В Европа не се вълнуват за удавилите се в морето деца

Западният печат за поредната имигрантска трагедия в Средиземно море
20 апр 2015 10:20, Елка Василева
40
В Европа не се вълнуват за удавилите се в морето деца
Снимка: Reuters

Страните от Европейският съюз трябва да споделят отговорността за имиграцията, заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини след поредната трагедия с голям брой имигранти в Средиземно море, пише френският в. "Монд".

Корабокрушението в нощта срещу неделя с риболовен кораб, натоварен с емигранти, е най-голямото, което Средиземно море познава, отбелязва вестникът и припомня, че от 1 ноември миналата година спасителната операция "Маре нострум", която Италия започна през октомври 2013 г., беше заменена с операция "Тритон" под егидата на европейската агенция Фронтекс.

Критикувана за цената си (9 милиона евро на месец на сметката на Италия), за обема на вложените средства (флота от десетки кораби, обслужвани от 900 души, способна да стигне на 172 мили от италианския бряг), "Маре нострум" според някои политици насърчаваше имиграцията, тъй като прекосяването на морето стана по-сигурно. През 2014 г. в Италия пристигнаха 170 000 имигранти.

Въвеждането на "Тритон" беше прието с облекчение от италианските власти. С по-скромно финансиране (бюджет от 2,9 милиона евро на месец, предоставян от Европа) и средства за обслужване (два самолета, хеликоптер, седем кораба и 65 души персонал) ролята й се свежда до наблюдаване на границите.

Спасяването не е неин приоритет. Корабите не прехвърлят границата от 30 мили от брега. "Монд" цитира висш представител на Международната организация по миграцията Флавио Ди Джакомо, според когото трябва да се върнем към система, подобна на "Маре нострум" - становище, споделяно и от говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Карлота Сами, която казва, че спешно трябва да се задейства операция "Маре нострум" – Европа, гарантираща адекватни спасителни мерки. От година настояваме за това - без отговор, подчертава тя.

Не можем да се държим така, сякаш всяка драма е последната и да стискаме палци да няма нова, казва италианският министър по европейските въпроси Сандро Гоци, цитиран от "Монд".

Смятахме 2014 г. за лоша заради рекордно високия брой жертви и скока в числеността на имигрантите, достигнали бреговете на Европа, макар че имаше и рекордно голям брой спасени от италианската издирвателно-спасителна мисия, при която от водата бяха изваждани ежедневно стотици хора.

Сега обаче Европа се сблъсква с нещо още по-лошо, посочва британският в. "Гардиън" в статия, посветена до голяма степен на въпроса за човещината към проблемите на имигрантите в страните ни. Имиграцията е критична тема за почти всяка европейска държава. Неофициално някои висши представители споделят опасения, че една разширена операция по издирване и спасяване в Средиземно море не само ще изчерпи и без това недостатъчните бюджетите, но и ще има стимулиращ ефект, насърчавайки и улеснявайки пристигането на рекордни равнища имигранти на континента, ясно показал, че не иска повече хора от корабите. Въпреки постоянните трагедии случващото се в Средиземно море не буди особено съчувствие сред европейците.

Публикуваните на уебсайта на "Гардиън" теми, свързани с проблема за имиграцията, привличат много малко читатели, подчертава вестникът. Възможно ли е през 2015 г. това да се промени? Тази седмица европейските лидери ще бъдат подложени на силен натиск да променят курса, да направят нещо, вероятно да възстановят издирвателно-спасителните дейности, но тъжният факт ще се запази, докато общественото мнение не започне да се вълнува повече за удавилите се в морето деца, отколкото от имигрантите, настанили се в съседната къща, отбелязва "Гардиън".

Любопитна гледна точка към темата има водачът на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, изразена пред Би Би Си. Той обвинява премиера Дейвид Камерън и бившия френски президент Никола Саркози за военната операция през 2011 г., която е дестабилизирала Либия и е довела до масова миграция. Трябва да бъдем честни и да признаем, че пряко причинихме този проблем. Преди да бомбардираме страната, да свалим Кадафи и да дестабилизираме обстановката нямаше такива количества мигранти от Либия, казва той.

Ако Европа не реформира миграционната си политика, 2015-та може да се окаже най-смъртоносната година за хиляди хора, избягали в Либия от раздирани от конфликти райони в Близкия изток и Африка, само за да установят, че Либия е също толкова опасна. Европа е сигурно място, но мигрантите могат да получат убежище законно само ако стъпят на европейска земя. Това ги прави лесна плячка за добре организирани мрежи за трафик на хора, посочва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

Очаква се през май Европейската комисия да представи нова политика за поделяне на имиграционния товар между страните членки, предлагаща повече легални пътища за имиграция в Европа и създаване на миграционни центрове в Африка и Близкия изток.

