Турция обяви изявленията на папата за неприемливи

Реакцията е заради масовите убийства на арменци през 1915 г.
Обновена: 12 апр 2015 22:27 | 12 апр 2015 20:20, Камелия Цветанова
319
Турция обяви изявленията на папата за неприемливи
Снимка: Ройтерс, архив

"Изявленията на папата, които са далеч от историческата истина и закона, са неприемливи", посочи в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата
По-рано днес папа Франциск окачестви масовите убийства на арменци през 1915 г. като "първия геноцид на 20-и век" и предизвиква дипломатически спор с Турция, която не приема тезата за геноцид.

Посланикът на Ватикана в Анкара бе повикан в турското външно министерство и му бе предадено, че изявленията на папата са довели до загуба на доверие в отношенията с Ватикана.

В изявление след срещата Турция изрази "дълбоко съжаление и разочарование" от думите на папа Франциск.

"Представителите на религиозни учения не трябва да правят подобни необосновани изявления, които разпалват ненавист и вражда", заяви Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Историци изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война.

Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.

По-късно Турция извика за консултации посланика си във Ватикана. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: Турцияпапаарменци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
3
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
До ТурчинУбити! За какво говориш човек. И никой не е гонил турците от България, те сами си я напуснаха. Как може да правиш такива аналогии. Освен това местните турци нямат никакво касателство към този геноцид.Няма никаква вина. Това че са турци не ги прави виновни. Както и не са виновни сегашните турци че дедите им са били касапи. Вината винаги е персонална.
109
3
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
TДо GENERAL GADORIANИ етническия турчин беше изгонен от България.И също имаше доста убити.Говорим за 21 век
108
3
 
3
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
Ако е нямало геноцид, защо милиони арменци са избягали от Отоманската империя? Кой бяга от хубавото. Хайде сега не сме толкова *** де.
107
5
 
8
 
! Отговори
Ген-Маршал Ястреб преди 9 години
Не е работа на попа, папата, лелята над чешмата или булгарака в кръчмата да решава какво е геноцид и какво не е. Има си точна дефиниция на думата "геноцид" и са историците, които ще решават какво точно е станало, основано на документирани факти.Ердоан го каза много точно - основаваме международна комисия от историци, в която ще има и турски, и арменски представители, отваряме всички държавни архиви, и ги оствяме да се ровят и те да решат какво е станало. Арменците казват категорично "не"! Защо?
106
1
 
1
 
! Отговори
TOP SECRET преди 9 години
Дасикане Рома-християни са Побългарени или Българизирани Роми които се представят като Българи-християни
105
2
 
3
 
! Отговори
777 преди 9 години
Манипулативни трикове на ЦРУ , нищо друго така целят създаване на напрежение сред хората , кой го интересува какво било преди 100 години с тоя ежеденвно стресиран живот на тази Планета
104
1
 
4
 
! Отговори
******************** преди 9 години
България крие Манипулативно собсвените си Роми от Дасикане Рома-християни вероятно поради простата причина че са Роми-християни , явно доста неща ще излязат за прозхода им с Българи-християни
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убийството на 1,5 милиона души си е чист геноцид.
102
3
 
3
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Защо не пише че Кюрди които по време на Османско са участвали в войската са убили Арменците , това са сегашните Кюрди които живеят в Сирия , Ирак и.т.н , не е ясно защо Манипулативно се прикрива това , Османската тогавашна войска била силна и тактична и затова е имало така наречени кюрдски башибозуци за поръчкови убиства нещо като да свършат черната работа
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Маршал Ястреб ВеликиЯстребе защо ми крадеш ника по точно званието хахахаха! Голям си образ. Ама бъди оригинален. Това Гадорян е от Гудериан, ако ти говори нещо де.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Генерале таз вечер късмет извади. .. пиша на друг форум. Иначе щях да ти скъсам халката от писане
99
0
 
0
 
! Отговори
хе преди 9 години
хе
98
1
 
2
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
ФЪРКАТОТО МАЙ СИ ЛЕГНА ДА СПИ.
97
1
 
2
 
! Отговори
Djo All banana преди 9 години
VELIK SI ERDOGAN EVALA!!!
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Генерале, пръцни си, оригни се и се въргаляй да спинкаш, че утре има да тарашиш кошчета цял ден!
95
0
 
1
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 9 години
Турците да помагат срещу арабите! Щото те пък как ги любят. Да не дава господ арабите да станат сила. Това че са единоверци с турците немс им попречи да ги изтребят до крак. Имат да си връщат. А те са отмъстителни до дупка.
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е даване началото на религиозната война ,християни срещу мюсюлмани.Папата просто даде началото
93
1
 
7
 
! Отговори
Янко преди 9 години
100 написа нещо за Чингиз-хан. Много кръв е пролял, и на будисти, и на мюсулмани, и на християни (главно синът му). Но е създал най-голямата империя в света и монголците си го тачат! На мен по-симпатичен ми е Тамерлан заради това, че е смазал османците при Анкира (Анкара) и е разхождал Баязид Ийлдъръм в клетка като *** по цялата империя.А на хищното пиленце бих му оскубал нежните перца около опашката!
92
0
 
11
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
До Ястреб ВеликиЩе споделя с ВАС на майчиният ми език написаното на френски от Гийом Постел в Лето Господне 1560-то: Турците, сред всички други народи в света, смятат името си за толкова омразно, че нито принцовете, нито частните лица го употребяват в обществените дела; няма човек, който да не смята за обидно да бъде наречен турчин; всички, които са забелязали това, разбират, че думата турчин означава нещо като недодялан ***.
91
2
 
11
 
! Отговори
МАНГАЛИЗАТОРА преди 9 години
Да му вдигнат паметник на папата в Йереван веднага! Това е много смел и почтен човек. Назовава нещата с истинските им имена.