Общи учения на Китай и Русия в Средиземно море

Ще участват 9 кораба от двете страни
30 апр 2015 22:26, Елка Василева
328
Общи учения на Китай и Русия в Средиземно море
Снимка: архив, Reuters

Китай и Русия ще извършат общи военни учения за първи път в Средиземно море, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на китайското министерство на отбраната. Ученията ще се състоят в средата на май. Точна дата не се посочва.

Китай и Русия извършват общи военни учения в Тихия океан от 2012 г. Маневрите през май ще съвпаднат със засилване на военното сътрудничество на САЩ със съюзниците им в Азия в отговор на китайските териториални претенции в този регион.

В ученията в Средиземно море ще участват 9 кораба от двете страни. Сред тях ще има и китайски плавателни съдове, които сега патрулират във водите край Сомалия, за да предотвратяват набезите на сомалийските пирати, каза говорителят на китайското министерство на отбраната Гън Яншън, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Целта е да се задълбочат приятелските връзки и сътрудничеството между двете страни и да се увеличи способността на нашите кораби да се справят заедно с тези на Русия със заплахите по море, заяви говорителят. Той подчерта, че ученията не са насочени към никоя трета страна и нямат нищо общо с регионалната ситуация.

Ученията ще бъдат фокусирани върху безопасността на корабоплаването, мисиите за ескортиране на кораби и презареждане в открито море и изпитване на различни видове оръжия.

Откакто западните страни наложиха икономически санкции на Русия миналата година заради насилието в Украйна, Москва разшири опитите да изгради връзки с Азия, Африка и Южна Америка, отбелязва Ройтерс. Москва се стреми и към затопляне на връзките с бившите си съюзници от съветската епоха.

Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и имат тесни дипломатически, икономически и военни връзки, а Китай по традиция разчита на Русия за доставки на по-модерна техника.

Китайският президент Си Цзинпин ще посети Москва в началото на май, за да присъства на парада по случай 70 години от победата над нацистка Германия.

В последните години Русия и Китай засилиха общите военни учения. В някои случай тези учения бяха под егидата на Шанхайската организация за сътрудничество, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2011 г. Китай предприе небивала стъпка, като изпрати едни от най-модерните си кораби заедно с военнотранспортни самолети да помагат за евакуацията на 35 000 китайци от Либия. В началото на април тази година Китай изпрати три военни кораба, които бяха част от антипиратските патрули край бреговете на Сомалия, за да помагат на китайски граждани и на други чужденци в размирния Йемен, допълва АП.

Напоследък Китай засилва мощта на армията си, макар да твърди, че го прави за мирни цели и че не заплашва никого, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заблудени овце световния ред и световното правителство наближава
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано сгащят американските кораби в черно море?Хвала на КИТАЙ И РУСИЯ...
114
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 9-ти, май "Прогрес"-а ще падне на Красная площадь.
113
2
 
8
 
! Отговори
морски преди 9 години
Днес в Средиземно,утре в Черно море!Слава на Русия!
112
5
 
3
 
! Отговори
сибириада преди 9 години
*** ,вижте там ако може нещо по ефтина марулка да си произведете.Или добрите руснаци като победят лошите американци ще раздават зелена салата на корем?А дано ама надали
111
1
 
9
 
! Отговори
ква стана преди 9 години
Руската МЕЧКА и КИТАЙСКИЯТ ДРАКОН заедно срещу гейсъюза. доскоро се фалефа че били много генномодифицираните, ами сега?
110
3
 
17
 
! Отговори
Мууууу преди 9 години
Мууууу, ми сега!? Мислиш си че само ние мозем да ходим по чуждите морета!
109
5
 
27
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Ще видат натовците кон боб яде ли!
108
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега в Средиземно море, скоро и в Карибския залив :))Да не си мислят краварите, че само те могат да се врат в Черно море и Охотско море...
107
4
 
24
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
мен обикновено веднагаме трият спокоино това учение е само подготовка за големият десант в САЩ за защита на ***
106
2
 
10
 
! Отговори
до 228 преди 9 години
Трудолюбив сте, успяхте още преди обяд на 1 май да се дрогирате.
105
4
 
20
 
! Отговори
до 218 преди 9 години
Нашият САМОЛЕТОНОСАЧ няма нужда от гребци.Той премина на две батерии от 1,5 V.Сега му правят изпитания /строго секретно!/в корито на свинеугоиотелния комплекс в с.ДолноПутараново.
104
49
 
7
 
! Отговори
До 226 преди 9 години
Това на 9 май май само вие русолизците ще си го гледате, а памперсите ги носете вие, защото като стане въпрос за вашата майка росия толкова се разпалвате, че покрай вас замирисва на лошо. Що се отнася до баба ви меца.. ами тя баба меца е гладна. Обама и спря медеца :)
103
12
 
4
 
! Отговори
До 224 преди 9 години
Много телевизия гледаш
102
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това дето го прави путин в момента съм го виждал същото по селата- няколко селски големци въртят гуми с новите си мерджани на мегданя и си мислят, че репектират селяните хаха
101
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най мощната в световен мащаб анти-седерастка коалиция "Русия+Китай".
100
4
 
52
 
! Отговори
до 215 преди 9 години
А американски бойни кораби имат ли работа в Черно море?Или те не са заплаха за световния мир?
99
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашият самолетоносач какво още чака?Да попълним бройката на гребците и да заминаваме там.Трябва да ги неутрализираме тия.
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Samo taka
97
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия изобщо няма работа в Средиземно море, да не говорим за Китай! Да си правят маневрите в Тихи океан! Два гиганта - заплаха за световния мир!