От ключово значение е всичките 28 страни от ЕС да подпомагат и финансират тези реформи. Без единна и последователна политика и с безнадеждно оскъдно финансиране много хора ще продължат да излагат живота си риск, а хуманитарните ценности на ЕС ще загубят смисъл, допълва вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
7
 
! Отговори
Луд с мотика преди 9 години
В момента гледам На Кафе по Нова и да ви кажа честно по ме интересува 18 годишната щерка на Иван Звездев отколкото обърната лодка с маймуни :D
8
4
 
16
 
! Отговори
Луд с мотика преди 9 години
Европа не се интересува, в европа не са длъжни да се занимават с емигранти, не ги интересува нищо за тях. Защо ние се занимаваме с емигрантите, защо тръбим, по сайтове и новини - лодка се обърна че лодка се обърна... ми да се оправят емигрантите бе, къде са тръгнали, кой ги е викал и кой ги качил насила в лодката- никой. Тогава нас в България какво ни интересува? Голяма новина че се обърнала лодка с *** и всякаква *** искаща да премине граници незаконно. Боли ме шмайзера за тях.
7
1
 
15
 
! Отговори
честит преди 9 години
па най ми е смешно как ЗАСТАРЯВАЩА ЕВРОПА имала нужда от младата емигрантска работна ръка. Тоя КАКВО ТОЧНО ЩЕ РАБОТИ ? С КАКВО ЩЕ ДОПРИНЕСЕ ЗА ИКОНОМИКАТА? Той, Тя и То не идват да работят - идват като кърлежи да се закрепят и насмучат от ЕС социалните фондове. Ми НЕ , НЕ СЕ ЧУСТВАМ ВНОВЕН - от моя гледна точка - 700 гърла по-малко за хранене.
6
0
 
28
 
! Отговори
честит преди 9 години
Мноооооо се кефя как световната Соросуиада, Толерастия в лицето на Англо-Сакс-а, постоянно се опитва да контролира Европа, обикновено вменявайки ни чуство за вина: не правим достъчно, не сме отговорни, ние сме виновни. За кое ЛИЧНО АЗ съм виновен?Аз ли съм ги накачулил тия орди по корабите да идват в ЕС да ги хрантутим и тях и чаветата им ? Аз ли разпалих война в държавите им воден от англо-сакс-империалистическите си интереси?МИ АКО СЛУШАМЕ -СОРУСИТЕ -ДАЙ НАПРАВО ДА ИМ ПРАЩАМЕ НАШИ КОРАБИ ?
5
2
 
20
 
! Отговори
даммм-99 преди 9 години
До Тра-ла-ла---------По принцип си прав и те подкрепям на 100%...НО да припомня,че тези бежанци са следствие на ПРЕСТЪПНАТА меж. политика на"запада"....В Либия цареше мир и благоденствие--запад им спретна арабска пролет-убиха Кадафи....и бежанците тръгнаха към Европа.Същата ситуация е с бежанците и от Сирия...Афганистан...Ирак... и т.н..... ......
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Европа не се вълнуват за удавилите се в морето деца. Не се вълнуват и за убитите в Украйна деца. Не се вълнуват и за извършените 7 политически убийства в Украйна само през последните дни.Тези човеци не са Шарлита.
3
5
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ЗАЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА ДЬРЖАВАТА КОЯТО ПРИЧИНЯВА ТОВА---САЩ ---КОЙ ВОДИ ВСИЧКИ ЗАВОЕВАТЕЛНИ ВОЙНИ В ИРАК ЛИБИЯ АВГАНИСТАН УКРАЙНА И Е НАСОЧИЛА АВТОМАТА И КЬМ РУСИЯ---ООН--ЕТО СЬЩО ГИ ПОДКРЕПЯ ЕС СЬЩО
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея, който имигритат по тоя начин за привлечени от начина на живот в Европа. Проблема, че че те искат да променят тоя начин - да стане като при тях. Не се отказват от религията си, начина на живот. Не искат да учат език и да се интегрират.Т.е. искат да направят от Европа Африка, Азия, Близък изток и т.н. Не всички са терористи но 90% от тях продължават да си живеят техния начин на живот. Факт!Е, за какво са ни такива. Нямат работа тук. Да си стоят ТАМ или да се давят.
1
2
 
38
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 9 години
"Сраните от Европейският съюз трябва да споделят отговорността за имиграцията, заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини след поредната трагедия с голям брой имигранти в Средиземно море, пише френският в. "Монд". "И поради каква причина трябва да го правят? За да приютяват, хранят, обличат и обгрижват безройна дива ***, която после да ги коли, викайки алах акбар ли?