Уроците от Балтимор: Бездната в доверието е огромна!

Хаосът в американския град започна от гневната реакция на обществото
3 май 2015 19:57,
102
Уроците от Балтимор: Бездната в доверието е огромна!
Снимка: архив Reuters

Последният път, когато американският град Балтимор беше арена на гражданско неподчинение, каквото видяхме през последната седмица, е през далечната 1968-ма година след убийството на Мартин Лутър Кинг.

Както тогава, така и сега, хаосът започва от гневната реакция на обществото – този път заради поведението на полицията при ареста на 25-годишния Фреди Грей, който издъхва при съмнителни обстоятелства на 19-ти април.

Разбира се, както посочва сп. “Нюзуик”, разликата е, че инцидентът не се случва във времената, когато чернокожото население е репресирано повсеместно. 63% от жителите на Балтимор са афроамериканци. Кметът на града Стефани Роулингс-Блейк също е с афроамерикански произход и печели изборите през 2011-та година с 87% от гласовете.

Още по темата

Шефът на полицията Антъни Батс също е чернокож, както и повечето полицаи. Балтимор, както Вашингтон, Филаделфия и Детройт, е политически център на афроамериканците. На този фон възниква въпросът къде всъщност е проблемът?

Според “Нюзуик” причините не са малко. Институциите, например, не се променят лесно и бързо, независимо кой е начело. Проблемите за чернокожите рядко са свързани с расистките възгледи на отделни властимащи личности, а по-скоро със структурни проблеми като бедност, разбити семейства и училища, предлагащи изключително лошо образование.

От друга страна Балтимор е един от най-опасните градове в САЩ. Процентът на убийствата през 2013-та година е 37 жертви на 100 хиляди души – това е повече от процента в Южна Африка.

Само в рамките на една седмица през юни преди 2 години са регистрирани 10 убийства и 28 престрелки в град с общо население 622 хиляди души. В Балтимор младите чернокожи често падат в жертва на полицейски куршуми, но в същото време много млади чернокожи падат в жертва от пистолетите на други млади чернокожи.

Това, естествено, не може да служи като извинение за балтиморската полиция, която през годините добива слава като извънредно насилствена.

Много млади афроамериканци негодуват срещу полицията, която непрекъснато ги спира за внезапни проверки, третира ги като престъпници, а не като съграждани. В същото време обаче на редовните обществени сбирки в най-проблемните квартали се чуват постоянни оплаквания, че органите на реда не са достатъчно твърди в борбата с престъпността.

В исторически план, през голямата част от 20-ти век, усилията на американската полиция са насочени върху опазването на бялото население и неговото имущество от чернокожите, но не и за предотвратяване на насилието между афроамериканците.

Според наблюдатели именно това е една от основните причини кварталите с чернокожи жители да страдат от толкова висока престъпност. Защото престъпниците не чакат втора покана, когато не са преследвани от закона.

Споровете не са решават с разговори или съдилища, когато се налага, а с юмруци, ножове и куршуми. Свидетелстването е позор. Така всеки опит на полицията да разреши някой случай завършва с неуспех при намирането на свидетели.

Убийствата в Балтимор са намалели с близо 1/5 от пика през 90-те, но това е далеч от средното ниво за страната. Полицията просто не смогва с ресурсите – около 3 хиляди полицаи трябва да се справят с всички ежедневни задължения и около 200 убийства на година.

Това претоварване бързо води до неудовлетвореност, липса на положителни резултати и драстично падане на доверието в цялата институция.

През 2005-та година “белият” кмет Мартин О'Майли залага на политика на нулева толерантност и настоява полицаите да спират и претърсват всеки подозрителен младеж за притежание на наркотици или незаконно оръжие. В същата година са извършени над 100 хиляди ареста.

Впоследствие тази практика е прекратена, но конфликтът между чернокожото население и полицията вече е налице. Бездната в доверието е огромна.

За успешна борба с организираната престъпност е нужен дългосрочен план, нужна е среда, в която хората да са убедени, че законът ги пази. И да са готови да сътрудничат с полицията.

Само така може да се изгради мрежа от информатори, която да даде предимство на органите на реда и да помогне за идентифицирането на “големите риби”.

