Банков бандитизъм без наказания

Повече нарушения – повече глоби. Но без присъди за 6 големи банки
24 май 2015 17:30,
43
Банков бандитизъм без наказания
Снимка: архив, Ройтерс

Сп. “Икономист” обрисува позната до болка ситуация: регулаторните органи приемат нови наказания за банките, правят се гръмки изявления за нарушенията, извършени от финансовите институции, но при все това няма нито един конкретен извършител, подведен под съдебна отговорност. Леко объркваща е и официалната информация какво точно признават банките и какво следва от това, че го признават.

През седмицата консорциум от американски и британски правителствени агенции обяви споразумение с 6 международни банки по обвинения в манипулиране на валутните пазари. “Банк ъф Америка”, “Барклейс”, “Ситигруп”, “Джей Пи Морган Чейз”, “Роял Банк ъф Скотланд” и “ЮБиЕс” се съгласиха да платят обща глоба в размер на 5,6 милиарда долара. Всички, с изключение на “ЮБиЕс”, признаха и криминално поведение, макар и тук терминологията и последствията да са по-скоро неясни, отколкото обратното.
 
Въпросното споразумение беше кулминацията на дълго разследване на действията на 20-на служители от 6-те банки, които се самоопределят като “картел”. В периода 2007-2013-а година тези хора са използвали кодирани съобщения в онлайн чат, за да си помагат взаимно в правенето на пари. Много пари.
 
Най-често това се е случвало чрез манипулации в обменния курс между долара и еврото. Което си е чиста проба измама, в разрез със съществуващите закони. В един от разговорите участник в чата написал: “Ако не мамиш, значи не се опитваш”. 
 
“ЮБиЕс” се размина с признаването на криминална вина, защото беше първата банка, която съобщи на властите за съмнителната дейност. Но това е второто подобно провинение за тази банка само в рамките на 3 години – през 2012-а беше платена глоба от 1.2 милиарда долара за манипулации на лихвения процент в сделка, сключена с изричното условие да няма повече подобни нарушения.
 
Сега идват нови глоби, но без съдебно преследване. А от “ЮБиЕс” успокояват, че паричните наказания “няма да се отразят” на финансовите резултати на компанията!
 
“Икономист” посочва, че до неотдавна признаването на криминална дейност е било гаранция за банкрут. Такава е съдбата на голямата инвестиционна банка “Дрексъл Бърам Ламбърт” и счетоводната къща “Артър Андерсен”, които губят лицензите си и клиентите си, защото законът забранява правене на бизнес с престъпници. Но сега правосъдното министерство го дава далеч по-леко и лицензите на провинилите се остават непокътнати. 

Друга интернационална банка “Кредит Сюиз” призна криминалните обвинения за измами, свързани с избягването на данъци, и също се размина с размахване на пръст и глоба.

Като оставим настрана държавните органи, признаването на вина в настоящата ситуация неизбежно ще доведе до множество частни искове. 500 милиарда долара се търгуват дневно на долар-евро валутния пазар. Манипулациите, извършени от 6-те банки, със сигурност са засегнали много хора.
 
Инвеститори вече започнаха да съдят финансовите институции. Една група ищци дори се похвали с извънсъдебно споразумение за 394 милиона долара със “Ситигруп”. И на този фронт парите решават всички проблеми – и осъдени пак няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Правителствата на страните от ЕС са безгласни букви, Световната Финансова Мафия със своя поставен човек Драги - щеф на ЕЦБ - диктуват и решават всичко, например печатането на 60 милиарда евро месечно, изкуствено създаване на инфлация и намаляване стойността на еврото, и т.н. Ако се стигне до 100% електронно плащане, гражданите ще станат напълно зависими от банките. Но хората и в Германия запонаха да се събуждат, съпротивата расте всеки ден, ососбено срещу TTIP.
24
0
 
1
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Много правилни становища на форумци с номера 30 и 32.И тук в Германия се чувства безсилието на обикновените хора, дори и на интелегенцията с досега добри финансови възможности. ГРАБЕЖЪТ е все още в началото си. Световната финансова мафия е обхванала в пипалата си и Германия. Никой не знае как ще свърши сагата Deutsche Bank, стожерът на германската икономика, срещу който текът и се задават безброй съдебни дела. Говори се и усилено за премахването на банкнотите до 2 години.
23
0
 
