.

Отбелязва се, че гръцкият експорт на земеделска продукция и енергийни проекти са били две от основните теми на разговорите между Ципрас и Путин вчера. Днес посещението на гръцкия премиер в Москва продължава със среща с руския му колега Дмитрий Медведев.

В. "Нафтемборики" пише, че от Москва Ципрас е отправил послание към Брюксел във връзка с водените от Атина преговори за осигуряване на спасителен транш от международните кредитори.

Той казал, че Гърция е суверенна държава, която води външна политика в интерес на гръцкия народ. Гърция не е просяк, за да се моли на страните за решаване на икономическия си проблем, който ще се реши в рамките на ЕС, защото е европейски проблем, казал Ципрас.

Путин уверил, че на разговорите не е била отправяна молба от Гърция за руска финансова помощ.

Изданията отразяват също реакциите на опозицията в Гърция. Нова демокрация смята, че "националните интереси на страната не могат да бъдат вкарвани в игри за създаване на сензации. Представител на партията упреква Ципрас за това, че за първи път гръцки премиер е говорил в чужбина против предишни правителства на страната.

Формацията "Потами" в свое съобщение се застъпва за засилване на отношенията с Русия, но призовава да не се стига до срив в отношенията с европейските партньори на Гърция.

Социалистическата ПАСОК припомня, че издигането на отношенията с Русия на по-високо ниво винаги е било приоритет на всички гръцки правителства и оценява като значим факт визитата на Ципрас в Москва.

Комунистическата партия смята, че гръцкият народ щял да излезе ощетен от това посещение на Ципрас в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция е по братска държава с Русия от нас.Почти един милион руснаци има населени в Гърция.Руското лоби в там е толкова силно,че та са си като колония на Русия.По същият начин е и Сърбия.А ние сме си менили политиката срещу Русия средно по 6 пъти на столетие.Най лошото е,че винаги сме въртели задницата си към грешният партьор в грешното време,не зависимо към кой сме се нагаждали.И винаги от любовната игра между държавите сме си тръгвали изнасилени и разплакани.Съдба.Лоши политика,това ни е....
46
6
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До До ПешкоВ нашия конкретен случай Русия далеч не преговаряше с партньор, т.е. като равен с равен. Напротив - излезе една кореспонденция между Дражко Стойнев и Газпром с газпромски съвети какъв закон да си приемем, за да заобиколим ЕС. Иначе примерът е Северен поток - общи преговори между ЕС и Русия, взаимни отстъпки, договор и т.н. А не подмолно, скрито, неясно "споразумение", като руснаците даже искаха с войска да си охраняват тръбата. Поинтересувай се за Лукойл и Росенец и може да ти светн
45
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател до 39 преди 9 години
Всъщност имаше един такъв кратък период. През 1980 г СССР девалвира Руската Рубла. По това време СССР е сериозно задължен към България. Тодор Живков каза на Леонид Брежнев:Не може малка българия да изхранва големия Съветски Съюз. Тогава, Леонид Брежнев заповяда да се направят изчисления на загубите за България. Бяха изплатени 9 млн тона нефт. Тодор Живков продаде този нефт. Това е вярно, но е изравняване на сметките, а не благодеание.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пешко, до месец юли ще платим 700 милиона лева с кредит на американските тецове, ти ми говориш че ще загубим 200 милиона. По-чугунена глава от твоята няма в този форум.
43
1
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 28,ама човек, Уестингхаус няма да прави никакви реактори, ако не си разбрал. Правителството отказа проекта преди седмица някъде
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека, нека, тамън като си вземем беломорска Тракия, че си имаме направен газопровод :)
41
5
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Освен всичко друго, Гърция може да си позволи да играе с Русия разни игри, защото е практически недосегаема. За нас е много по-рисковано да допускаме руска собственост на наша територия, още повече, че имаме огромна пета колона от бивши партизани и около 100 000 полуруснаци, които де факто при конфликт с Русия ще бъдат против България.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Гърция не напусне Еврозоната, ЕС и Шенген?Няма ли така да си реши всичките проблеми?Няма да има заеми да изплаща, връщат драхмата и имат пълен контрол над нея. Нелегалните имигранти ще намелят значително, минималната пенсия и заплата си ги правят и на 10000 евра ако искат, техен си проблем.Но не, трябва да е безкрайна тази *** гръцка драма и всички да се занимават с нея.Има една поговорка: "На калпава ракета, космоса и е крив", та така и с гърците - все някой друг им е виновен.
39
4
 
