Глад! Северна Корея пред "хранителна несигурност"

Сушата "пресуши" запасите на страната
31 май 2015 07:30,
176
Глад! Северна Корея пред "хранителна несигурност"
Снимка: архив, Reuters

Сушата в Северна Корея може да причини сериозен недостиг на храна тази година, предупреди координаторът на ООН за страната Гулам Исакзай, предаде БТА, позовайки се на информация на Reuters.

Падналите дъждове в Северна Корея са били между 40% и 60% по-малко отколкото валежите през 2013 година и това е най-ниското регистрирано количество от 30 години насам.

"Ние сме сериозно обезпокоени от последиците, които ще причини сушата, тя ще засегне тежко реколтата тази година. Може да се окажем изправени пред недостатъчно снабдяване с храна или дори глад. Има огромна разлика между необходимото количество храна в Северна Корея и наличностите", заяви Гулам Исакзай, като предупреди, че ако сушата продължи, ситуацията през 2016 година ще стане още по-тежка.

"Сега е сезонът за садене на ориз. Обикновено севернокорейците подготвят земята седмица или две предварително. Но тази година, аз видях с очите си, земята е суха. Чуват се слухове, че Северна Корея смята да се обърне към засаждането на царевица , понеже тя изисква по-малко вода", добави той.

Липсата на вода пресуши реките и потоците и също така засегна електроснабдяването, което бе най-лошо през зимата, когато енергията от ВЕЦ-ове бе ограничена, за да се запази вода за сезона на засаждане на ориз. ООН осигурява храна за училища и болници, но няма нужните средства да доставя ориз за 24,6-милионното население на Северна Корея, от което 70 процента вече са в категорията "хранителна несигурност".

По думите на Гулам Исакзай за да бъде запълнен този недостиг, е потърсена помощ от страни като Индия, Китай, Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
9
 
! Отговори
помним преди 8 години
До Анонимен 86Тогава партията задължаваше до 25 години да си се оженил. Който нямаше деца беше дискриминиран. Абортите бяха табу. Зад граница се пускаха само доверени на ДС.Толкова за "приръста". Дядо ми е убит, защото не е искал да му вземат 50 декара с които е хранил семейството. След това баща ми е работил в ТКЗС за 20 ст. трудоден. Толкова за блатосъстоянието.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до8670 те години при демографската криза причинена от комунистите България нарастна почти до 10 милиона - факт. За 25 години демокрация България се стопи с 1/3, с цели 3 милиона - факт.
55
0
 
5
 
! Отговори
до86 преди 8 години
*** вземи и погледни демографските графики на България и ги сравни с тези на съседните държави,в които не е правена колективизация, до 50 -те години населението на България е с най-висок темп на прираст от балканските държави след клективизацията темпа значително спада, за ад стигне до отрицателни показатели през 80-те години Например Турция след ВСВ е 18 млн, на бивша Югославия е 11 млн, на Бг е 7,1 млн, през 85 г. населенеите на Турция е 50 млн, на Юго е 23 млн, а на Бг едва 8,8
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ха-ха-ха-ха :)))Вместо да се пениш да беше проверил в Уикипедия каква е идеологията в Северна Корея.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демографските порблемир в България започват още от 50-те години с колективизацията на земите на хората, а за останалото си го имаше и при комунистите...Да, затова България при комунистите и демографския проблем от 6 милиона стана почти 10 милиона и тогава всяко семейство имаше поне 2 деца, а при демокрацията за 25 години от 10 милиона се стопи на 6 милиона - демокрацията реши демографския проблем.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТам не са комунисти. Комунистите са интернационалисти. Инеологията в Северна Корея се казва "чучхе" - означава разчитане само на собствени сили. И са националисти. 100% всичко си произвеждат и правят сами. Имат дори собствена космическа програма и опити да пуснат спътник. Но не са съгласни със САЩ. Ако не бяха санцкиите щяха да са по напред и от Южна Корея, която също е диктатура, но са приятели на САЩ.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 81Демографските порблемир в България започват още от 50-те години с колективизацията на земите на хората, а за останалото си го имаше и при комунистите, а и между впочем България продължава ад се управлява от комунистическите разбойници ТОВАРИЩ !
50
1
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Кимчо не ми изглежда гладен. Виж генералите зад него са по постни. Ама тия корейци станали 25млн. какво си мислят, че Кимчо трябва да ги храни? Да се понамалят малко
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там къдто управляват комунисти винаги има в изобилие глад, опашки и дефицит
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днешна северна Карея, утрешна Русия !
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То излезе , че Севрна Корея е една много слънчева дестинация ! Хаиде всички на море !
46
4
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
При Северно Корейците още е в сила естествения подбор.По силния оцелява ,по слабия умира.Хване ли суша - глад! Тяхното дори не е и комунизъм ,по скоро са примитивно племе!
45
2
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Няма страшно, тактиката е отработена. Ще почнат да заплашват с война, ще изстрелят 2-3-4-5-6 ракети, ще направят един ядрен опит и накрая ще седнат да преговарят за "замразяване" на ядрената програма срещу помощи във вид на хранителни продукти. След това корейчето ще излезе по телевизията и ще разправя колко е велик и как САЩ треперят от него, чак се съгласяват да пращат кораби с ориз и ГМО царевица.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Индустрията е в колапс, като за последните 20 години се е свила в две трети. Единственото, което идва на ум на управляващите в тази ситуация е да използват ядрения шантаж. От средата на 90-те години до сега Северна Корея три пъти обявява готовност да замрази ядрената си програма в замяна на храни
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСлабата икономика, в съчетание с редуващи се периоди на тежки суши и наводнения през 90-те години доведоха до повсеместен глад и огромно количество загинали (точни данни за техния брой няма), въпреки че съседните Китай и Южна Корея не са имали подобни проблеми от години. Защо севернокорейците са винаги гладни?
42
4
 
10
 
! Отговори
без прошка преди 8 години
Тази статия я препечатвате за 68-ми път! Измислете нещо по-смислено!
41
6
 
21
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Корейците да не ги мислим.Какво ще правим с нашите бандити ,които ограбиха народа и не дават да се промени Конституцията и реформа в съдебната...
40
5
 
10
 
! Отговори
бг преди 8 години
Русия помага на Северна Корея,а България помага на Ирак.
39
8
 
11
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
така и жифкоф навремето обясняваше цялата мизерия на куманизЪЪма!
38
7
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Русия дава и си го взема тъпкано/цената на газта/.Америка обещава ,не дава и иска да дадем обещаното от тях/военни бази,обещана инфраструктура и работа за обслужващ персонал,наем за базите.Сега искат да им купим оръжието.Хиларито идва да дупчим за шистов газ в Добруджа,след като са преизвикали екокатастрофи в Латинска Америка.Така,че другарки и другари безплатен обяд няма.Лошото е,че сме в безвремието на прехода по комунистически мафиотско олигархичен модел.