Тук е китайският флот. Вън – послание към US самолет

P8 Poseidon прелетял над изкуствени острови, създадени от Китай
Обновена: 21 май 2015 14:13 | 21 май 2015 11:52, Елка Василева
273
Тук е китайският флот. Вън – послание към US самолет
Снимка: архив, Reuters

Самолет на американските ВМС прелетя над изкуствените острови, които Китай създава в Южнокитайско море, провокирайки китайския флот да отправи неколкократни предупреждения за напускане на района, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Кореспондент на Си Ен Ен, който бил на борда на Р8 "Poseidon" - най-съвременния разузнавателен самолет на американските въоръжени сили, каза, че китайците са отправили общо 8 предупреждения.

"Тук е китайският флот. Моля, напуснете, за да се избегнат недоразумения", се казвало в радиопосланието на английски до екипажа на самолета.

В един момент американските пилоти отговорили, че са в международното въздушно пространство, но китайският оператор им се сопнал: "Тук е китайският флот. Изчезвайте!"

Днешният инцидент, както и отправени неотдавна предупреждения до филипински военен самолет да напусне същия район около архипелага Спратли в Южнокитайско море, говорят за това, че Пекин се опитва да установи забранена военна зона над новите си острови, отбелязва Ройтерс.

Някои експерти се опасяват от риск от конфронтация, особено след като служител на САЩ съобщи миналата седмица, че Пентагонът обмисля изпращането на военни самолети и кораби, за да предявят претенции за свобода на навигацията около изгражданите от Китай острови.

Китай си навлече международни критики за плановете си да разшири няколко рифа и да построи военни обекти върху тях очевидно в подкрепа на териториалните си претенции.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
36
 
! Отговори
Славянов преди 8 години
До HAHAЧе си хахо - няма съмнение. ***, та вдлъбнат! ZA6TO PI626 NA MАYMUNIZA? След три дни е Денят на Славянската писменост, на Св.Св. Кирил и Методий! Засрами се! Да живее славянството! Да крепне братството между славяните! Не виждате ли как папищаците и протестантите, а и муслитата, се стремят да ни разединят! Няма да мине!
114
1
 
8
 
! Отговори
Бг ЕС преди 8 години
Българска фирма продава плаващ остров в Т.Океан и това не е шега.
113
1
 
42
 
! Отговори
Империалисто преди 8 години
Забелязва се разкото нараствана на нуждите от памперси за възрастни! Дали има неква връзка с нарастващата мощ на Русия и Поднебесната Империя
112
4
 
34
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Вън краварите от наще острови!
111
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 183Ако това е военен обект, то полетите над него са забранени, дали е остров, понтон, или дървена скара, няма значение. Между другото, полетите над самолетоносачи и флотски части също са забранена зона, а корабите също са изкуствени образувания.
110
3
 
27
 
! Отговори
да преди 8 години
Още помня как пълнихте площадите развявайки американски знаменца,а преди правехте същото с руски знаменца. Объркахте се на кого по напред да се кланяте
109
25
 
6
 
! Отговори
HAHA преди 8 години
MNOGO KOMUNISTICHESKA SVOLOCH TUKA BE. TROLOVETE NA BSP NQMAT SPIRKA MYHAHAHA.NISHTO NA IZBORITE PAK SHE IZQDETE MAZNIQ BUHAHAHAH
108
30
 
8
 
! Отговори
др. Путин преди 8 години
е вожд на една държава, която е толкова изостанала, че скоро ще трябва да се мести от Азиатския в Африканския съюз.
107
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не взимам страна, но в цял свят въздушното пространство над военни обекти е забранена за полети зона.
106
8
 
8
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Смешното е, че това за което го плюете запада го има абсолютно навсякаде с две три изключения, ама за да емигрираш там първо искат жълта книжка и после дават виза.
105
22
 
7
 
! Отговори
Коко преди 8 години
От Русия ли пишеш? :)Много поздрави на Мишо Шамара, ей много сте евтини!
104
3
 
23
 
! Отговори
до коко преди 8 години
ти парада на 9ти - гледа ли - кво искаш да ти споделяме повече?
103
22
 
4
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Аз не съм измислил нищо, ама и не плюя по никого. Само питам нещо интересно за Русия да споделите? Аз Китай и САЩ не ги мисля, ама да си фен на БРИКС, е това не го разбирам!
102
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коко ,хайде и нещо за Русия-външен дълг ,другаря Путин почти го стопи,златни резерви-другаря Путин ги удвои ,заплати на руснаците-за осем години ,другаря Путин ги увеличи 30 пъти ,а цените на стоките и услугите се повишиха за същото време само пет пъти,Това стига ли ти.А ,превъоръжи и модернизира армията и за това САЩ им треперят гащите.Я нитай ония морячета дето се *** на "Деймс Кук " като застана над тях един руски самолет ,а системите им на тях бяха блокирани и не могат да си насочат оръ
101
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
концепцията за световно господство винаги е катастрофирала - александър македонски, рим чингис хан, византия, наполеон, фюрера, и познайте кой е наред - лаком г ъ з - кръв с ... ре
100
1
 
18
 
! Отговори
До Коко преди 8 години
Пишеш глупости .... потърси в нета за нещо наречено ГЛОНАСС после ги карай руснаците да не използват GPS. Ами ти като не си измислил нито интернета нито азбуката на която пишеш защо я използваш?
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
соросоида, като го резнеш у черния дроб с факти, започва да се дави в мътна слюнка :)
98
7
 
3
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Ха-ха-ха, не бе, на мен играта на китайците със САЩ ми е ясна, но нещо за Русия кажете???
97
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русолюбската гнъс пак е изпълзяла ,само във шизофреничната ви реалност руската е *** е в единен фронт с Китай понятно ?
96
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коко какви ги говориш? Едва ли предполагаш че 95% от инфраструктурата на световния нет е китайска. А пък ако така се стекат обстоятелствата, че пластмасовите пари бъдат ограничени рязко, последния радостен от този факт ще са щатските банки. За гпс предполагам вече виждаш, че всички нови устройства се предлагат с глонас съвместимост. Но въпросът не е да водим *** спорове, а да се вгледаме в спазването на международното право.