"Нормандската четворка" поиска изтегляне на тежките въоръжения в Украйна

Външните министри на страните призоваха за пълно прекратяване на огъня
14 апр 2015 09:28, Елка Василева
14
"Нормандската четворка" поиска изтегляне на тежките въоръжения в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Външните министри на страните от "нормандската четворка" призоваха страните в украинския конфликт за пълно прекратяване на огъня и изтегляне на всички тежки оръжия от зоната на бойните действия, се казва в публикуваното съвместно изявление след срещата в Берлин, цитирано от световните агенции.

"Изразяваме загриженост от последните случаи на сблъсъци през уикенда, включително използването на тежки оръжия в района на Широкине и летището на Донецк", се подчертава в документа, цитиран от ТАСС. "Призоваваме всички страни да прекратят сблъсъците и да покажат готовност за пълно спазване на прекратяването на огъня и изтегляне на тежките оръжия".

Министрите призоваха и за изтеглянето на тежките оръжия с калибър под 100 милиметра, както и всички видове танкове.

Още по темата

Тристранната контактна група и специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съгласуват графика за тази цел.

"Изказваме силна подкрепа на усилията на мисията на ОССЕ за установяване на постоянно присъствие в районите, нуждаещи се от мониторинг на деескалация на ситуацията", се казва в изявлението. "Подкрепяме действията на мисията за деескалация на ситуацията около Широкине и летището в Донецк и призоваваме всички страни да сътрудничат с ОССЕ". Министрите призовават и да се предостави постоянен достъп на наблюдателите на ОССЕ, което се предвижда от техния мандат и от споразумението в Минск.

Външните министри призовават и за създаването на работни подгрупи в Контактната група, се казва в изявлението. Заместник външните министри ще продължат наблюдението за изпълнението на споразумението от Минск, както и за бързото начало на работата на подгрупите. Те ще се занимават с политическия процес, хуманитарните въпроси, икономическите въпроси и амнистията.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна беше домакин на преговорите, подчерта, че "нищо в Украйна не е лесно, това не е новост", предаде Ройтерс. "По време на днешните преговори отново станаха ясни различията в мненията на Киев и Москва", добави той. Дискусиите снощи са били "много дълги, много интензивни и отчасти много противоречиви, е заявил Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

Германският външен министър подчерта, че страните нямат избор освен спазването на споразуменията, постигнати в Минск през септември и февруари, предаде Асошиейтед прес. "Всички знаем, че пред нас стои дълъг път, но ще направим всичко по силите си да продължим този процес". Според него работните подгрупи ще се занимават с проблемите на сигурността, процеса на произвеждане на избори в контролираните от сепаратистите райони, подновяването на размяната на военнопленници и подобряването на икономическото положение в Източна Украйна.

Малко след преговорите руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страните не са успели да постигнат споразумение по украинските искания за разполагане на миротворчески сили, добави АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
ИВАНЧЕВ преди 9 години
ЗНАЧИ ЕДНИТЕ ДА СЕ ВЪОРЪЖАТ,А ДРУГИТЕ ДА СЕ ИЗТЕГЛЯТ,ХА,ХА,ХА.ХЕМ ИМ ДАВАТ ОРЪЖИЕ,ХЕМ ДРУГИТЕ ДА СЕ ИЗТЕГЛЯТпитасе в задачата кой кого иска да натегли.ПРАВ Е 10БОБИ СЛЕД КАТО НЕ ПРИЗНАВАТ ЗАКОНИТЕ,ЗНАЧИ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА,ВСИЧКО ДА СЕ ВЪРНЕ ПРИ 1917 ГОДИНА.ТО НЕ МОЖЕ ХЕМ ОВЧАРЯ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО.ЩЕ ЯДАТ ОЩЕ ПЕРДАХ ИЩЕ СТИГНАТ ДО НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.НИЕ ЩЕ СТИГНЕМ ПО МИРЕН ПЪТ,НО ТЕ ЩЕ НИ ИЗПРЕВАРЯТ.ПОЗДРАВИ ОТ ОКРАДЕНА И РАЗРУШЕНА ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИЯ.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха..ха...егати жълтия вестник, дори и фактологията бъркат, интересно как искат изтнегляне на тежките оръжия под 100 мм, значи всички гаубици и цулата артилерия може да остане на позиции:)))
9
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 10Значи Радата прие някакви закони от които следва- не може да се ползва комунистическа символика и цялата съветска ера е ера на престъпници. Та така ако това е вярно тогава всики решения на компартията са невалидни защото са престъпни. Така значи 22 госина са дадени на УССР Луганск, Донецк, Херсон и Одеса и още няколко облсти по-малки до тях. след 2 световна война западните области които са били Полски също а при Хрушчов и КРИМ. Ами върнете ги на Полша и Рф наследник на Царска Русия.А де !
8
14
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Донецк е в украинска територия бе, ка.***!
7
14
 
2
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Стига с тези апели и призиви.....руснаците не разбират от това и не им пука....и кой спазва Минското споразумение .трябва по- решителни действия и принуда.....от тази така наречена "нормандска четворка"
6
0
 
2
 
! Отговори
маке преди 9 години
наздраве само да си доядем ягнето и ке прочетем вестите
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KVAA A TAA CHETVORICA PUTIN SI ZNAE RABATATA
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби.....+
3
5
 
26
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 1 и 2Христос ВоскресеНормалните хора по това време празнуваха Великден. А вие двамата *** вероятно сте висели във форума натискайки F5 да излезне някой нормален коментар та да почнете да се заяждате.А отностно статията призовават за мир защото само това им остана - да призовават иначе са безсилни да укротят Украйна. Укрйна е почти готова да почне клането пак. Но независимо готова или не Клането трябва да почне пак и то преди 9 май за да помрачи празненствата. Бог да пази невинните.
2
15
 
7
 
! Отговори
СПА преди 9 години
До 1Ами защото, в почивен ден, трябва да им плащат двойна надница и възложителят се е стиснал !!
1
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете защо в понеделник форумът се беше обезтролил? Болен да не е дал почивен ден на *** си? Имаше само нормални коментари и нямаше кой да цъка минуси като разпран.