Проблемът с тези дългосрочни планове е, че за реализирането им са нужни време, пари и късмет. И промени в мисленето, каквито са доста трудни за постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та какви са проблемите на чернокожите? Структурни? Или СИСТЕМНИ?.....а по-скоро със структурни проблеми като бедност, разбити семейства и училища, предлагащи изключително лошо образование...Системни трябва да са, системни.
19
6
 
52
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 години
янките избиха индианците на цял един континент и го населиха с черни ***.Последствията ги виждате,Демокрацията също.
18
1
 
17
 
! Отговори
пешо преди 8 години
До АнонименСпим многоооо дълбоко !Както винаги.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мале, как са го загазили хорицата, у руско не очакват ли бежанска вълна, през беринговия, а може и с барки по вода!? Mattino di sole sulla barca - както пееше Челентано ... Хора бдете, американскичт империализъм е коварен!!!
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко опира да стандарта на живот.Ако тия не бяха свикнали да живеят като буржоа, сега нямаше да се бунтуват заради глада - това е истинската ПРИЧИНА.ПОВОДА - той винаги може да се намери.
15
10
 
18
 
! Отговори
до ехе преди 8 години
КУ-КЛУС КЛАН са велики и с техните права и истини.САЩ трябва да се раздели на бяли(истински) на жълти (китайци)и в този щат управата да е от тях който иска да живее трябва да се съобразява в какъв щат живее.Африканците също имат право на щат и нека си живееят както си искат.
14
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И що реват като са си избрали черен куманяга за президент?В САЩ Демократ=Цоциалист.И тук беше същото с РОМА куманист Костов.
13
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние в България спим и кротуваме
12
34
 
9
 
! Отговори
ехе преди 8 години
нещо много се преувеличават нещата. Винаги, когато черните са възставали, Америка е ставала по-силна. Така че процесът в Балтимор е оздравителен, а разните Ку-клус кланове около БЯЛА АМЕРИКА ще си намерят майстора!
11
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е корпоративната диктатура,която в основите си е създадена на базата на робството,колониализма и военни агресии за "налагане на демокрация и прогрес" да бъде свалена в САЩ.Смелите борци за демокрация от Балтимор,Фъргюсън,Ню Йорк са първите опълчили се.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До амче АМЧЕ не знаеш ли ,че няма по страхливо *** от Хамериканското.
9
3
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
БЬЛГАРИТЕ В БЬЛГАРИЯ СА НА СЬЩОТО ДЕРЕДЖЕ---ОСТОВЕНЕ СА В РЬЦЕТЕ НА------НА ВЛАСТА НЕ И ПУКА ВЕЧЕ НИ ЗА ДЬРЖАВАТА НИ ЗА БЬЛГАРИТЕ
8
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си афроамериканец в Сащ полицията винаги ще е нащрек. Полицията ще те тормози.
7
11
 
29
 
! Отговори
пещо преди 8 години
Време е Сащ да съ гътне.Они оти си мислят ,че цунамито на СССР нема да стигне до тех.
6
2
 
25
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Нали съм си ***.... и все не мога да разбера...сащо в САЩ 80% от затворниците са черни? Да не е някъква особеност на етноса? Или....просто черните ги набутват по затворите за да са по-свободни улиците за движението на колите на белите?
5
3
 
35
 
! Отговори
Янсия преди 8 години
Ми че то Балтимор си е цяла африка с толкова хиляди черни, а където мнозинството е черни винаги ще има висок процент убийства.
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маккейн и Обонго били на сафари в Кения, но се изгубили и били пленени от племе людоеди. Питали Маккейн:- Избирай: бонго-бонго или смърт!- Бонго-бонго отговорил без да се замисля Маккейн - той бил вече военнопленник във Виетнам, имал опит и бил наясно.Вързали го на магаренце и цялото племе му се изредило, разцепили го от всякъде.- А ти какво избираш, обърнал се вождът към Обонго - бонго-бонго или смърт?- Сс-с-смърт, пп-п-плийз! - отговорил Обонго.- Твоя воля! Значи: бонго-бонго до смърт!
3
35
 
22
 
! Отговори
амче преди 8 години
естествено, че се живее яко в САЩ. Само за сравнение в САЩ живеят 3 млн. руснаци, а в Русия живеят има няма 5 американеца. Защо ли?
2
1
 
2
 
! Отговори
Mi преди 8 години
Amerikanzite ne sa mi primer samo 4er imotite sa istinskite amerikanzi Belite v USA sa karaschak ot Dr narodi no se tadvam NATO schte se dogovora s Putin a Europa schte go *** a da ne govorim sa bG deto neprekasnsto novite stari na vlas Pluskat Rusia i Putin koi e sugarev govori gluposti Po tv kakvo e napravil sa bG nischto Kakto i dr Mutri milionerite v bg
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми що, нали там взимат по 5 000$ яко заплата и живеят мноо яко в америка