5
 
! Отговори
Да ,бе ...да...ха,ха преди 8 години
САМО ДОЛАРИТЕ СА "ФАЛШИВИ" ......РУБЛИТЕ --НЕ!!!!Я , ходи се надбегвай с трамвайте на София ,бе...!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички финансови пирамиди наречени банки от родшилдов тип трябва да се национализират веднага в целия свят и да бъдат забранени частните финансови институции със закон. Докога тези международни престъпници банкери ще пият кръвта на хората. Всяка държава трябва да си има една или няколко държавни национални банки и това е. Всеки ден се печатат милиарди фалшиви долари от тези, които не струват НИЩО. И аз мога да си напечатам фалшиви пари, но ще ме затворят, а тях не ги затваря щото, са бого***бани.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво значи "да се събудиме" бе 28..?Пак да започнеме да роботиме за без пари ли ...като при "соца" за по 2-дол/мес. а , другите да ги прибира Държавата и Политбюро ли..??Не е ли все едно , кой ти определя съдбата ---ЩОМ СИ СЕ ОСТАВИЛ ЗА "НАЕМНИК" на БАНДИТ С ПАРИ/...било то Банка, Едър собственик , или бандитски Босс.../Съдбата сам си определя този----КОЙТО МОЖЕ ДА ПРАВИ И ПЕЧЕЛИ ПАРИ!Щом подлагаш ръка за пари от "гол труд"----пей си "О, роби нта труда..." и си трай!
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И най-големият гангстер, не може да открадне, колкото един банкстер!!!
19
7
 
5
 
! Отговори
Що ,бе 24....ха,хааа преди 8 години
...*** за рубли ли работи ...или за донги....ха,ха,хаааааааааааааа...Минал си се !1-дол. е.../100-рубли...МНОГО ИМА ДА РАБОТИ.....!!!
18
8
 
6
 
! Отговори
взгляд--ама в глад.. преди 8 години
...и с кво ще смениш доларовата система ---с рубли или сев.корейски донги....ха,ха,хааааааа.......и Вместо кебапче по изборите --ще Ти раздават печен скакалец на клечка....нали...?!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе нали като станаха промените 89-г.......ПЪРВО ОБРАХА ПАРИТЕ НА ХОРАТА В БАНКИТЕ!ДЕВАЛВИРАХА ЛЕВА , И ИЗТОЧИХА БАНКИТЕ С "КРЕДИТИ"......с ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА И ФИРМИ!ТОВА Е ТО....."КОМУНИСТИЧЕСКИ--КАПИТАЛИЗЪМ"!!!ГЕПЯТ---КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!Ония в САЩ , поне си признават за "капитализма" и законите са им такива!
16
4
 
5
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
прави сте всички но става дума за доларовата система в глобален мащаб тя наистина е предсмъртна агония предстоят мерките предписани от маркс енгелс ленин
15
1
 
2
 
! Отговори
ха,ха,хаааааааааа.. преди 8 години
Не питай какво са за мене 50-лв......ЗАДАВАЙ ТОЯ ВЪПРОС НА МЕДИИТЕ.....не нам...не нам.....!
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Приказки на Масата..Верно, дойдоха на власт комунисти, и ктб гръмна...
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Приказки на Маса...За теб 50 лв може нищо да не са, има хора живеят една седмица с тия пари.Та така, другарю дежурен стършинка.
12
1
 
1
 
! Отговори
Приказки на Маса... преди 8 години
Кой , каквото ще да ти разправя --знай ,че става дума за пари!...И ПО ПЪТИЩАТА Е ТАКА!Защо в Гърция , няма нарушения и толкова катастрофи ,като в България??!Ами , за дребни провинения на пътя , те цакат веднага с 500-э., ...па може и колата да та клъвнат и ако не си платиш глобата --ПРОДАВАТ Я !У НАС --ЗА КАКВИ ГЛОБИ И САНКЦИИ ДА ГОВОРИМЕ ...ЗА 50-ЛВ,/... ДАЛИ ЗА ФИШ ---ДАЛИ ЗА РУШВЕТ НА ПОЛИЦИЯТА??!!/
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега всички валутни играчи могат да заведат дела срещу ФАЩ и да си искат техният дялсъотнесено към оборотите които имат.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С думи прости, мега банките са откраднали чрез манипулиране на валутните курсовекупища пари от ....................ОСТАНАЛИТЕ ПАЗАРНИ УЧАСТНИЦИ но сега държавата ФАЩНАЦИОНАЛИЗИРА откраднатото.Осъдени НЯМА.Това ако не е КРАЖБАТА на хилядолетието то не знам кое е.
9
1
 
2
 
! Отговори
Приказки на Маса... преди 8 години
Кой каквото ще да ти разправя--знай ,че става дума за пари!...И В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ТАКА!!НЕ СТИГА ЧЕ ИМ СЕ ДАВАТ ЗАПЛАТИ ---АМИ ДОКТОРИТЕ СИ ВЗИМАТИ ПАРИ ПОД МАСАТА ...ПА ДОРИ И ЯВНО!ЗА КАКВИ РЕФОРМИ ДА ГОВОРИМЕ ТОГАВА .......ЗА ОНИЯ 5-ЛВ , ЛИ...??!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според Радан Кънев обаче, цитирам:"Няма толкова нагла и всеобхватна корупция като в здравеопазването !"
7
6
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименБанковия бандитизъм в сащ не е новост. .затуй долара не трябва да е резервна и световна валута а трябва да стане местна регионална валута и сащ да даде независимост поне на Тексас. .Луизиана. .Калифорния. ...испанския да стане втори официален език. .
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаха това е България и големите риби са недосегаеми!!