Турция обяви изявленията на папата за неприемливи

Реакцията е заради масовите убийства на арменци през 1915 г.
Обновена: 12 апр 2015 22:27 | 12 апр 2015 20:20, Камелия Цветанова
319
Турция обяви изявленията на папата за неприемливи
Снимка: Ройтерс, архив

"Изявленията на папата, които са далеч от историческата истина и закона, са неприемливи", посочи в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата
По-рано днес папа Франциск окачестви масовите убийства на арменци през 1915 г. като "първия геноцид на 20-и век" и предизвиква дипломатически спор с Турция, която не приема тезата за геноцид.

Посланикът на Ватикана в Анкара бе повикан в турското външно министерство и му бе предадено, че изявленията на папата са довели до загуба на доверие в отношенията с Ватикана.

В изявление след срещата Турция изрази "дълбоко съжаление и разочарование" от думите на папа Франциск.

"Представителите на религиозни учения не трябва да правят подобни необосновани изявления, които разпалват ненавист и вражда", заяви Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Историци изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война.

Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.

По-късно Турция извика за консултации посланика си във Ватикана. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: Турцияпапаарменци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
gluposti преди 9 години
пият хаповете и се връщат
129
0
 
0
 
! Отговори
знайко преди 9 години
кво стана?!затвори ли сергията?
128
2
 
2
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
До АнонименПо добре да не те хващам че много лошо стискам. После ще пикаеш седнал вече и няма си Ханонимен а Ханонимната. Хахаха. Лека нощ. Отивам при ***. ЧАКА МЕ С ВДИГНАТИ КРАЧКА.
127
1
 
0
 
! Отговори
ХАНОНИМНИЯ преди 9 години
До АнонименЕ ХУБАВ БЯХ НАВРЕМЕТО, СЕГА СЪМ САМО УМЕН ХАХАХАХААХ
126
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимена па ти си ного убаф бате, и ного ентилегентен, ашколсун бате
125
0
 
0
 
! Отговори
ХАНОНИМНИЯ преди 9 години
Анонимния , пий си хапчетата бе и си лягай. Ясно че с тебе даже не може се води нормален разговор. Рядко съм попадал на толкова прости хора. То даже е доста прекалено да те наричам човек. Главата ти е празна, като жетварска стомна.
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАко знаеш колко си *** директно би си спретнал харакири! И няма да сгрешиш. Ама изобщо знаеш ли какво означава това. Или йок! Хахаха. Като ти гледам бедния речник и ми се плаче. Защо природата търпи такива грешки. Чудна работа да му се и невиди.
123
2
 
2
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО ПРОСТИ СА НЯКОИ КАРАБИНЕРИ! ЗА *** ЗА КИСЕЛО ЗЕЛЕ НЕ СТАВАТ. ЯЗЪК ЗА МАТРЯЛА.
122
1
 
5
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
Апропо гусин Ястреб кажи си сега местен карабинер ли си или от Анадола. Аз залагам на местен все пак. Инак не виждам как така добре боравиш с българския език. И по принцип тази тема не би трябвало да те касае. Защото тези неща ставали в прародината ти. Ама едва ли смяташ България за родина, предвид колко злобно се изказваш за България и народа й. Което си е твое право разбира се. Все пак сме демократична държава. Но щом е така защо не нарамиш бохчата и прав ти път. Свят широк.
121
1
 
3
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
Геноциди е имало и за жалост ще има. Но поне част от човечеството еволюира и се стреми да е максимално хуманно дори и към престъпници и убийци. Това не важи за азиатските народи, както и африканците. Просто са по - примитивни и духовно и интелектуално. Това е положението.
120
0
 
3
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
До Ястреб ВеликиЕ не са ми чак толкова никви знанията, ама карай. Между другото султанските сараи са проектирани от арменски архитекти. Дали на турците им е приятен този факт. Надали. Всъщност едва ли го и знаят това. Синан прочутият архитект също има сериозни съмнения че е арменец. Защото е ходайствал пред султана да не се депортират арменци от един регион. Както и да е де. Айвазовски художникът който е арменец е бил любим на султана. Ама на всичко това не е попречило да има кланета. Мерси!
119
3
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
А папата защо не прочете молитва за гладуващите български граждани.Това не е ли геноцид.
118
2
 
3
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До GENERAL GADORIANНе много разлика. Само като между компот и компютър. Или консерва и консерватория. А знанията ти отностно арменското клане са на ниво на знанията на пингвин за ракетни двигатели! Ей затова България никога няма да се оправи, докато всеки, дето може да се изпикае без да си намокри крачолите се обяви за генерал и всеки, който може да си напише името с по-малко от 4 грешки претендира за Нобелова награда по литература, това ще е положението на ***!
117
0
 
2
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
До ТурчинАми просветли ме де! Бъди така добър. Ще те изчета от край до край. Стига да ти се занимава. По принцип не съм много сведущ по тази тема. Аз се интересувам от РИМ ЕГИПЕТ КРЪСТОНОСЦИТЕ И ВСВ. То какво ли и да съм сведущ. Касапница и това е.
116
0
 
1
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
До Ястреб ВеликиЕ с това изби рибата хехехеех
115
2
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
До GENERAL GADORIANМного си далеч от истината,просто манталитет
114
0
 
4
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
До Ястреб ВеликиЕ сега направо нищо не каза. То каква е разликата не виждам. Работата е там че етноса ти казва че едва ли не се е водила кръвопролитна война между арменци и турци. Това е просто смешно. Много хитро е подбран моментът за кланетата. Баш в разгара на ПСВ. Тогава е била такава лудница. Особено и в него театър на бойните действия. Русия, революция и какво ли не. И понеже Турция яко е губела, дай да си го изкараме на арменците. Голяма простотия. Тази книга дето казваш не съм я чувал.
113
1
 
0
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До GENERAL GADORIANОт генерал-ефрейтор по надолу не слизам! "Море войводо, глава си давам, но сЯна не давам!"
112
1
 
1
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До GENERAL GADORIANГенерале, никой не оспорва, че е имало клане, оспорваме дефиницията "геноцид". И друго - знам, че наличният контингент от мозъци в този форум е с много ограничен капацитет, за да проумеят някои неща, но все пак да кажа - намерете и прочетете книгата на Кристофер Бжерксен "Арменското клане - първият еврейски геноцид на 20 век"
111
0
 
2
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
Най лошото е че признат непризнат този зверски акт никога няма да бъде забравен от историята. Такива неща не се забравят. За много по древни зверства се знае и помни.