3
 
! Отговори
До Пешко преди 9 години
А сега като тръбата ни заобиколи какво става с таксите-губим ли ги или ги печелим.И не лъжи.Същото предлагаха и на нас руснаците ,да финансират те проекта или да ни дадът заем който да започнем да плащаме след като тръбата заработи.А ти какво искаш тарикат селски-да не даваме пари за строежа щото нямаме ,да ни намалят цената на газа и само да прибираме печалбата.Я виж каква е схемата на американците с централите-гарантирано изплащане на инвестициите и печалба 30%
38
3
 
5
 
! Отговори
Поздрави от Австрали преди 9 години
Чета коментарите на пенсионирани Партийни Секретари и ЗКПЧ, сега бодри *** и си казвам: Боже колко мъка! Затова ли предаваха България цял живот? Че то сега с пенсията и заработената *** парите пак не им стигат. А аз, който се трудех, отидох да продавам труда си за по-достойно заплащане и сега не преглъщам огорчено за похабения си живот.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обяснете ми, че нещо не разбирам - 40 години транзитираме руски/съветски газ за нашите съседни страни, последните 10 години плащаме най-скъпия газ в Европа. Въпреки тази лоялна политика на нашата страна към Кремъл, получаваме само упреци и наказания.
36
2
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До До ПешкоДа не говорим, че никъде никой не спомена (и още не се споменава, заради което и питам) какви отстъпки бяха предвидени за цената на газта. Ами никакви не бяха предвидени, но изкараха отпред Румко Овчаров, Гоцко и останалите "спецове" да наддават колко ни били загубите - единият вика 200 млн, другият 500 млн, третият 600 млн и така до края на света.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изчакайте Боко да каже някоя лоша дума срещу ЕС и САЩ и тогава ще четете коментарите на герберчетата как боко е прав,даже и да е седнал.Но сега Боко цунка Меркел и Обама по Д-то и троловете го защитават.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Наблюдател", смени си ника. Навремето СССР ни харизваше петрол, пък ние го продавахме на борсите.Да ти имам наблюдението. В същия стил ще е и реализацията на "мрачните ти предчуствия" :))))
33
3
 
6
 
! Отговори
ГРЪК преди 9 години
Платихте ли си тока?
32
5
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
След като Путин е пожелал да прави подаръци на Гърция, не виждам какво са виновни за това българските политици. Моето мнение е, че Русия трябва да отиде на съд, защото спря строителството на ЮП, в който бяхме направили големи вложения.
31
1
 
4
 
! Отговори
Ейн преди 9 години
А нашите колко плонжа направиха и ничево
30
3
 
6
 
! Отговори
7 преди 9 години
До До ПешкоАко договорът им е като нашия, ще почнат да взимат пари от транзит след 20 години, ай мерси.Не съм привърженик на еурогейската линия, ама и договорът за Южен поток беше скандален - само задължения и никакви ползи. Българите сме преебани и от двете страни - това се дължи на политическата ни класа, която все е нагъзена нанякъде, нормално е никой да не ни уважава след като оставяме такива плазмодии д ани водят!
29
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До До ПешкоНещо не си разбрал - транзитни такси от ЮП "щяхме" да получаваме след 25 години евентуално, тъй като братска Русия предложи да ни "подари" тръбата, пък ние да си я изплащаме. Т.е. за 25 години щяхме да загубим и настоящите 150 млн. евро. То е лесно да си смяташ без кръчмаря, ама е хубаво и да се чете и слуша кой какво кога къде казва. Др. Драго Стойнев казваше единствено, че щяло да има работа за заварчици и горко ги съжаляваше след като Орешарски (не боко или ***) спря патока
28
5
 
8
 
! Отговори
Божил преди 9 години
Значи за гръцките обирджии подарък има,а за Българските братя подарък няма??!! Това ли ти е братството Путине?