Украйна сложи точка на "Великата отечествена война"

Киев се дистанцира от честванията в съветски стил
Обновена: 22 апр 2015 20:14 | 22 апр 2015 18:44, Камелия Цветанова
244
Украйна сложи точка на "Великата отечествена война"
Снимка: Ройтерс, архив

Украйна къса с традицията - престава да използва названието Велика отечествена война и иска, отбелязвайки 70-годишнината от победата над нацистка Германия, да използва един предимно британски символ - червения мак, съобщи Ройтерс.

Това несъмнено ще подразни Москва, отбелязва агенцията.

Промените, за които говори днес на правителствено заседание украинският премиер Арсений Яценюк, показват, че Киев се опитва да се дистанцира от руските честванията в съветски стил, които
ще са на 9 май.

Всичко това става на фона на продължаващия конфликт в Източна Украйна.

Късайки със съветското си минало, Киев ще съгласува празничния си календар с този на европейските си съюзници и за пръв път обяви за свой национален празник 8 май - честван на Запад като Ден на победата.

Президентът Петро Порошенко подписа указ, с който 8 май става ден на помирението между украинците, воювали само с нацистите, с онези украинци, които след войната са се борили и срещу съветската власт. А на 9 май Украйна ще отбележи Деня на победата със свои паради на ветераните в Киев и в още няколко големи града. Киев, както и повечето западни правителства, бойкотира празненствата за края на войната в Москва заради ролята й в украинската криза.

Яценюк прикани украинците по време на тържествата в Украйна в чест на победата да носят червен мак като "европейски символ" на победата, а не георгиевската лентичка. "Още веднъж напомням, че символ на честванията е макът. Това е европейски символ, а всякакви други лентички нека носят в Русия, която днес претендира, че тя е победила във Втората световна война. Украйна е страна победителка и тя ще отбелязва на най-високо равнище края на Втората световна война и победата над нацизма", каза Яценюк.

Според Ройтерс тези думи на Яценюк показват, че той подкрепя предложенията да не се използва вече названието Велика отечествена война за конфликта с нацистка Германия.

Макът като символ на паметта за загиналите първоначално е използван, предимно във Великобритания, при възпоменателни прояви за загиналите в Първата световна война. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
след 5 май 1945 год. съветска русия обявява България за победена а Украйна ни признава за съюзник но сталин ни наказва с репарации , въпреки участието ни в 3 та украинска армия - другарите комунисти знаят ли го това ?!
62
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хем грозен, хем глупав , унищожи държавата си заради чужди интереси и няколко чувала зелени хартиики които скоро няма да имат стоиност / тоя заслужава да бъде публично разстрелян
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
122 не можеш да промениш историята каквото и да пишеш има роднини на тив 35 50 милиона които ще теглят една майна
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не змам дали ще дразни москва ама ако дядо ми е бил учасник е жива гавра омаловажава и унижава потомците на победителите
59
5
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До Членска карта 7--110;Според воения историк Ген. ВОЛКОГОНОВ Руските жертви са между 37 и 50 милиона.Той казва; Лошото е че костите на нашите войници още се белеят по степите ,но няма кой да ги погребе, Голяма част от жертвите се дължи на ГЛАД. Комунистическия режим се оказа негоден да си изхрани населението.САЩ хранеха руската армия,Когато руснаците са дошли в Б--я са казвали; БЪЛГАРСКИ ДОМ МАГАЗИН.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя плъх на снимката е с политически рейтинг 2,5 % в *** си.Смятайте какви хора управляват мелезите.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
малееее какъв грозен *** сте истипосали .как не вие срам бе .а сега триите бе гои.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците най-накрая ще спрат да си приписват заслуги за втората световна война. Браво! Тях тогава просто не ги е имало като държава...
55
4
 
5
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До Анонимен--100;САЩ загубиха над Германия 74 000 самолета и 55 000 летци. Англия воюва 2 г. сама. Над Лондон са хвърляни и РУСКИ бомби. Нали бяха съюзници на Хитлер.
54
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 9 години
който е искал да променя обстоятелствата около историческите данни е ставал смешен и никой не си спомня за него.
53
12
 
9
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
БРАВО Украинци. Българските *** също наричаха ВСВ -Отечествена. По--голямо падение от това да празнуваш празника на ОКУПАТОРА си няма. Само българските *** са способни на това. Документите по окупацията са подписани на 8 Май след 22ч и 30 мин.Тогава в Русия било ДЕВЕТИ и хайде по тяхно му.Да живее УКРАЙНА. ПОБЕДА.
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1още един ненормален
51
9
 
3
 
! Отговори
след дъжд качулка преди 9 години
Руснаците проспаха Украйна,сега те им се смеят предизвикателно.Язък за милионите жертви,които дадоха руснаците за победата над Хитлер.Горбачов и Елцин прецакаха целия СССР.КАТО ОТЪРВЕШ ПИТОМНОТО,ВЪРИ ГОНИ ДИВОТО.ТРУДНА РАБОТА.Дано само не избухне трета световна война,която ще е край на човечеството-и за богатите и за бедняците.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 79обикновен фашистки пропагандатор
49
3
 
7
 
! Отговори
Mordehaj преди 9 години
Slava Ukraine !Slava ! Slava!...mai ste iadete samo slava... sled kato za libiicite ostana da jadut samo piasuk, za vas kravarite sa opredelili dieta sus slava...
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Патриотфашистка пропаганда
47
8
 
14
 
! Отговори
История преди 9 години
Правилно.Как може да е велика и отечествена след като на тези господа само глупостите са велики , а и те никога не са имали отечество-родени са в руска губерния . Смятах,че след македонските изцепки няма какво да ме изненада,но явно съм грешил.
46
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украининформВ Украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ!!! Не се насити на невинна ккърв.
45
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Путларах акбар.Русия е велика страна!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 87ЗАЩО НЕ???